Τα προβλήματα στη χώρα με τη νέα έξαρση της πανδημίας και τη μικρή έστω, καθυστέρηση στο πρόγραμμα εμβολιασμών λόγω των προβλημάτων εφοδιασμού της ΕΕ, συνεπάγονται μετάθεση της ολικής λειτουργία άρα και της ανάκαμψης της αγοράς κατά 2-3 μήνες. Όλοι περίμεναν από τις αρχές Απριλίου σταδιακά να απελευθερωθούν σχεδόν όλες οι οικονομικές δραστηριότητες στη χώρα αλλά τώρα ο στόχος μετατίθεται για τον Ιούνιο, ενώ οι πλέον απαισιόδοξοι ομιλούν για αρχές Ιουλίου.

Οι εξελίξεις αυτές προσαρμόζουν και το τιμολογιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ που μεταθέτει την ενσωμάτωση της Οδηγίας για το διοξείδιο του άνθρακα (που με τη σειρά της συνεπάγεται αυξήσεις στα τιμολόγια) για τις αρχές Απριλίου αντί για τώρα.

Παράλληλα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  (ΥΠΕΝ) προετοιμάζει επέκταση του μέτρου της γρήγορης επανασύνδεσης για τους ευάλωτους καταναλωτές που έχει διακοπεί η σύνδεσή τους μετά από το Μάιο πέρυσι, καθώς έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι για την επέκταση από Μάιο  έως Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε και ο ΥΠΕΝ  Κώστας Σκρέκας: «θα δοθεί έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά ώστε να επανασυνδεθούν γρήγορα. Τις επόμενες ημέρες θα έχουν ολοκληρωθεί τα διαδικαστικά θέματα και θα εκδοθεί και η κοινή υπουργική απόφαση, ενώ για το επίδομα θέρμανσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών κάναμε σημαντική βελτίωση  λόγω της δύσκολης κατάστασης που βιώνει η χώρα, με επέκταση και σε όλα τα άλλα είδη καυσίμων».

Η ΔΕΗ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επίσημα την αναβολή εφαρμογής της ρήτρας ρύπων, αλλά ήδη η διοίκηση του κ. Στάσση το έχει αποφασίσει.

«Αν δεν το κάνουμε, τότε  η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών θα υποστεί γρήγορα σημαντικές αυξήσεις στη ΔΕΗ, αφού τα τιμολόγιά μας έχουν από το Νοέμβριο του 2019 ενσωματωμένη ρήτρα ρύπων, των οποίων οι τιμές ακολουθούν εδώ και τέσσερις  μήνες καθαρά ανοδική τροχιά. Να δούμε πώς θα διαχειριστούμε και αυτή την αφαίμαξη, αν και για λόγους κοινωνικούς πρέπει να το κάνουμε και θα το κάνουμε» μας τονίζει ανώτατο στέλεχος της επιχείρησης.

Και συνεχίζει λέγοντας χαρακτηριστικά: «εάν ενεργοποιούσαμε τώρα  την ρήτρα των τιμολογίων μας για τα νοικοκυριά, δηλαδή στην Χαμηλή Τάση αυτό θα σήμαινε αυξήσεις γύρω στο 10% στα τιμολόγια της ΔΕΗ για περίπου 4  εκατομμύρια καταναλωτές κάτι που θα ήταν εξαιρετικά δυσβάστακτο.

Από τις 31 Μαρτίου και μετά η κατάσταση θα επανεξεταστεί, αλλά εάν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση  μπορεί να το παρατείνουμε ως το τέλος Σεπτεμβρίου και βλέπουμε. Άλλωστε και τα νέα τιμολόγια με τα οποία δουλεύουμε  δεν έχουν ρήτρα ρύπων».

Στη Μέση Τάση ( που περιλαμβάνει εμπορικούς, βιοτεχνικούς και μεσαίους βιομηχανικούς πελάτες ) οι προμηθευτές προχώρησαν σε αύξηση τιμών σε συνεννόηση με τους πελάτες, όπου αυτό ήταν εφικτό. Οι νέες συμβάσεις κινούνται πλέον στα επίπεδα των 69-70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα,  από 61-62 ευρώ  πριν από την εφαρμογή του νέου μοντέλου αγοράς, του περιβόητου  target model που «τίναξε τη μπάνκα στον αέρα» με μεγάλες αυξήσεις από  12-18% που εξελικτικά περνούν και στα νοικοκυριά!

Στα νοικοκυριά, η ΔΕΗ αλλά και όλοι οι ιδιώτες πάροχοι έχουν ο καθένας τη δική του ξεχωριστή πολιτική  στις αυξητικές ρήτρες και είναι  δύσκολο να ξέρεις  τι συμβαίνει σε κάθε λογαριασμό.

Όμως, σύμφωνα με τις πρώτες  διαμαρτυρίες καταναλωτών (συνοδευόμενες από λογαριασμούς) που περιήλθαν σε γνώση του radar.gr  οι  αυξήσεις, λόγω ρήτρας, ξεκινούν από 8% και ξεπερνούν το 25%!

«Τη λύση σε αυτό το δυσβάστακτο πρόβλημα για τα νοικοκυριά θα πρέπει να δώσει το ΥΠΕΝ με τη ΡΑΕ, όπως ακριβώς κάνει και με τις επανασυνδέσεις» μας τονίζει το ίδιο στέλεχος της ΔΕΗ.

Η πανδημία έφερε μεγάλη μείωση στη ζήτηση του ηλεκτρισμού

Πτώση  κατά 4,2% σημειώθηκε το 2020 στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε εθνικό  επίπεδο σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ (τον Εθνικό Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) καθαρά λόγω  της πανδημίας και της συνακόλουθης μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Μάλιστα το Δεκέμβριο η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα είχε πτώση 5,4%.

Στον τομέα των επιχειρήσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, των παρόχων δηλαδή, οι διαφορές που σημειώθηκαν ήταν μάλλον οριακές:  η ΔΕΗ παραμένει κυρίαρχη με μερίδιο  66,4% (από 66,1% το Νοέμβριο), η Μυτιληναίος με πτώση όμως ακολουθεί με 7,27% (από 7,62%), η Ήρων έπεσε αρκετά στο 6,09% (από 6,33%), η Elpedison στα …κυβικά της με 4,65% (από 4,62%), η NRG στα ίδια με 3,39% (από 3,41%) και η Watt+Volt  με 2,79% (από 2,76%0.

Σε επίπεδο συνόλου του έτους στην παραγωγή είχαμε μεγάλες ανακατατάξεις, καθώς το 2020 ο λιγνίτης υποχώρησε κατά 45,1% και τα υδροηλεκτρικά κατά 13,8% με το αέριο να ενισχύεται κατά 9,7% και τις ΑΠΕ να ανεβαίνουν  κατά 20,9%.

Στην παραγωγή το Δεκέμβριο είχαμε μεγάλη άνοδο στη ζήτηση στο φυσικό αέριο με 71,1% και στις ΑΠΕ με 22% ενώ  ο λιγνίτης υποχώρησε κατά 17,5% και  τα υδροηλεκτρικά κατά 32,9%. Η συνολική παραγωγή το Δεκέμβριο ήταν 4.040 γιγαβατώρες έναντι 3.361 ένα χρόνο νωρίτερα.

Επίσης μεγάλη  είναι και η αλλαγή σε ετήσια βάση σε ότι έχει να κάνει με το ισοζύγιο εισαγωγών/εξαγωγών, το οποίο από 1.156.700 Μεγαβατώρες το Δεκέμβριο του 2019 υποχώρησε σε 258.051 λόγω και της μειωμένης ζήτησης.

Δείτε εδώ το παρασκήνιο πίσω από τις αυξήσεις στο ρεύμα της ΔΕΗ

https://radar.gr/article/67222/oi-ayksiseis-sto-reyma-einai-gegonos-kai-de-milaei-kaneis-gi-ayto