Δεν πέτυχε τον στόχο μείωσης εκπομπών ρύπων η ΔΕΗ, στο πλαίσιο των  δεσμεύσεων που είχε αναλάβει κατά την σύναψη του πράσινου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η μείωση διαμορφώθηκε στο 36% ένατι στόχου 40%.

Η μη επίτευξη του στόχου συνεπάγεται ένα penalty για τη ΔΕΗ, με τη μορφή της αύξησης του κουπονιού κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη πληρωμή στις 2 Οκτωβρίου του 2023.

Κύκλοι της ΔΕΗ αναφέρουν ότι, παρά την κρίση στην ενέργεια που χαρακτήρισε το 2022, η ΔΕΗ πέτυχε μείωση εκπομπής ρύπων 36% έναντι 40% που προέβλεπαν οι όροι έκδοσης του πράσινου ομολόγου των 650 εκατ. ευρώ.

Ο βασικός λόγος για την ικανοποίηση των αναλυτών έγκειται στο ότι η ΔΕΗ ούτως ή άλλως, πέτυχε σημαντική μείωση CO2 έναντι του στόχου που είχε τεθεί, με αμελητέο penalty στο επιτόκιο 0,50%.

Από την άλλη αν έπιανε τον στόχο εν μέσω ενεργειακής κρίσης όπως αυτή που βίωσαν επιχειρήσεις, παραγωγοί ενέργειας και καταναλωτές, τότε θα υπήρχε αντίδραση πως δήθεν οι στόχοι ήταν χαλαροί εξ αρχής και σκοπίμως…

H ΔΕΗ, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, αποδεικνύει ότι δεν κάνει green washing, δηλαδή η πρακτική που ακολουθούν ορισμένες εταιρείες να παραπλανούν τους καταναλωτές ή το κοινό, κάνοντας τους να πιστεύουν ότι ένα προϊόν, μια υπηρεσία, είναι φιλικά προς το περιβάλλον ή βιώσιμα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

Διαβάστε περισσότερα