Το νησί της Κρήτης φιγουράρει στην πρώτη θέση της λίστας της KAYAK ως ο ιδανικότερος νησιωτικός προορισμός για διακοπές στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη μηχανή αναζήτησης ταξιδιών, η Μύκονος είναι το πιο ακριβό νησί, ξεπερνώντας ακόμη και τα νησιά της Σκανδιναβίας στις μέσες τιμές ξενοδοχείων.

Τα σύνορα στην Ευρώπη ανοίγουν ξανά και πολλοί ταξιδιώτες ονειρεύονται μια απόδραση δίπλα στη θάλασσα. Οι αναζητήσεις πτήσεων στην Ευρώπη για νησιωτικούς προορισμούς έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 προ πανδημίας, κατά 11%. Φαίνεται ότι οι Έλληνες ταξιδιώτες είναι οι πιο ένθερμοι θαυμαστές των νησιών τους, καθώς οι αναζητήσεις με αναχώρηση από την Ελλάδα τετραπλασιάστηκαν αυτό το καλοκαίρι. Και με τόσα πανέμορφα και διαφορετικά νησιά που έχει η Ευρώπη, η νέα κατάταξη της KAYAK διευκολύνει τους ταξιδιώτες κατά την αναζήτηση του ιδανικού προορισμού.

Οι κορυφαίοι προορισμοί στην κατάταξη:

Το καλύτερο νησί της Ευρώπης για διακοπές: Κρήτη, Ελλάδα 

Οι ζεστές θερμοκρασίες κατά τους μήνες υψηλής ζήτησης, οι αμμουδερές και βιώσιμες παραλίες, καθώς και οι λογικές τιμές ξενοδοχείων, εστιατορίων, φαγητού και μετακινήσεων, χαρίζουν στην Κρήτη την πρώτη θέση ως το ιδανικό νησί για διακοπές. Η Τενερίφη έρχεται δεύτερη με πολύ καλές θερμοκρασίες, φθηνές τιμές ξενοδοχείων και μια εκπληκτική ποικιλία φυσικών μονοπατιών για τους λάτρεις της φύσης. Στην τρίτη θέση ακολουθεί η Κύπρος, με καλή βαθμολογία σε όλους τους τομείς, όπως καλό καιρό και πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα.

Οι πέντε κορυφαίοι νησιωτικοί προορισμοί στην Ευρώπη:

1. Κρήτη, Ελλάδα
2. Τενερίφη, Ισπανία
3. Κύπρος
4. Λανθαρότε, Ισπανία
5. Γκραν Κανάρια, Ισπανία

Οι νικητές στις υποκατηγορίες της κατάταξης της KAYAK για τα καλύτερα νησιά στην Ευρώπη είναι: 

Το καλύτερο νησί για διακοπές στην παραλία: Κρήτη, Ελλάδα

Αν και υπάρχουν πολλά νησιά στην Ευρώπη με υπέροχες παραλίες, η Κρήτη είναι ο γενικός νικητής για διακοπές στη θάλασσα χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες της κατά τους μήνες υψηλής ζήτησης, τις αμμώδεις παραλίες με Γαλάζια Σημαία, και τα χαμηλά επίπεδα βροχόπτωσης.

Διακοπές στα ευρωπαϊκά νησιά: Μύκονος η ακριβότερη, Κρήτη η καλύτερη

Το καλύτερο νησί για διακοπές με παιδιά: Κρήτη, Ελλάδα 

Πρώτη στη γενική κατάταξη, η Κρήτη κλέβει και εδώ την παράσταση ως νησί για διακοπές με την οικογένεια, χάρη στα πολλά λούνα παρκ, παραλιακά ξενοδοχεία και τις αμμώδεις παραλίες της. Η Σαρδηνία της Ιταλίας και η Κύπρος καταλαμβάνουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση.

Το καλύτερο νησί για διακοπές με άσκηση: Τενερίφη, Ισπανία

Στα δέκα καλύτερα νησιά για διακοπές με άσκηση ανήκουν διάφορες χώρες, όπως η Ισλανδία, η Γαλλία και η Ιταλία. Ωστόσο, στην κορυφή βρέθηκε η Τενερίφη της Ισπανίας με το απέραντο φυσικό τοπίο της και τα μαγευτικά μονοπάτια πεζοπορίας.

Το καλύτερο νησί για απομόνωση: Χιουμά, Εσθονία

Για όσους θέλουν να ξεφύγουν από την πολυκοσμία, το νησί Χιουμά με τη χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού και τη συγκριτικά χαμηλή του δημοτικότητα είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσουν μια απόδραση και τα μαγευτικά τοπία σε ένα απομονωμένο περιβάλλον. Το νησί Λιούις και Χάρις της Σκοτίας έρχεται στη δεύτερη θέση για απομονωμένες διακοπές, με τα νησιά Λοφότεν της Νορβηγίας να ακολουθούν.

Το καλύτερο νησί για διακοπές κατά τους μήνες χαμηλής ζήτησης: Κανάρια Νησιά, Ισπανία 

Τα Κανάρια Νησιά είναι ιδανικά για μια απόδραση κατά τους μήνες χαμηλής ζήτησης, κυρίως λόγω του φανταστικού καιρού που επικρατεί όλο τον χρόνο. Για όσους αναζητούν τον χειμερινό ήλιο, η Κύπρος και τα νησιά της Ελλάδας έχουν υψηλή βαθμολογία όσον αφορά το ζεστό και ξηρό κλίμα.

Ο καλύτερος νησιωτικός προορισμός για οικονομικές διακοπές: Τένεδος, Τουρκία

Η Τένεδος είναι στην πρώτη θέση ως ο καλύτερος νησιωτικός προορισμός για οικονομικές διακοπές χάρη στις σχετικά χαμηλές τιμές ξενοδοχείων, τοπικής αγοράς και μετακινήσεων. Εκτός από τα νησιά της Τουρκίας, στους οικονομικούς προορισμούς ανήκουν τα νησιά της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Όλα τους προσφέρουν στους ταξιδιώτες την ευκαιρία να απολαύσουν στο έπακρο τις διακοπές τους, με χαμηλά μέσα έξοδα. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για τη Μύκονο όπου τα έξοδα για διακοπές θα ξεπεράσουν ακόμη και τις τιμές σε προορισμούς όπως τα νησιά Φερόες και Λοφότεν και την Ισλανδία. Οι μέσες τιμές ξενοδοχείων είναι υψηλότερες συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα νησιά στην Ευρώπη που συμπεριλάβαμε στην ανάλυση.

Για τη δημιουργία της κατάταξης, η KAYAK συγκέντρωσε δεδομένα για 70 νησιά στην Ευρώπη με βάση επτά διαφορετικές κατηγορίες: καιρός, προσβασιμότητα πτήσεων, τιμές (ξενοδοχείων, ενοικίασης αυτοκινήτου, εστιατορίων και εξόδων για φαγητό και μετακίνηση στην περιοχή), δραστηριότητες, καταλληλότητα για παιδιά, ασφάλεια ως προς την COVID-19 και βιωσιμότητα.

Στη συνέχεια, προχώρησε στη σύγκριση αυτών των κατηγοριών με 19 μοναδικούς υποπαράγοντες, για να καθορίσει ποια νησιά προσφέρουν στους τουρίστες την καλύτερη ολοκληρωμένη εμπειρία, καθώς και αυτά που ταιριάζουν καλύτερα με συγκεκριμένες ανάγκες των ταξιδιωτών, όπως οι καλύτεροι προορισμοί για οικογένειες, οικονομικοί προορισμοί, αγαπημένοι προορισμοί για διακοπές κατά τους μήνες χαμηλής ζήτησης, απόμερες διακοπές και πολλά άλλα.

Δείτε ολόκληρη τη λίστα εδώ.