Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να έφυγε από τον Λευκό Οίκο αλλά σύντομα αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με υποθέσεις που είχαν «παγώσει» όσο ασκούσε τα καθήκοντά του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Mirror.

Φυσικά το θέμα της υποκίνησης της εισβολής στο Καπιτώλιο που άφησε πίσω της πέντε νεκρούς ανθρώπους μοιάζει να είναι στην κορυφή, αλλά υπάρχουν και οι εξής περιπτώσεις: 

Παρεμπόδιση δικαιοσύνης

Μία έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μούλερ, σχετικά με τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές του 2016 αναφέρει με λεπτομέρειες πως ο Τραμπ ενδέχεται να έχει παρεμποδίσει τη δικαιοσύνη. Όπως οι πιέσεις που είχε ασκήσει στον άλλοτε διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμι, ώστε να βάλει στο αρχείο την έρευνα σε βάρος του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας, Μάικλ Φλιν.

Ωστόσο, τότε υπήρξε επίσημη θέση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πως δεν μπορεί να κατηγορηθεί ένας πρόεδρος. Ο Τραμπ είχε αρνηθεί αρνηθεί πως έχει παρακωλύσει τη δικαιοσύνη χαρακτηρίζοντας μάλιστα την έρευνα ως «κυνήγι μαγισσών». Θεωρητικά όμως, πλέον θα μπορούσαν να ασκηθούν κατηγορίες εναντίον του.

Πίεση αξιωματούχων σχετικά με τις εκλογές

Τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε πως στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου έγινε «κλοπή». Πίεσε, δεν, αξιωματούχους στην Τζόρτζια ώστε να… βρουν ψήφους για ανατρέψουν την ήττα του.

Οι κινήσεις του αυτές «βοήθησαν» στην επίθεση που έγινε στις αρχές του μήνα στο Καπιτώλιο. Η εισβολή των οπαδών του άφησε πίσω της, μεταξύ άλλων, πέντε νεκρούς. Ειδικοί αναφέρουν πως οι ενέργειες του Τραμπ εκείνη την ημέρα μπορούν να ελεγχθούν.

Υπόθεση Μανχάταν

Ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ, Μάικ Κόεν, δήλωσε ένοχος για τη δωροδοκία το 2018 στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς ώστε να αποκρύψει την υποτιθέμενη σχέση της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Παραδέχθηκε πως έδωσε ένα ποσό κοντά στα 130.000 δολάρια λίγο πριν από τις εκλογές του 2016, για ένα πρόσωπο που αποκάλυψε πως ήταν ο Τραμπ. Ως πρόεδρος δεν μπορούσε να διωχθεί ώστε οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης δείχνουν να… ενδιαφέρονται ακόμα για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Μάλιστα, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νέας Υόρκης, η «παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων για παράνομη πράξη» είναι κακούργημα.

Σεξουαλική παρενόχληση

Περισσότερες από 30 γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον Ντόναλντ Τραμπ για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά.

Το 2019, η αρθρογράφος Ε. Τζιν Κάρολ, υποστήριξε στο βιβλίο της, πως ο Τραμπ τη βίασε πριν από 23 χρόνια. Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, αρνήθηκε και αυτή την κατηγορία λέγοντας πως δεν είναι «ο τύπος γυναίκας που προτιμά», ωστόσο η Κάρολ κατέθεσε μήνυση εναντίον του.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε να αναλάβει την υπεράσπιση του Ντόναλντ Τραμπ και κατάφερε να διαβιβασθεί η υπόθεση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο. Παράλληλα ισχυρίστηκε πως η άρνησή του είναι προεδρική πράξη και ως εκ τούτου προστατεύεται.

Η υπόθεση όμως δεν έκλεισε και πλέον ο Τραμπ ως πολίτης θα υποχρεωθεί να παράσχει αποδεικτικά στοιχεία για την αθωότητά του.

Το σκάνδαλο της Trump Inc.

Η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίτια Τζέιμς διερευνά εάν η εταιρεία ακινήτων της οικογένειας Τραμπ υπέβαλε ψευδείς αξίες ακινήτων για να εξασφαλίσει δάνεια ή και φορολογικά οφέλη.

Από το γραφείο της έχει περάσει ήδη ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ, Έρικ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος στον Οργανισμό Τραμπ. Επί του παρόντος, το ζήτημα βρίσκεται στα αστικά δικαστήρια, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν κυρώσεις θα ήταν πιθανότατα οικονομικές.

Ωστόσο, εάν η Τζέιμς διαπιστώσει ότι υπάρχουν στοιχεία για εγκληματικό παράπτωμα, όλα μπορούν να αλλάξουν. Και πλέον ο Τραμπ έχει χάσει την ασπίδα του Οβάλ γραφείου.

Κατάχρηση εξουσίας για προσωπικό ώφελος

Μία ακόμα κατηγορία για τον Ντόναλντ Τραμπ όσο ήταν πρόεδρος, ήταν και ότι χρησιμοποίησε το αξίωμά του για προσωπικό κέρδος.

Δημοκρατικοί αλλά και γενικοί εισαγγελείς του άσκησαν αγωγές με την κατηγορία της παραβίασης της «ρήτρας απολαβών» του Συντάγματος. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν πως υπήρξαν κέρδη από εκπροσώπους κυρίως της Σαουδικής Αραβίας αλλά και άλλων χωρών, που επέλεξαν ξενοδοχεία που του ανήκουν. Και κάτι τέτοιο είναι παραβίαση της σχετικής ρήτρας.

Ο ίδιος αμφισβήτησε τη νομιμότητα αυτών των ισχυρισμών αλλά γεγονός είναι πως ακόμα δεν έχει υπάρξει δικαστική απόφαση.

Απάτη μάρκετινγκ

Το 2018 ο Ντόναλντ Τραμπ και τα τρία μεγαλύτερα παιδιά του κατηγορήθηκαν για απάτη, λόγω της διαφήμισης στο Celebrity Apprentice της ACN Opportunity LLC, μιας εταιρίας που στη συνέχεια χρεοκόπησε.

Οι ενάγοντες δήλωσαν πως οι Τραμπ τους έπεισαν να επενδύσουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε υπηρεσία τηλεπικοινωνιών της ACN που όμως πολύ γρήγορα υπερκαλύφθηκε από τα smartphones.

Κατηγορήθηκαν πως έλαβαν μεγάλα ποσά για την προώθηση της εταιρίας. Και πλέον θα είναι πολύ πιο εύκολο για τους ενάγοντες να ζητήσουν έγγραφα από την οικογένεια ή ακόμα και να υποχρεώσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να καταθέσει σε δίκη.

Υπόθεση Μαίρη Τραμπ

Η ανιψιά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μαίρη Τραμπ, τον μήνυσε, ισχυριζόμενη πως συνωμότησε με τα αδέρφια του και την εξαπάτησαν αναφορικά με ένα κτήμα του παππού της.

Όπως αναφέρει, και σε βιβλίο που έγινε μπεστ σέλερ, της πήραν το κτήμα πείθοντάς τη πως η αξία του ανέρχεται στα 22 εκατ. λίρες αλλά τελικά αποδείχθηκε πως ήταν κοντά στα 740 εκατ. λίρες!

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε το βιβλίο «ψέμα», όμως πλέον δεν έχει την προεδρική ασυλία με την υπόθεση να αναμένεται να πάει στα δικαστήρια.

Υπόθεση Σάμερ Ζερβός
Λίγες εβδομάδας πριν από την εκλογή του, το 2016, η Σάμερ Ζερβός -παίκτρια στο ριάλιτι σόου “Apprentice” που παρουσίαζε ο Ντόναλντ Τραμπ- τον κατηγόρησε για σεξοπυαλική παρενόχληση το 2007.

Αρχικά ο Τραμπ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και τότε εκείνη, το 2017, το μήνυσε λέγοντας πως της έπιασε το στήθος και τη φίλησε χωρίς να του το επιτρέψει.

Αρχικά ο Τραμπ συμφώνησε να καταθέσει, αλλά οι δικηγόροι του κατάφεραν να το αναβάλουν εν αναμονή της απόφασης του εφετείου που θα εκδοθεί φέτος. Και σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορέσει να επικαλεστεί την προεδρική ασυλία.

Άρση ασυλίας

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις σε αυτά τα τα χρόνια που ο Τραμπ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, που «κρυβόταν» πίσω από την ασυλία του, κάτι που δεν θα συμβεί πλέον. Παράλληλα δεν θα έχει και τη βοήθεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αντιμετωπίζει διώξεις σε αρκετές πολιτείες και πολλά θα κριθούν από την εξέλιξη της υπόθεσης της παραπομπής του.