Ο Aμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι ευρωπαίοι σύμμαχοι πρέπει να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαπραγμάτευση για την Ουκρανία, την ώρα που μια τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν τροφοδοτεί φόβους για αποκλεισμό των Ευρωπαίων.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Βανς απάντησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις δίπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και την Ουκρανία.
«Ασφαλώς και πρέπει. Ασφαλώς», δήλωσε ο αμερικανός αντιπρόεδρος, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι Ευρωπαίοι οφείλουν να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες στους κόλπους του ΝΑΤΟ για να «μοιρασθούν το βάρος» της άμυνας της ηπείρου.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, στη σκιά της επικοινωνίας Τραμπ-Πούτιν που αιφνιδίασε την Ευρώπη.
Τζέι Ντι Βανς: Κατακεραύνωσε την ελευθερία στην Ευρώπη
Στο βήμα του ομιλητή βρέθηκε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος μεταξύ άλλων κατακεραύνωσε την ελευθερία στην Ευρώπη και μίλησε επικριτικά γύρω από θέματα ελευθερίας στην Γηραιά Ηπειρο.
Μιλώντας προς Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι η ελευθερία της έκφρασης «υποχωρεί» ιδιαίτερα στην Ευρώπη, λέγοντας πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα «παλέψει» για να «υπερασπιστεί» την ελευθερία της έκφρασης.
Είναι χαρακτηριστικό το κλίμα στην αίθουσα που επικρατούσε σύμφωνα με το Reuters με δημοσιογράφο του πρακτορείου να αναφέρει: «Παρακολούθησα την ομιλία του Βανς σε μια κατάμεστη αίθουσα όπου ο κόσμος παρακολουθούσε με έκπληκτη σιωπή» και συνέχισε: «Πρόσωπα εδώ δύσπιστα, ανήσυχα, σκεπτικά».
Η Ευρώπη πρέπει να «ενισχύσει» την άμυνά της
Μεταξύ άλλων ο Βανς είπε οτι η Ευρώπη πρέπει να «ενισχύσει» την άμυνά της και οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν σε άλλες περιοχές του κόσμου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, «στην Ουάσινγκτον, υπάρχει νέος σερίφης στην πόλη».
«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό, ως μέρος μιας κοινής συμμαχίας, οι Ευρωπαίοι να ενισχύσουν την άμυνά τους, ενώ η Αμερική εστιάζει σε περιοχές του κόσμου που βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο», δήλωσε ο Βανς.
Η ομιλία Βανς:
«Και δυστυχώς, όταν κοιτάζω την Ευρώπη σήμερα, μερικές φορές δεν είναι τόσο σαφές τι συνέβη σε ορισμένους από τους νικητές του Ψυχρού Πολέμου», ανέφερε.
«Και ίσως το πιο ανησυχητικό είναι ότι κοιτάζω τους πολύ αγαπητούς μας φίλους, το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η οπισθοχώρηση από τα δικαιώματα συνείδησης έχει βάλει στο στόχαστρο τις βασικές ελευθερίες των θρησκευόμενων Βρετανών, ιδιαίτερα».
«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα από το να μιλάμε για δημοκρατικές αξίες. Πρέπει να τις ζήσουμε τώρα.
Στη ζωντανή μνήμη πολλών από εσάς σε αυτή την αίθουσα, ο Ψυχρός Πόλεμος έθεσε τους υπερασπιστές της δημοκρατίας απέναντι σε πολύ πιο τυραννικές δυνάμεις σε αυτή την ήπειρο.
Και σκεφτείτε ποια πλευρά σε αυτόν τον αγώνα λογόκρινε τους αντιφρονούντες, έκλεισε τις εκκλησίες, ακύρωσε τις εκλογές. Ήταν οι καλοί; Σίγουρα όχι.
Και δόξα τω Θεώ έχασαν τον Ψυχρό Πόλεμο. Έχασαν επειδή δεν εκτίμησαν ούτε σεβάστηκαν όλες τις εξαιρετικές ευλογίες της ελευθερίας, την ελευθερία να αιφνιδιάζεις, να κάνεις λάθη, να εφευρίσκεις, να χτίζεις.
Όπως αποδεικνύεται, δεν μπορείς να επιβάλλεις την καινοτομία ή τη δημιουργικότητα, όπως δεν μπορείς να επιβάλλεις στους ανθρώπους τι να σκέφτονται, τι να αισθάνονται ή τι να πιστεύουν, και πιστεύουμε ότι αυτά τα πράγματα συνδέονται σίγουρα μεταξύ τους.
Και δυστυχώς, όταν κοιτάζω την Ευρώπη σήμερα, μερικές φορές δεν είναι τόσο σαφές τι συνέβη σε ορισμένους από τους νικητές του Ψυχρού Πολέμου».
«Η απειλή για την οποία ανησυχώ περισσότερο απέναντι στην Ευρώπη δεν είναι η Ρωσία, δεν είναι η Κίνα, δεν είναι κανένας άλλος εξωτερικός παράγοντας- αυτό για το οποίο ανησυχώ είναι η απειλή εκ των έσω, η υποχώρηση της Ευρώπης από ορισμένες από τις πιο θεμελιώδεις αξίες της, αξίες που μοιράζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».
Επέκρινε έναν πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο -δεν τον κατονομάζει, αλλά εννοεί τον Τιερί Μπρετόν- ο οποίος «βγήκε πρόσφατα στην τηλεόραση και ακούστηκε ενθουσιασμένος που η ρουμανική κυβέρνηση μόλις ακύρωσε μια ολόκληρη εκλογική διαδικασία» και πρότεινε ότι «το ίδιο ακριβώς πράγμα θα μπορούσε να συμβεί και στη Γερμανία».
Και συνέχισε:
«Τώρα, αυτές οι επιπόλαιες δηλώσεις σοκάρουν τα αμερικανικά αυτιά.
Εδώ και χρόνια, μας λένε ότι όλα όσα χρηματοδοτούμε και υποστηρίζουμε είναι στο όνομα των κοινών δημοκρατικών αξιών μας, τα πάντα, από την πολιτική μας για την Ουκρανία μέχρι την ψηφιακή λογοκρισία, διαφημίζονται ως υπεράσπιση της δημοκρατίας.
Αλλά όταν βλέπουμε ευρωπαϊκά δικαστήρια να ακυρώνουν εκλογές και ανώτερους αξιωματούχους να απειλούν να ακυρώσουν άλλες, οφείλουμε να αναρωτηθούμε αν κρατάμε τους εαυτούς μας σε κατάλληλα υψηλά στάνταρ».
Για να αμβλύνει όσα είπε, συνέχισε λέγοντας «λέω εμείς οι ίδιοι, επειδή πιστεύω θεμελιωδώς ότι είμαστε στην ίδια ομάδα».
Στη συνέχεια, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επανήλθε στο θέμα των ακυρωμένων προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία, λέγοντας ότι ακυρώθηκαν «με βάση τις σαθρές υποψίες μιας υπηρεσίας πληροφοριών και την τεράστια πίεση από τους ηπειρωτικούς γείτονές της».
Επικρίνει την άποψη ότι η δημοκρατία μπορεί να καταστραφεί με ψηφιακή διαφήμιση από μια ξένη χώρα, λέγοντας ότι αν το πιστεύετε αυτό, τότε η δημοκρατία σας «δεν ήταν πολύ ισχυρή στην αρχή».
Οι επικρίσεις στους διοργανωτές της διάσκεψης του Μονάχου
Ασκησε ευθεία κριτική στους διοργανωτές της διάσκεψης του Μονάχου επειδή εμπόδισαν τα λαϊκιστικά κόμματα να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, λέγοντας ότι «δεν χρειάζεται να συμφωνούμε … αλλά είναι υποχρέωσή μας να συμμετέχουμε τουλάχιστον σε διάλογο μαζί τους».
«Για πολλούς από εμάς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μοιάζει όλο και περισσότερο με παλιά παγιωμένα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από άσχημες λέξεις της σοβιετικής εποχής, όπως παραπληροφόρηση και ελλιπής πληροφόρηση, στους οποίους απλώς δεν αρέσει η ιδέα ότι κάποιος με μια εναλλακτική άποψη μπορεί να εκφράσει μια διαφορετική άποψη ή, Θεός φυλάξοι, να ψηφίσει διαφορετικά ή, ακόμη χειρότερα, να κερδίσει τις εκλογές».
Βανς για Τραμπ: Υπάρχει ένας νέος σερίφης στην πόλη
Ο Βανς στη συνέχεια υποστήριξε ότι ήρθε στο συνέδριο με μια προσφορά. «Υπάρχει ένας νέος σερίφης στην πόλη», είπε, αναφερόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Οι ΗΠΑ μπορεί να διαφωνούν με τις απόψεις της Γερμανίας, συνέχισε, αλλά «θα αγωνιστούμε για το δικαίωμά σας να τις προσφέρετε».
Ο Βανς λέει ότι αναμένει ότι θέματα όπως οι αμυντικοί προϋπολογισμοί θα συζητηθούν στη διάσκεψη τις επόμενες ημέρες και λέει στο ακροατήριο ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να διαδραματίσουν «μεγαλύτερο ρόλο» στο μέλλον της ηπείρου.
Στη συνέχεια λέει ότι γίνεται όλο και λιγότερο σαφές από τι υπερασπίζεται η Ευρώπη τον εαυτό της.
«Ποιο είναι το θετικό όραμα που εμψυχώνει αυτό το σύμφωνο ασφαλείας», ρωτά. «Πιστεύω βαθιά ότι δεν υπάρχει ασφάλεια αν φοβάσαι τις φωνές και τις απόψεις που καθοδηγούν τον ίδιο σου τον λαό».
Διαβάστε ακόμη:
- Αυτοί είναι οι 10 ανερχόμενοι παραλιακοί προορισμοί στον κόσμο για το 2025
- Τέμπη: Δεν υπήρχε ύποπτο φορτίο στην αμαξοστοιχία, λένε οι δικαστικοί πραγματογνώμονες
- Goldman Sachs: Τι σημαίνει για την οικονομία της Ευρώπης η ειρήνη στην Ουκρανία
- Γιατί το ΚΚΕ έβαλε στο μάτι τη Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Σκυλάκι του καναπέ»