Δεν θα προχωρήσει σε εξόρυξη στον βυθό της θάλασσας η Νορβηγία καθώς η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε την αναστολή εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων.

Πάντως, ο πρωθυπουργός Γιόνας Στορ χαρακτήρισε την εξέλιξη «αναβολή» ενώ δήλωσε ότι οι προπαρασκευαστικές εργασίες σχετικά με τους κανονισμούς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα συνεχιστούν.

Η Νορβηγία σχεδίαζε να επιτρέψει σε εταιρείες να υποβάλουν αίτηση για την εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων σε μια έκταση 280.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή διπλάσια σε μέγεθος από την Ελλάδα.

Τα σχέδια μπλοκαρίστηκαν αφότου το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα της χώρας δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης αν δεν καταργηθεί ο πρώτος γύρος αδειοδότησης, που είχε οριστεί για το 2025.

Όπως σημειώνει το BBC, περιβαλλοντικοί επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ότι η εξόρυξη θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τη θαλάσσια ζωή. Στα σχέδια αντιτάχθηκαν 32 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, ο Καναδάς, η Βραζιλία και η Γερμανία.

Για μια «τεράστια νίκη» μιλούν και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η Νορβηγία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που προχώρησε σε εμπορικής κλίμακας εξόρυξη στα ανοιχτά όταν ενέκρινε τα σχέδια τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο βυθός θεωρείται ότι κρύβει τεράστιες ποσότητες μετάλλων όπως λίθιο, σκάνδιο και κοβάλτιο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τις «πράσινες» τεχνολογίες. Στη στεριά τα μέταλλα αυτά εντοπίζονται σε λίγες χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα.

Διαβάστε ακόμη: