Πολύ σύντομα, μέσα στην άνοιξη αναμένεται να ανοίξουν ξανά τα γνωστά «λουλουδάδικα» της Βουλής στο Σύνταγμα, με τη νέα τους, αναβαθμισμένη εικόνα αφού εκτός από λουλούδια κάποια από αυτά θα πωλούν και αντικείμενα από τα Μουσεία της χώρας, στο πλαίσιο της συνεργασία της Βουλής με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου.

Ήδη στη γιορτή της 25ης Μαρτίου δύο από τα παλιά παραδοσιακά ανθοπωλεία της Βουλής θα ανοίξουν και θα μοιράζουν μπουκέτα λουλουδιών στους πολίτες, ειδικά για την ημέρα της Εθνικής μας Εορτής. Το πρώτο ανθοπωλείο είναι της οικογένειας Κοντογιάννη που τα τελευταία 40 χρόνια διατηρεί παρουσία στο συγκεκριμένο πόστο. Το δεύτερο ανθοπωλείο που θα ανοίξει την 25η Μαρτίου ανήκει σ’ έναν κοινωνικό συνεταιρισμό Επιχειρήσεων ΑμΕΑ, το Power of Flower, που λειτουργεί και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Τα «λουλουδάδικα» πήραν τη θέση τους στο Σύνταγμα έξω από τη Βουλή, με σχετικό νόμο τη δεκαετία του ’30, αποτελώντας έκτοτε αναπόσπαστο κομμάτι του κέντρου, της αθηναϊκής παράδοσης και σημείο συνάντησης για τους Αθηναίους. Μετά τον οικονομικό τους μαρασμό τα τελευταία χρόνια αποφασίστηκε η αναβίωσή τους μετά και την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων την προηγούμενη χρονιά.

Τα ιστορικά ανθοπωλεία του Συντάγματος αποτελούνται από έντεκα καταστήματα, τα οποία είναι σχεδόν ισομεγέθη υπόσκαφα διαμερίσματα κάτω από τον περίβολο του κτιρίου της Βουλής, που εκτείνονται γραμμικά στην κάθοδο της Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας με πρόσβαση απευθείας σε αυτή. Σύμφωνα με τη μελέτη αναδιαρρύθμισης των καταστημάτων ανθοπωλείων της Βουλής που υλοποίησε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου προβλέπεται η λειτουργική αναβάθμιση των υφιστάμενων χρήσεων των καταστημάτων, διατηρώντας τη χρήση των ανθοπωλείων στα δύο άκρα των καταστημάτων και προσθέτοντας νέα χρήση εκθετηρίων – καταστήματος της Βουλής των Ελλήνων και του ΟΔΑΠ (Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων) καθώς και βοηθητικών λειτουργιών εξυπηρέτησης στους υπόλοιπους χώρους. Οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων ανακαινίζονται και μπορούν να στεγάσουν επιπλέον και δράσεις πολιτισμού, δημιουργώντας τελικά ένα ξεχωριστό τοπόσημο στην καρδιά της Αθήνας.

Τα ιστορικά ανθοπωλεία του Συντάγματος αναγεννιούνται με κοινή πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε..