Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εθιμοτυπική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο θα ανακοινώσει «νέο πακέτο μέτρων στήριξης».

Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «αφού μετρήσουμε σωστά, ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες, καταλήξουμε στις δυνατότητες, ο πρωθυπουργός πολύ συγκεκριμένα και με μεγάλη σαφήνεια θα ανακοινώσει ποια είναι εκείνα τα μέτρα στήριξης που μπορεί να περιμένει η ελληνική κοινωνία. Έχουμε αποδείξει ότι πολύ στοχευμένα, πολύ ουσιαστικά με σώφρονες κινήσεις, κρατώντας πάντοτε εφεδρείες και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πρωτόγνωρες κρίσεις».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε τέτοιου τύπου προαναγγελίες και φυσικά δεν θα είναι και η τελευταία. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, επ’ αφορμή της πανδημίας – και πλέον της ενεργειακής κρίσης – έχει επιδοθεί σε ένα ράλι υποσχέσεων «επιδοματικής πολιτικής», μια πολιτική που πριν μερικά χρόνια ξόρκιζε ως «λαϊκιστική» και «κρατικιστική».

Βέβαια, αλλιώς τα βλέπουν οι «μεταρρυθμιστικές φιλελεύθερες» δυνάμεις, όταν είναι στην αντιπολίτευση κι αλλιώς χειρίζονται, δημοσιονομικά, τις οικονομικές προκλήσεις όταν βρίσκονται στο τιμόνι της χώρας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν εναποθέσει όλες τις ελπίδες τους στην αναγγελία ευτελών επιδομάτων, τα οποία δεν αφορούν πάντοτε το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, ενώ, την ίδια ώρα, ακόμη και αυτά τα μέτρα λαμβάνονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Δεν είναι ψέμα πως η κυβέρνηση αξιοποιεί τους αριθμούς προκειμένου να επικοινωνήσει το κατά φαντασίαν «success story» του έργου της. Αγνοεί το ράλι ακρίβειας στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, «καταργεί» τη ρήτρα αναπροσαρμογής ενσωματώνοντάς την στις χρεώσεις του ρεύματος, πανηγυρίζει για τις αφίξεις στον τουρισμό και για τα τεχνητά υπερπλεονάσματα (ως απόρροια της αισχροκέρδειας του κράτους έναντι των καταναλωτών) και ρίχνει όλο το βάρος σε επιδόματα – πυροτεχνήματα για να δείξει το «κοινωνικό της πρόσωπο».

Καμία συζήτηση για επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, καμία συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης, αλλά βλέπουμε κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για το πως το γαλάζιο «επιτελικό κράτος» αντιμετωπίζει τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.

Τον επόμενο μήνα, λοιπόν, η ΔΕΘ θα βάλει ξανά τα «γιορτινά» της και θα είναι έτοιμη να δεχθεί για ακόμη φορά κούφιες κυβερνητικές υποσχέσεις και πλεονασματική επικοινωνία.

Ωστόσο, με υποσχέσεις και επικοινωνία δεν επιλύονται τα κοινωνικά προβλήματα και προφανώς δεν εξοφλούνται οι λογαριασμοί. Η κυβέρνηση όμως συνεχίζει να βρίσκεται πάνω στο δικό της σύννεφο, όπου «όλα βαίνουν καλώς»…