Σήμερα στις 2 το μεσημέρι θα κατατεθούν οι φάκελοι ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό παραχώρησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας.
Το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στην μέρα θα ανακοινώσει τις υποψηφιότητες για να αρχίσει να …τρέχει η διαδικασία παραχώρησης και κατασκευής αποθήκης φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα κατέβει στο διαγωνισμό ο ΔΕΣΦΑ ως ενιαίος φορέας αφού αποκλείστηκε το σενάριο της καθόδου των μετόχων ενισχύοντας έτσι τη θέση του Οργανισμού που ήδη ελέγχουν.
Στο σχήμα θα συμμετέχει και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ καθώς η δημιουργία της αποθήκης απαιτεί και κατασκευαστική εταιρεία που θα αναλάβει την υλοποίηση της.
Ο ΔΕΣΦΑ ως έμπειρος εταίρος στην αγορά του φυσικού αερίου και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον κατασκευαστικό τομέα καθιστούν το σχήμα αρκετά ανταγωνιστικό.
Το επόμενο σχήμα θα απαρτίζεται πιθανότητα από την Energean και αναμένεται να έχει ως κατασκευαστικό εταίρο τον όμιλο Μυτιληναίο ή τον όμιλο ΑΒΑΞ.
Ωστόσο από το διαγωνισμό δεν φαίνεται να δίνει το παρόν και τρίτο σχήμα εκτός απροόπτου με τις Γαλλικές εταιρείες να κρατούν αποστάσεις από τη διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το στάδιο των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να καθυστερήσει καθώς απουσιάζει η οικονομικής μελέτης που θα προσδιορίζει τις χρεώσεις για τον ανάδοχο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα ετήσια έσοδα του και με την οικονομική προσφορά των ενδιαφερόμενων σχημάτων.
Πρόκειται για μελέτη που απαιτεί την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας καθώς λειτουργεί ως θεματοφύλακας της αγοράς ενέργειας.
Η επένδυση εκτιμάται ότι θα κινηθεί από 300 μέχρι 400 εκατ ευρώ για να γίνει η μετατροπή του
παλιού εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου σε αποθήκη που να σημειωθεί βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου-Καβάλας.
Το κοίτασμα επιφάνειας 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων μπορεί να αποθηκεύει ποσότητες φυσικού αερίου 1 δισ. κ.μ θα αναδείξει τη χώρα σε συνδυασμό με τον τερματικό σταθμό LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα και το μελλοντικό έργο του FSRU στην Αλεξανδρούπολη σε hub φυσικού αερίου. Η κατανάλωση φυσικού αερίου τα επόμενα 10 με 20 χρόνια στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή αναμένεται να αυξηθεί θεαματικά, λόγω της στροφής της Ε.Ε σε πράσινες μορφές ενέργειας και θα είναι το κυρίαρχο καύσιμο στη μεταβατική περίοδο.
Σάββας Γουλόπουλος