Στις κορυφαίες αγορές παραμένει το χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με την Deutsche Bank.

Ειδικότερα, με κέρδη 31,1% από τις αρχές του έτους, ο Γενικός Δείκτης είναι δεύτερος σε επιδόσεις και πρώτος σε δολαριακούς όρους μεταξύ των δεικτών που εξετάζει κάθε μήνα η γερμανική τράπεζα.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ο Οκτώβριος ήταν άλλος ένας αδύναμος μήνας για τις αγορές. Ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα για πρώτη φορά με -2,1% από την πανδημία το Μάρτιο του 2020, ενώ και οι λοιποί μεγάλοι παγκόσμιοι δείκτες μετοχών σημείωσαν επίσης απώλειες τον Οκτώβριο, μεταξύ των οποίων ο Nikkei (-3,1%), ο οποίος σημείωσε για πρώτη φορά τέταρτη διαδοχική μηνιαία πτώση από το 2013,ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 (-3,6%) και οι αναδυόμενες αγορές με τον δείκτη MSCI δείκτη να υποχωρεί κατά -3,9%.

Γεωπολιτικός κίνδυνος

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου οδήγησε σε σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τον γεωπολιτικό κίνδυνο και οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί, δεδομένων των ανησυχιών για μια ευρύτερη κλιμάκωση. Παράλληλα με αυτό, τον Οκτώβριο σημειώθηκε άλλος ένας ισχυρός γύρος οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ.

«Ενώ τα στοιχεία των ΗΠΑ ήταν ανθεκτικά, τα ευρωπαϊκά στοιχεία ήταν πολύ πιο αδύναμα τον Οκτώβριο. Η εκτίμηση του ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου για την ευρωζώνη έδειξε συρρίκνωση κατά -0,1%. Όπως προκύπτει από τις τρέχουσες αναθεωρήσεις, αυτό σηματοδοτεί την ασθενέστερη τριμηνιαία επίδοση για την οικονομία της ευρωζώνης από το β΄ τρίμηνο του 2020. Με τη σειρά του, αυτό βοήθησε τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης να υπεραποδώσουν, με κέρδη +0,4% κατά τη διάρκεια του μήνα. Τέλος, είχαμε τρίτη συνεχόμενη μηνιαία άνοδο στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, η οποία έκλεισε τον μήνα με άνοδο +14,7% στα 48,01 €/MWh», σημειώνει η Deutsche Bank.

Tα futures εξακολούθησαν να τιμολογούν το ενδεχόμενο η Fed να προβεί σε νέα αύξηση των επιτοκίων, με πιθανότητα 41,5%, μέχρι τον Ιανουάριο. Αυτή η συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα των δεδομένων σήμαινε ότι τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα συνέχισαν να χάνουν έδαφος τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τους αναλυτές της γερμανικής τράπεζας.

Διαβάστε ακόμη: