Ξεκίνησε προ ημερών η διεθνής διαιτησία στην οποία προσέφυγε η ΔΕΠΑ Εμπορίας καθώς οι διετείς διαπραγματεύσεις με τη ρωσική Gazprom για θέματα που αφορούν τη μεταξύ τους σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου δεν είχαν θετική κατάληξη. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες στέλεχος της εταιρείας, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου Athens Investment Forum, η διαδικασία γίνεται μέσω ανταλλαγής εγγράφων αλλά και -δια ζώσης- ακροάσεων και εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2025.

Τα σημεία διαφωνίας των δύο πλευρών αφορούν τις εξαιρετικά υψηλές τιμές με τις οποίες πωλούσαν οι Ρώσοι το αέριο στη ΔΕΠΑ κατά την περίοδο 2022-2023, αλλά και τη ρήτρα που ενεργοποίησαν για τις ελάχιστες ποσότητες που είναι υποχρεωμένη να παραλάβει η ελληνική εταιρεία. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως η Gazprom δεν τηρούσε όρο της σύμβασης προμήθειας για πώληση φυσικού αερίου στην ελληνική εταιρεία σε τιμή ανταγωνιστική έναντι οποιουδήποτε εναλλακτικού καυσίμου αλλά και άλλου ανταγωνιστή της.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας στηρίζει τη βιομηχανία επεκτείνοντας το δίκτυο LNG μικρής κλίμακας

Όπως εκτιμά το αρμόδιο στέλεχος της δημόσιας επιχείρησης αερίου, το αποτέλεσμα της Διαιτησίας θα είναι θετικό για την επιχείρηση και θα οδηγήσει στην αποζημίωση της με αρκετά εκατομμύρια ευρώ από την Gazprom. Μάλιστα η ίδια πηγή, σχολιάζοντας δημόσιες δηλώσεις πολιτικών παραγόντων που υποστηρίζουν ότι η ΔΕΠΑ μέσω της Διαιτησίας θα κληθεί να αποζημιώσει τη Gazprom, επεσήμανε ότι «πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί στο τι λέμε και ειδικά στο πότε το λέμε» καθώς τα σχόλια έγιναν με την έναρξη της διαδικασίας διαιτησίας.

Τι θα καθορίσει το μέλλον της συμφωνίας ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ – Gazprom

Όσο για την τρέχουσα συμφωνία προμήθειας ΔΕΠΑ Εμπορίας – Gazprom, παράγοντας της επιχείρησης επεσήμανε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν θα επιδιωχθεί ανανέωσή της καθώς μια τέτοια απόφαση θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες όπως π.χ. από το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με δεδομένο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ της HelleniQ Energy που ελέγχει το 35% της εταιρείας για την πώληση του μεριδίου της στο ελληνικό Δημόσιο που διαθέτει το 65% και επιθυμεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο.

Επίσης, η τύχη της σχέσης ΔΕΠΑ Εμπορίας – Gazprom θα εξαρτηθεί και από την ευρωπαϊκή πολιτική που αφορά στην απόφαση απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο και το κατά πόσο θα είναι πλήρης. Σήμερα το 65% του αερίου που εισάγεται στην Ελλάδα είναι ρωσικό, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών τιμών που προσφέρουν οι Ρώσοι προκειμένου να διατηρήσουν τις αγορές, κυρίως της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Κώστας Ξιφαράς, μιλώντας από το βήμα του Athens Investment Forum η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα και φέρνει αέριο όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά από πολύ διαφορετικές χώρες όπως από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του αγωγού TAP και LNG από πολλά άλλα κράτη.

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, η χώρα μας μπορεί να είναι ανεξάρτητη, από οποιονδήποτε προμηθευτή, εφόσον το αποφασίσει. Πάντως εκτίμησε ότι η τιμή του αερίου τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα θα μειωθεί καθώς «θα εισαχθούν στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες LNG από διάφορα κράτη και θα υπάρχει ανταγωνισμός ακόμη και με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)», Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, «το αέριο θα είναι εδώ για τις επόμενες δεκαετίες».

Το «πρασίνισμα» της ΔΕΠΑ

Όσον αφορά στο «πρασίνισμα» της εταιρείας ο κ. Ξιφαράς ανέφερε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει σχεδιάσει και επενδύσει σε έργα 400 εκατ. ευρώ. «Τον επόμενο μήνα θα έχουμε τον προτιμητέο ανάδοχο για να μας κατασκευάσει τα πρώτα 500 MW φωτοβολταϊκών πάρκων που θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2025 ενώ ελπίζουμε ότι εντός του επόμενου έτους να έχουμε κι άλλα ώριμα έργα για να μεγαλώσουμε ένα χαρτοφυλάκιο που ελπίζουμε να φτάσει το 1 GW», τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Μάλιστα, περίπου το 20% με 30% της ισχύος εκτιμάται ότι θα καταλαμβάνουν αιολικά πάρκα. Για την απόκτησή τους, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΠΑ Εμπορίας βρίσκεται σε συζητήσεις για εξαγορές ώριμων έργων.

Παράλληλα, η εταιρεία επενδύει και σε άλλες τεχνολογίες «πράσινης» ενέργειας. Σύμφωνα με τον κ. Ξιφαρά, έχει ξεκινήσει η κατασκευή της πρώτης εγκατάστασης στην Ελλάδα, σε συνεργασία με μία φάρμα, για την παραγωγή του πρώτου συμπιασμένου βιομεθανίου, το οποίο θα διοχετεύεται στο δίκτυο φυσικού αερίου. Και κατέληξε: «Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα που έχει μεγάλη κτηνοτροφική παραγωγή. Ενώ έχουμε μια μικρή αγορά σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι κρίμα να μην μπορούμε να είμαστε μέχρι ενός σημείου ανεξάρτητοι και να παράγουμε το δικό μας βιοαέριο. Με αυτόν τον τρόπο θα αναζωογονήσουμε την ελληνική κτηνοτροφία και θα είμαστε πρωτοπόροι».

Διαβάστε ακόμη: