Ουσιαστικά η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο συνοδεύτηκε από μια δεξίωση, την πρώτη επί προεδρίας Μπάιντεν σε αρχηγό άλλου κράτους, για τα 201 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, στην οποία έδωσαν το «παρών» ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, εκπρόσωποι της ομογένειας, γερουσιαστές, η Νάνσι Πελόζι και άλλοι, με το ζεύγος Μπάιντεν να τους υποδέχεται όλους με ξεχωριστή εγκαρδιότητα και με τον Αμερικανό πρόεδρο να δίνει στην ομιλία του έναν προσωπικό και άκρως οικείο τόνο.
Την ώρα πάντως της συνάντησης του Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ υποδεχόταν σε άλλο χώρο του Λευκού Οίκου τη Μαρέβα Μητσοτάκη, την οποία συνόδευαν οι δύο κόρες της, Δάφνη και Σοφία.
Οι τέσσερις κυρίες ήπιαν μαζί τσάι σε μια από τις εκπληκτικές αίθουσες του Λευκού Οίκου, ενώ ακολούθως πήγαν εκεί και ο Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολούθησαν οι καθιερωμένες οικογενειακές φωτογραφίες.
Τόσο η Τζιλ Μπάιντεν όσο και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν εν συνεχεία στην ομιλία τους στη δεξίωση προς τιμήν του πρωθυπουργού αναφέρθηκαν στις κόρες του Κυριάκου Μητσοτάκη -η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, μάλιστα, ονομαστικά- θέλοντας να τονίσουν την έννοια της οικογένειας που για τους Έλληνες κατέχει τόσο σημαντικό ρόλο.
Μενού ελληνικό στη δεξίωση
Το μενού της δεξίωσης στον Λευκό Οίκο, προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν Ελληνικό . Και ήταν ένα μενού για… όλα τα γούστα.
Κρέας ήθελε κάποιος; Είχε παϊδάκια το μενού. Ψάρι ήθελε; Και μπακαλιάρο είχε. Και ντάκο προφανώς για να τιμηθεί και η κρητική καταγωγή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και για γλυκό; Στη δεξίωση στο Λευκό Οίκο σέρβιραν μπακλαβά!
Ήταν η πρώτη δεξίωση στον Λευκό Οίκο μετά την πανδημία και η πρώτη επί προεδρίας του Τζο Μπάιντεν.
Με τον τρόπο αυτό η αμερικανική προεδρία θέλησε όχι μόνο να τιμήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και να γιορτάσει με την ομογένεια τα 201 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Το προεδρικό ζεύγος μπήκε με μουσική υπόκρουση στην αίθουσα εκδηλώσεων στον πρώτο όροφο του Λευκού Οίκου μαζί με το ζεύγος Μητσοτάκη.
Η Τζιλ Μπάιντεν, φορώντας ένα κομψό φλοράλ φόρεμα, ανέβηκε δύο φορές στο βήμα ανοίγοντας και κλείνοντας τις ομιλίες και δεν έκρυψε τη χαρά της που είχε την ευκαιρία να ανταποδώσει, όπως είπε, την ελληνική φιλοξενία, καθώς έχει ταξιδέψει κατ’ επανάληψη στην Ελλάδα. Στη συνέχεια το ζεύγος Μπάιντεν κατέβηκε στη σάλα, μίλησε με τις κόρες του ζεύγους Μητσοτάκη και χαιρέτησε πολλούς από τους καλεσμένους.
Γαλάζιες ανθοσυνθέσεις στη δεξίωση για τα 201 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Λίγη ώρα αργότερα και ενώ οι οικοδεσπότες είχαν αποσυρθεί, οι προσκεκλημένοι πολιόρκησαν τον μπουφέ στον οποίο κατά παράδοση προσφέρονται ελληνικές γεύσεις. Αυτή τη φορά ξεχώρισαν τα ντολμαδάκια, τα σπανακοπιτάκια και οι μπακλαβάδες από τον μπουφέ των γλυκών. Η αίθουσα ήταν στολισμένη σε γαλάζιες αποχρώσεις, με το μπλε να κυριαρχεί ακόμα και στις πλούσιες ανθοσυνθέσεις. Άλλωστε και ο πρόεδρος Μπάιντεν επέλεξε να φορέσει την κατάλληλη γραβάτα για την περίσταση σε μπλε απόχρωση με την ελληνική σημαία.
Με βραχιολάκι… covid-free η είσοδος
Οι καλεσμένοι στη δεξίωση για την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε ξανά μετά από δυο χρόνια απουσίας λόγω του κορωνοϊού, ήταν σαφώς λιγότεροι, λίγο πάνω από 200, και σε αντίθεση με άλλες χρονιές που στέκονταν όρθιοι, ήταν καθιστοί σε ονομαστικές θέσεις. Επιπλέον όλοι οι προσκεκλημένοι κλήθηκαν λίγες ώρες πριν να επισκεφθούν διαγνωστικό κέντρο της Ουάσιγκτον που είχε οριστεί από τον Λευκό Οίκο και να υποβληθούν σε PCR test. Όσοι ήταν αρνητικοί έφευγαν με ένα βραχιολάκι στο χέρι που ήταν το «πάσο» για την είσοδό τους στην προεδρική κατοικία.
Το απρόοπτο με τον father Alex
Δεν έλειψαν όμως και εκπλήξεις, αφού κάποιοι καλεσμένοι διαγνώστηκαν θετικοί. Μεταξύ αυτών και η «ψυχή» της δεξίωσης, ο father Alex Karloutsos, που μετά το τεστ επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού -τον οποίο ο ίδιος δημιούργησε- απουσίασε από τον Λευκό Οίκο.
Ωστόσο ο Μπάιντεν, με τον οποίο είναι φίλοι πάνω από 40 χρόνια, αναφέρθηκε προσωπικά σε εκείνον στην ομιλία του . «Ο father Alex δεν μπόρεσε να είναι σήμερα εδώ, αλλά θέλω να ξέρει πως αυτός είναι η αιτία που κάνω τον σταυρό μου με λάθος τρόπο», είπε αστειευόμενος. Αναφορά έκανε και στον λομπίστα Άντυ Μανάτο, ο οποίος τον είχε «βαφτίσει» Μπαϊντενόπουλο όταν ήταν γερουσιαστής στο Ντέλαγουερ.