Στην κάλυψη των ελληνικών τραπεζών επιστρέφει η Deutsche Bank, εκδίδοντας σύσταση αγοράς για την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα. Ο οίκος συστήνει τη διακράτηση της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank.

Οι αναλυτές θέτουν την τιμή στόχο στα 1,55 ευρώ για την Alpha Bank, στα 4,5 ευρώ για την Εθνική, στα 1,55 ευρώ για την Πειραιώς και στα 1,15 ευρώ για τη Eurobank.

H μεταμόρφωση των ελληνικών τραπεζών συνεχίζεται, εξηγεί η γερμανική τράπεζα με την επανέναρξη κάλυψης των τραπεζικών μετοχών των εγχώριων τραπεζών.

Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται εν μέσω μίας μεταβατικής περιόδου («μεταμόρφωσης», όπως αναφέρει και ο τίτλος της έκθεσης), όπου τα θέματα των κόκκινων δανείων του παρελθόντος παραμένουν ένα βαρίδι, αλλά η προσοχή τους αρχίζει να στρέφεται τώρα προς την κερδοφορία.

«Συνολικά, πιστεύουμε ότι οι φόβοι για τα κεφάλαια έχουν σε μεγάλο βαθμό τελειώσει, ειδικά εάν σκεφτεί κανείς ότι οι προσπάθειες εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων που έχουν απομείνει σε αναμένεται να επιβαρύνουν σημαντικά τις επισφάλειες», τονίζουν οι αναλυτές.

Η μείωση του κόστους κινδύνου, με σαφή σύγκλιση μεταξύ όλων των τραπεζών έως το 2023-24, σε συνδυασμό με τον θετικό αντίκτυπο στο δανεισμό που απορρέει από την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, αποτελούν τους κύριους παράγοντες που στηρίζουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας.

Η Deutsche Bank «βλέπει» ότι ο μέσος όρος των δεικτών αποδοτικότητας RoTE θα διαμορφωθούν στο 7% (2023E) περίπου στις περισσότερες περιπτώσεις, παρά τα κάπως υποτονικά έσοδα.