Με την Ευρώπη να κυριαρχεί για άλλη μια φορά στις κορυφαίες θέσεις, δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα με τα ισχυρότερα διαβατήρια παγκοσμίως για το 2023.

Στο top10 της λίστας, την οποία κατάρτισε η Global Citizen Solutions, διεθνής συμβουλευτική εταιρεία σε θέματα μετανάστευσης, οι ευρωπαϊκές χώρες κατέχουν τις 8 θέσεις, ενώ η δεκάδα συμπληρώνεται από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Τα σκήπτρα για εφέτος κρατά η Γερμανία, διαθέτοντας το ισχυρότερο διαβατήριο στον κόσμο, σύμφωνα με τον δείκτη Global Passport Index, ενώ το αμερικανικό διαβατήριο έρχεται δεύτερο, χάνοντας τα πρωτεία που είχε κατακτήσει το 2022.

Η Σουηδία κέρδισε τρεις θέσεις φέτος σε σχέση με την περσινή κατάταξή της και έτσι βρέθηκε στην 3η θέση για το 2023.

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση για την ανάδειξη των χωρών με τα ισχυρότερα διαβατήρια βασίστηκε στις επιδόσεις τους στον τομέα των επενδυτικών ευκαιριών, στον δείκτη ποιότητας ζωής και τον αριθμό των προορισμών που μπορούν να έχουν πρόσβαση οι κάτοχοί τους χωρίς βίζα.

Ειδικότερα, οι χώρες με τα κορυφαία διαβατήρια για το 2023 είναι:

1. Γερμανία

2. ΗΠΑ

3. Σουηδία

4. Δανία

5. Ολλανδία

6. Φινλανδία

7. Ηνωμένο Βασίλειο

8. Καναδάς

9. Νορβηγία

10. Ελβετία

Η θέση της Ελλάδας

Στην 46η θέση κατατάσσεται η ισχύς του ελληνικού διαβατηρίου, σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης «Global Passport Index» της «Global Citizen Solutions», ενώ το κυπριακό ξεπερνά κατά τρεις θέσεις το ελληνικό, στην 43η θέση του καταλόγου.

Εξετάζοντας ξεχωριστά τους τρεις δείκτες που συμμετέχουν στον δείκτη Global Passport Index, το ελληνικό διαβατήριο κατατάσσεται στην 116η θέση όσον αφορά τις επενδυτικές ευκαιρίες, με τη Σιγκαπούρη να βρίσκεται στην κορυφή, ενώ στην ποιότητα ζωής βρίσκεται στην 45η θέση, με πρώτη την Φινλανδία.

Στην ταξιδιωτική κινητικότητα, το ελληνικό διαβατήριο κατατάσσεται στην 25η θέση με το κυπριακό διαβατήριο να βρίσκεται στην 49η θέση.

Διαβάστε περισσότερα