Πρωταθλητής αναδείχθηκε το χρηματιστήριο Αθηνών τον Απρίλιο, από πλευράς αποδόσεων, σύμφωνα με την Deutsche Bank.

Το ελληνικό χρηματιστήριο υπεραπέδωσε των ευρωπαϊκών αγορών, με άνοδο 5,1% τον Απρίλιο έναντι -0,6% του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600. Όσον αφορά το πρώτο τετράμηνο του έτους, το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στις έξι πρώτες θέσεις των αποδόσεων όλων των περιουσιακών στοιχείων. Μόνο το πετρέλαιο, ο χρυσός, ο δείκτης των εμπορευμάτων CRB και ο δείκτης Portugal General σημείωσαν υψηλότερες αποδόσεις.

Ο Απρίλιος ήταν ένας άσχημος μήνας για τα assets, σημειώνει η γερμανική τράπεζα, με τον S&P 500 να υποχωρεί 8,7% σε όρους συνολικής απόδοσης, καταγράφοντας τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του από τον Μάρτιο του 2020.

Τα περιουσιακά στοιχεία με τη μεγαλύτερη άνοδο τον Απρίλιο

Δολάριο ΗΠΑ: Το δολάριο βασίστηκε στα κέρδη του πρώτου τριμήνου και κινήθηκε +4,7% υψηλότερα τον Απρίλιο, γεγονός που σηματοδότησε επίσης τον καλύτερο μήνα του από τον Ιανουάριο του 2015. Είναι πλέον το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις από την ομάδα G10 τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση. Αντίθετα, το ιαπωνικό γεν εξασθένησε κατά -6,2% έναντι του δολαρίου τον Απρίλιο, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας συνέχισε να κρατά ήπια στάση, το οποίο την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Πετρέλαιο: Το Brent και το WTI κινήθηκαν υψηλότερα για 5ο συνεχή μήνα, καθώς η κερδοσκοπία συνεχίζεται σχετικά με ένα πιθανό εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσΕικό πετρέλαιο. Ωστόσο, οι τιμές έχουν επίσης κάποιες πτωτικές πιέσεις χάρη σε περαιτέρω αποκλεισμούς από τον κορονοϊό στην Κίνα.

Αγροτικά προϊόντα: Ο δείκτης Agriculture Spot Index του Bloomberg (+4,9%) αυξήθηκε για 9ο διαδοχικό μήνα τον Απρίλιο, γεγονός που θα αποτελέσει κακή είδηση για τους καταναλωτές, δεδομένης της ισχυρής αύξηση των τιμών των τροφίμων που έχουμε ήδη δει. Στα επιμέρους κέρδη περιλαμβάνεται το καλαμπόκι (+9,3%), το οποίο έχει πλέον κέρδη σε ετήσια βάση +37,9%.

Τα περιουσιακά στοιχεία με τις μεγαλύτερες απώλειες τον Απρίλιο

Μετοχές: Ο τόνος του ρίσκου τον Απρίλιο σήμαινε ότι ήταν ο χειρότερος μήνας για τον S&P 500 (-8,7% σε όρους συνολικής απόδοσης) από τον Μάρτιο του 2020 κατά τη διάρκεια του αρχικού κύματος της πανδημίας. Στην Ευρώπη σημειώθηκαν μικρότερες απώλειες, με τον δείκτη STOXX 600 να υποχωρεί κατά -0,6%. Ένας από τους μεγαλύτερους χαμένους ήταν όμως οι μετοχές τεχνολογίας της megacap και ο δείκτης FANG+ έχασε -18,9% κατά τη διάρκεια του μήνα, στη χειρότερη επίδοσή του από τότε που ο δείκτης ξεκίνησε.

Κρατικά ομόλογα: Η προοπτική της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής είδε έναν ακόμη μήνα πτώση, με τα κρατικά ομόλογα της ΕΕ (-3,7%) να σημειώνουν τη χειρότερη μηνιαία επίδοση που είχαν ποτέ στη σειρά που χρησιμοποιούμε με στοιχεία από το 1999. Το ευρωπαϊκό χρέος στην περιφέρεια υποαπέδωσε, και η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών 10ετών ομολόγων έναντι των bunds διευρύνθηκε κατά +34 μ.β. στις 184 μ.β., τη μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2020. Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, τα κρατικά ομόλογα (-3,2%) έχασαν έδαφος για 5ο συνεχή μήνα, αν και η καμπύλη 2s10s αποκλιμακώθηκε +21 μ.β. κατά τη διάρκεια του μήνα για να βγει από το έδαφος της αναστροφής.

Εταιρικά ομόλογα: Η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων συνέχισε τη σειρά κακών επιδόσεων, με κάθε δείκτη στο δείγμα της DB και κινήθηκε χαμηλότερα τον Απρίλιο. Η αμερικανική πίστωση ηγήθηκε των κινήσεων προς τα κάτω και η χειρότερη απόδοση ήταν τα αμερικανική επενδυτικής βαθμίδας μη τραπεζών (IG non-fin), η οποία έχει πλέον υποχωρήσει κατά -13,5% σε ετήσια βάση.

EM Assets: Χαμηλές μηνιαίες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΜ (μετοχές, τοπικές αγορές, συναλλαγματικές ισοτιμίες και ομόλογα σε σκληρό νόμισμα), ήταν ο χειρότερος Απρίλιος από πλευράς αποδόσεις από την εποχή του GFC.