Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα, παροχές και εξαγγελίες στη ΔΕΘ με επίκεντρο τους νέους.

Μεταξύ των άλλων στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα στους ανήλικους ηλικίας 12 με 15 ετών για να εμβολιαστούν. Έτσι είναι πολύ πιθανό να δοθούν δωρεάν data ως κίνητρο για να επισπεύσουν την διαδικασία του εμβολιασμού τους.

Εν τω μεταξύ οι καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις στην οικονομία δημιουργούν έξτρα δημοσιονομικό χώρο για να χρηματοδοτηθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης, χωρίς να ανατραπεί ο στόχος για μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος το 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την εκτόξευση του ΑΕΠ στο 16,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους ο πήχης για το ρυθμό ανάπτυξης ολόκληρο το έτος τοποθετείται στη περιοχή του 4,5%-5% έναντι αρχικής εκτίμησης για 3,6%.

Με δεδομένο ότι η κάθε μονάδα αύξησης του ΑΕΠ αποφέρει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, τα περιθώρια για παροχές μπορούν να διαμορφωθούν στο 1 δισ. ευρώ που θεωρείται ασφαλής πρόβλεψη για τον προϋπολογισμό.

Mε βάση τα παραπάνω δεδομένα οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη εμπλουτίζονται με πρόσθετες παροχές.

Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, μέτωπο στο οποίο προωθούνται ρυθμίσεις οι οποίες θα περιορίζουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τη μεσαία τάξη, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Eπίσης στο τραπέζι βρίσκεται η χορήγηση μεγαλύτερης έκπτωσης στο τιμολόγιο προμήθειας ρεύματος για τους δικαιούχους των Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων και η διεύρυνση των κριτηρίων εφαρμογής του ΚΟΤ που διασφαλίζει χαμηλότερες χρεώσεις για τους οικονομικά αδύναμους καταναλωτές.

Επίσης εξετάζεται και η αύξηση του κονδυλίου του επιδόματος θέρμανσης για τον δύσκολο χειμώνα 2021-2022.