Έστω και οριακά, η οικονομία της Ευρωζώνης διολίθησε τελικά στην ύφεση, με το ΑΕΠ για το α’ τρίμηνο του έτους να υποχωρεί 0,1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το πρώτο τρίμηνο του έτους, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ μειώθηκε επίσης κατά 0,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η ύφεση ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης.

Τα στοιχεία δεν αποτεέλεσαν έκπληξη, σύμφωνα με την Capital Economics, δεδομένου ότι η Γερμανία και η Ιρλανδία είχαν ήδη ανακοινώσει μεγάλες πτωτικές αναθεωρήσεις.

Η μεγάλη εικόνα

Η ανάλυση των δαπανών, η οποία δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά σήμερα, επιβεβαιώνει ότι η εγχώρια ζήτηση έχει πληγεί σκληρά από τον συνδυασμό του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων, καθώς η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, μετά από πτώση 1,0% το 4ο τρίμηνο. Η κρατική κατανάλωση μειώθηκε επίσης απότομα (κατά 1,6% q/q) και οι εξαγωγές παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν.

«Τα σημερινά στοιχεία σημαίνουν ότι η ευρωζώνη έχει βιώσει δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής αύξησης του ΑΕΠ και, επομένως, πληροί τον τυπικό ορισμό της ύφεσης – αν και μόνο κατά ένα κλάσμα και εν μέρει χάρη στη μεγάλη πτώση των στοιχείων για το ΑΕΠ της Ιρλανδίας, τα οποία δεν δίνουν ακριβή εικόνα της υποκείμενης κατάστασης. Η μεγάλη εικόνα, ωστόσο, είναι ότι η οικονομία της ευρωζώνης ήταν σε γενικές γραμμές στάσιμη κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων τριμήνων – και πιστεύουμε ότι το ΑΕΠ είναι πιθανό να συρρικνωθεί και πάλι το β’ τρίμηνο, καθώς οι επιπτώσεις της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής συνεχίζουν να διαχέονται», εξηγούν οι αναλυτές.

Διαβάστε περισσότερα