Παρά το ταραχώδες διεθνές σκηνικό, οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές κατέγραψαν ισχυρές αποδόσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2025. Ξεχωριστή θέση σε αυτήν τη θετική εικόνα κατέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Deutsche Bank.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε άνοδο 13,5% στο τρίμηνο και 30,3% από την αρχή του έτους, καθιστώντας την Αθήνα μία από τις πιο αποδοτικές αγορές παγκοσμίως, τόσο σε ευρώ όσο και σε δολαριακούς όρους.

Η Ελλάδα στο επίκεντρο 

Η ισχυρή επίδοση του ΧΑ οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τραπεζικών μετοχών και επιλεγμένων blue chips, σε περιβάλλον διατηρούμενης μακροοικονομικής σταθερότητας και θετικής επενδυτικής ψυχολογίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σε σχέση με τον δείκτη STOXX 600, ο οποίος κατέγραψε άνοδο 3,3%, η ελληνική αγορά σχεδόν τετραπλασίασε την απόδοση, ξεπερνώντας αγορές όπως η ιταλική και η ισπανική.

Η εντυπωσιακή πορεία συνοδεύεται από θετικές αξιολογήσεις, ενώ ο τραπεζικός κλάδος της Ευρωζώνης ξεχωρίζει με εξάμηνη απόδοση 34,6%. Οι ελληνικές τράπεζες ακολουθούν ανάλογη τροχιά, επωφελούμενες από αυξημένη κερδοφορία και συνεχή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs).

Το δεύτερο τρίμηνο του έτους (Απρίλιος–Ιούνιος) σημαδεύτηκε από γεωπολιτικές εντάσεις και εμπορικά εμπόδια. Οι ΗΠΑ επανέφεραν δασμούς, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, ενώ οι τιμές του πετρελαίου εμφάνισαν έντονες διακυμάνσεις. Επιπλέον, υπήρξαν αυξανόμενες ανησυχίες για τη δημοσιονομική πορεία των ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, οι αγορές έδειξαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Οι ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν αρχικά υποχώρησαν, μετά τις ανακοινώσεις για αναστολή των δασμών και την επίτευξη εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή, γεγονός που οδήγησε σε ισχυρό ράλι μετοχών.

Ράλι στις Διεθνείς Αγορές

Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 10,9% στο τρίμηνο, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 18%. Οι αναδυόμενες αγορές ακολούθησαν επίσης ανοδική πορεία, με τον MSCI EM να καταγράφει άνοδο 12,2%, στην καλύτερη τριμηνιαία επίδοση από το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Ανοδικά κινήθηκαν και τα πολύτιμα μέταλλα, με τον χρυσό να αυξάνεται κατά 5,7% και το ασήμι κατά 5,9%. Το Bitcoin κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο 30,6%, φτάνοντας τα 107.000 δολάρια.

Στην αγορά ομολόγων, οι ιταλικοί τίτλοι (BTPs) ξεχώρισαν με απόδοση 2,9%. Αντίθετα, στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υπέστη σημαντική πίεση: ο δείκτης DXY υποχώρησε κατά 7%, σημειώνοντας τη χειρότερη εξαμηνιαία επίδοση από το 1973.

Παρά τη μεγάλη μεταβλητότητα που προκάλεσαν τα γεωπολιτικά γεγονότα στις τιμές του πετρελαίου, το Brent υποχώρησε τελικά κατά 9,5% στο τρίμηνο. Η αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και η προσωρινή σταθεροποίηση της κατάστασης οδήγησαν σε μείωση του ρίσκου και διόρθωση των τιμών.

Διαβάστε ακόμη: