Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες που βρίσκεται στην Αθήνα, με αφορμή την ενισχυμένη συνεργασία Μαδρίτης – Άγκυρας. «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ ο ένας πρέπει να είναι δίπλα στον άλλο» διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας, κάνοντας αναφορά στον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών για την «τυχόν πρόθεση της Ισπανίας να ενισχύσει την στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία», υπογράμμισε ότι ήδη από το 2008 με την κοινή τους θέση τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί να μην εξάγουν στρατιωτική τεχνολογία και εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν για επιθετικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

«Μου έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η Ισπανία θα ενεργεί εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Είχα διατυπώσει τις θέσεις αυτές και σε επιστολή που είχα στείλει εδώ και 1 χρόνο στην προκάτοχο του και σε άλλους ομόλογους της ΕΕ. Τις  θέσεις αυτές της ελληνικής κυβέρνησης τις έχει αναπτύξει επανειλημμένος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ευρωπαίους ηγέτες και όργανα» τόνισε ο ΥΠΕΞ.

«Η Ελλάδα προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας της πολυμερώς και διμερώς και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και σε όλα τα θέματα που απασχολούν και τις δυο χώρες, και εμείς έχουμε υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στην Ισπανία σε οποίες προκλήσεις αντιμετωπίζει. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ ο ένας πρέπει να είναι δίπλα στον άλλο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Από πλευράς του, ο κ. Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες εστίασε στα κοινά συμφέροντα, τους κοινούς στόχους, την κοινή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, καθώς αμφότερες είναι ευρωπαϊκές, μεσογειακές, σύμμαχες, φίλες χώρες στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Έκανε λόγο γι ειλικρινή σχέση και σύμπλευση σε πάρα πολλά θέματα.

«Η Ελλάδα μπορεί να είναι σίγουρη ότι η Ισπανία θα εργάζεται μέσα από τα ευρωπαϊκά πλαίσια και μέσα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις» διαβεβαίωσε ο κ. Αλμπάρες.

«Αγαπητέ Νίκο δε θα ξεχάσω ποτέ την ημερομηνία της γέννησης σου συμπίπτει με τη μάχη της Ναυπάκτου!» δήλωσε δε χαριτολογώντας.