Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση της παρουσίασης του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ».

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην εκδήλωση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, η οποία διεξάγεται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση (..) Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο, με ιερή προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Πρόσθεσε δε ότι «δεν θα πω μεγάλες κουβέντες, έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε καλύτερο για να μας βρει το φετινό καλοκαίρι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένους» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην μανία των ακραίων καιρικών φαινομένων που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και πόσο σημαντική είναι η πρόληψη.

«Ιερή Προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Advertisement

«Θέλω να εκφράσω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους αφανείς ήρωες της πρώτης γραμμής» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Η εμπειρία των περασμένων χρόνων μας δίνει δύναμη και γνώση για τη νέα αντιπυρική περίοδο που ήδη έχει ξεκινήσει».

  • Στο μέτρο του δυνατού έχουμε κάνει ό,τι γινεται καλύτερο για να μας βρει έτοιμους το φετινό καλοκαίρι, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου
  • Η συντριπτική πλειοψηφία των δασικών πυρκαγιών αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους. Είναι λίγες αυτές που γιγαντώνονται
  • Έχουν γίνει πλέον πιο αυστηρές και οι ποινές για τους εμπρηστές και για αυτούς που από αμέλεια ευθύνονται για πυρκαγιές
  • Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αδράνεια.
  • Το εν λόγω πρόγραμμα είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα.

Δείτε φωτογραφίες:

Τι είναι το πρόγραμμα

Το «ΑΙΓΙΣ», ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση υποδομών και τεχνικού εξοπλισμού αλλά και την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Στην αρχή μιας ενδεχομένως πρωτοφανούς αντιπυρικής περιόδου, οι έξτρα πόροι για την Πολιτική Προστασία είναι εκ των ων ουκ άνευ για την κυβέρνηση και στην εκδήλωση αναμένεται να ανακοινωθεί η πλήρης δρομολόγηση όλων των έργων του προγράμματος εντός του θέρους.

Τους τελευταίους 9 μήνες, επί θητείας του κ. Κικίλια, το ΑΙΓΙΣ που είχε σχεδιαστεί, ξεκίνησε να εφαρμόζεται πλήρως και έχουν ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμοί ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Άλλα 320 εκατ. διαγωνισμών θα προκηρυχθούν μέχρι το τέλος Μαΐου και το πολύ ως το τέλος Ιουλίου το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο του. Οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται από το 2025, με πρώτες εκκρεμότητες νέα συντονιστικά αεροπλάνα και κινητά κέντρα επιχειρήσεων στις 13 περιφέρειες της χώρας. Σημειωτέον, ο κ. Μητσοτάκης είχε πει τον Οκτώβριο (Alpha) ότι το ΑΙΓΙΣ θα είναι το απόλυτο κριτήριο για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, καθώς ο υπουργός «δεν έχει ως κύριο μέλημα να πηγαίνει ο ίδιος να σβήνει φωτιές ή να αντιμετωπίζει στο πεδίο ο ίδιος τις επιπτώσεις μιας μεγάλης πλημμύρας», αλλά « ο κύριος ρόλος του είναι να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο πλήρους αναπροσαρμογής της Πολιτικής Προστασίας στις νέες απαιτήσεις των καιρών».

Διαβάστε ακόμη: