Παρακολουθώντας με μεγάλη προσοχή και εύλογο ενδιαφέρον τη συζήτηση στη Βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, σχημάτισα την εντύπωση ότι «δεν μας τα λένε καλά» σχετικά με την ΔΕΗ ή προφανώς κάτι δεν έχουν συνειδητοποιήσει επαρκώς σε μια εποχή κατά την οποία κυριαρχούν οι νόμοι της αγοράς και δεν έχουν υπάρξει ούτε επιτάξεις, ούτε κατασχέσεις οργανισμών «κοινής ωφέλειας» όπως η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού επί παραδείγματι!

Το βέβαιον είναι ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, προφανώς ευρισκόμενος σε σύγχυση δεν έχει αντιληφθεί τις βασικές διάφορες της ελληνικής ΔΕΗ από την Γαλλική!

Η EDF σε αντίθεση με τη ΔΕΗ ( όπου το Δημόσιο κατέχει ποσοστό μειοψηφίας 34%) είναι κρατική με το γαλλικό δημόσιο να κατέχει το 80% των μετοχών!

Άρα το Κράτος μπορεί να κάνει ότι θέλει με την επιχείρηση όπου κατέχει την συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών.

Πόσο μάλλον όταν η γαλλική ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα παραγωγής φθηνής πυρηνικής ενέργειας!!!

Σε απλά λόγια, δεν υπάρχει τίποτε συγκρίσιμο μεταξύ των δύο εταιρειών παραγωγής ενέργειας οπότε δεν μπορούν αυθαίρετα και παράλογα να μπαίνουν στον ίδιο κουβά, στο ίδιο καλάθι!

Επιπροσθέτως είναι υποχρεωμένος να σημειώσω ότι δεν μου έκανε καθόλου καλή εντύπωση, αντιθέτως με προβλημάτισε, η φράση του πρωθυπουργού ότι η ΔΕΗ δεν θα μοιράσει κέρδη για το 2021, γιατί τα κέρδη της μοιράστηκαν σε επιδοτήσεις!!!

Μητσοτάκης: Τα κέρδη της ΔΕΗ πήγαν στην ενίσχυση των καταναλωτών

Απορώ πραγματικά πως ένας πρωθυπουργός – τεχνοκράτης που διαχρονικά στηρίζει την αγορά και την ελεύθερη οικονομία, να κάνει τέτοιου είδους δημόσιες αναφορές για μια επιχείρηση, εν προκειμένω τη ΔΕΗ, η οποία είναι πλέον ιδιωτική και το ποσοστό του Δημοσίου έχει περιοριστεί στο 34% δια μέσω αυξήσεων κεφαλαίου όπου το Κράτος πούλαγε και οι ιδιώτες, ξένοι και Έλληνες αγόραζαν!

Αν η κυβέρνηση ήθελε να κάνει κοινωνική πολιτική με το ρεύμα ας κρατούσε τη ΔΕΗ κρατική.

Δεν υπήρχε λόγος ιδιωτικοποίησης! Ούτε φυσικά του ΔΕΔΔΗΕ, για τον οποίο η Macquarie έδωσε το ποσό μαμούθ των 2,1 δις για το 49% των μετοχών!!!

Αντιλαμβάνομαι πλήρως το ζήτημα της ακρίβειας, της Ενεργειακής κρίσης αλλά και τις παρενέργειες της σύρραξης στο Ουκρανικό!

Ωστόσο θεωρώ ότι εάν στην παρούσα κρίσιμη φάση, καταστρατηγηθούν νόμοι και κανόνες της ελεύθερης αγοράς, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα τιναχθεί στον αέρα και η εμπιστοσύνη των ξένων θα χαθεί οριστικά και αμετάκλητα.

Και στο διά ταύτα, αν η κυβέρνηση θέλει ας επιδοτήσει η ίδια τα τιμολόγια ρεύματος.

Η ΔΕΗ μετά την ιδιωτικοποίηση της, τις αυξήσεις κεφαλαίου – μαμούθ και τους ξένους και Έλληνες επενδυτές δεν είναι ούτε κοινωφελές ίδρυμα, ούτε φιλανθρωπικό σωματείο, αλλά επιχείρηση παραγωγής κερδών, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο …