Μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες συνεχίζουν να κατακαίνε τη χώρα, επιχείρησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκαςμιλώντας στο Mega.

«Θεωρώ ότι σήμερα είναι μια καλή μέρα από άποψη συνθηκών, για να θέσουμε υπό έλεγχο και τη φωτιά στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια. Οι άνεμοι όπως φαίνεται θα είναι χαμηλής έντασης, και υπάρχουν και περισσότερα μέσα σήμερα για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς. Πρέπει να λάβουμε, βέβαια, υπόψιν ότι το σύστημα όλο έχει καταπονηθεί τόσες μέρες», είπε ο κ. Λέκκας.

«Συνολικά οι εκτάσεις που έχουν καεί είναι της τάξεως των 500 χιλιάδων στρεμμάτων, αλλά αυτό θα φανεί στη συνέχεια. Έχουμε να κάνουμε με μία περιβαλλοντική καταστροφή που είναι διαφορετική από θέση σε θέση. Το ερχόμενο χρονικό διάστημα θα αντιμετωπίσουμε και άλλες απειλές, οι οποίες συνοδεύουν τα πλημμυρικά φαινόμενα», προειδοποίησε ο ίδιος.

«Συνολικά έχουμε επιπτώσεις στον αέρα, το έδαφος, το υπέδαφος, στην πανίδα και την χλωρίδα των περιοχών αυτών. Ο χρόνος αποκατάστασης ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή και εξαρτάται από τι δυναμικό υπάρχει σε μια περιοχή για να ανακάμψει. Υπολογίζω πως σε μία δεκαετία, εφόσον κάνουμε επιτυχημένες παρεμβάσεις και δε συμβεί άλλη πυρκαγιά, θα μπορέσει να ανακάμψει μια περιοχή που έχει πληγεί, ως ένα βαθμό. Θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για να αντιμετωπίσουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και τη μόλυνση των εδαφών», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Σχετικά με το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τέτοιες καταστροφές στο μέλλον, ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι «Θα έπρεπε να είχαμε μια πιο αυστηρή επιτήρηση. Υπήρχαν πολλές εθελοντικές οργανώσεις που θα μπορούσαν να είχαν αναλάβει αυτό το ρόλο. Δε χρειάζονται πολλοί εθελοντές. Περίπου με 100.000 ευρώ θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε στις κρίσιμες περιόδους. Αυτό που θα έπρεπε επίσης να γίνει είναι αυστηροποίηση των μέτρων».