Ο συνωστισμός και οι ουρές μετά το άνοιγμα των καταστημάτων προβληματίζουν τους ειδικούς αναφορικά με την διασπορά του κορονοϊού. Ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, πρότεινε το ενδεχόμενο δημιουργίας κόφτη στο SMS με τον αριθμό 2, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό το μέτρο.

«Θα πρέπει να μπει κόφτης, αν γίνει κατάχρηση που βγαίνει από το σχεδιασμό της επιτροπής. Όταν αντί για 2 ώρες κάποιος είναι έξω 6 ώρες, αλλάζει τα όσα είχαμε σχεδιάσει, και αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης» διευκρίνισε.

Παρόλα αυτά ο κ. Δερμιτζάκης υπογράμμισε πως «αυτό που είναι αισιόδοξο είναι ότι ο κόσμος φορούσε σχεδόν 100% μάσκα, κάτι που δεν το είχαμε δει παλιότερα. Τηρούνταν σχεδόν 100% τα μέτρα στα καταστήματα, αλλά θα ήταν κάλο ο κόσμος να φεύγει όταν βλέπει συνωστισμό. Όμως δεν ανησυχεί τόσο πολύ γιατί ήταν έξω και φορούσαν μάσκα.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής δε φάνηκε ανήσυχος, καθώς όπως είπε δεν αναμένεται αυτό να παίξει ρόλο στη μετάδοση του ιού. «Δεν ανησυχώ τόσο πολύ για τα σχολεία. Και τώρα που δεν πάνε τα παιδιά μη νομίζουμε ότι δεν έχουν συμμετοχή σε μεταδόσεις. Προτιμώ να συναντιούνται σε ελεγχόμενο περιβάλλον με μάσκες και μέτρα» ανέφερε.

Τέλος σχετικά με τα εμβόλια σημείωσε πως στόχος της επιτροπής είναι να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος σε όσο γίνεται λιγότερο διάστημα.