Μπορεί οι διαπραγματεύσεις ΔΕΗ-βαριάς βιομηχανίας για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να παρατάθηκαν μέχρι τον Ιούνιο, ωστόσο στο μεταξύ και από σήμερα 16 Μαρτίου η ΔΕΗ άλλαξε τις τιμές μέχρι να γίνει το τελικό ξεκαθάρισμα στους λογαριασμούς.

Αυτό σημαίνει ότι από σήμερα το ρεύμα στη βιομηχανία θα δει αύξηση που κυμαίνεται, από 3% έως 11%, ανάλογα με τη συμπεριφορά κάθε βιομηχανίας ξεχωριστά.

«Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να κρατήσουν επ’ αόριστον, η αύξηση δεν είναι διαπραγματευτικός ελιγμός και δεν θα ανακληθεί» μας είπε στέλεχος της ΔΕΗ μόλις έγινε γνωστή η επιστολή που έστειλε η ΔΕΗ στις βιομηχανίες και συνέχισε: «πουλάμε με ζημιά σε πολλές βιομηχανίες λόγω αυξημένου χρηματοοικονομικού κόστους, συνεπώς πρέπει να δούμε και αυτό το μεσοδιάστημα. Από την άλλη πλευρά πρέπει με κάποιο τρόπο συγκεκριμένες βιομηχανίες που έχουν βάλει βέτο στο ΣΕΒ και στην ΕΒΙΚΕΝ να πιεστούν και να προσαρμοστούν».

Από κύκλους του ΣΕΒ με τους οποίους μιλήσαμε ακούσαμε το σχόλιο : «η παράταση της αβεβαιότητας αναφορικά με το κόστος ενέργειας, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αναστέλλει κάθε σχέδιο  για αύξηση της παραγωγής και για νέες επενδύσεις και επιφέρει καίριο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των μεγάλων βιομηχανιών της χώρας».

Πιο έντονη ήταν η αντίδραση της ΕΒΙΚΕΝ (της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) που εκπροσωπεί τις μεγάλες και μεσαίες ενεργειοβόρες βιομηχανίες που αναφέρει:

«Οι υπερβολικές αυξήσεις έως και 40%, η κατάργηση του νυχτερινού τιμολογίου για τις χαλυβουργίες, η επιβολή ρήτρας συνδεδεμένης με το κόστος στην αγορά εξισορρόπησης, οι περιοριστικοί όροι που εμποδίζουν στην πράξη τη συμμετοχή των βιομηχανικών φορτίων στην αγορά, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο την διαπραγμάτευση με τους βιομηχανικούς πελάτες της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ μας δήλωσε ότι προτίθεται να συνεχίσει να εφαρμόζει τους υφιστάμενους όρους τιμολόγησης έως τις 16 Ιουνίου, ενώ  την ίδια στιγμή ανακοινώνει ότι από τις 16 Μαρτίου θα επιβάλλει μονομερώς νέους δυσμενέστερους όρους τιμολόγησης».

Στο ΥΠΕΚΑ το βασικό σχόλιο ήταν πως «το ζήτημα είναι σοβαρό και θα πρέπει να το λύσουν ΔΕΗ και βιομηχανία σε πνεύμα καλής θέλησης» αλλά η αίσθηση που υπάρχει είναι πως στο Υπουργείο γενικά είναι ενήμεροι για τις κινήσεις της ΔΕΗ.

Στο ΣΕΒ πάντως έλεγαν σήμερα το πρωί πως το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί από την κορυφή στην πυραμίδα της κυβέρνησης και τουλάχιστον ανα ανασταλούν οι αυξήσεις ως 15 Ιουνίου, κάτι που Υπουργείο και ΔΕΗ μάλλον δεν επιθυμούν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.