Το «πράσινο φως» για την απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου των δραστηριοτήτων της ιταλικής Enel S.p.A. στη Ρουμανία («Enel Romania») από τη ΔΕΗ, έδωσε η Κομισιόν, βάσει του κανονισμού συγκεντρώσεων της ΕΕ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη εξαγορά δεν θα επιφέρει προβλήματα ανταγωνισμού, λόγω της μη αλληλεπικάλυψης των δραστηριοτήτων των εταιρειών.
Υπενθυμίζεται ότι η ENEL Romania δραστηριοποιείται στην παραγωγή, διανομή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και στην προμήθεια φυσικού αερίου στη Ρουμανία, καθώς και στην παροχή συναφών υπηρεσιών. Η ΔΕΗ δραστηριοποιείται στην παραγωγή, προμήθεια και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως στην Ελλάδα.
Η πράξη εξαγοράς εξετάστηκε δυνάμει της απλουστευμένης διαδικασίας ελέγχου των συγκεντρώσεων. Η συμφωνία, με βάση όσα έχει δηλώσει η διοίκηση της Επιχείρησης, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.
Η ΔΕΗ προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εξαγορά μέσω συνδυασμού δανείων και ιδίων κεφαλαίων στον ισολογισμό της, εκ των οποίων 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ήδη εξασφαλισμένη δανειακή χρηματοδότηση, διαθέσιμη με τη μορφή δανείου ύψους 485 εκατ. και διάρκειας 5 ετών από ελληνικές τράπεζες, καθώς και δανείου – γέφυρας (bridge facility) ύψους 315 εκατ. από διεθνείς τράπεζες.
Η συναλλαγή, σύμφωνα με την ΔΕΗ, θα προσθέσει EBITDA της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ στο συνολικό EBITDA του ομίλου ΔΕΗ, ενώ οι συνέργειες που θα δημιουργηθούν είναι της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας.
Σημειώνεται, ότι η συμφωνία για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας και των θυγατρικών της ανακοινώθηκε από τη ΔΕΗ στις 9 Μαρτίου 2023 με το συνολικό αντίτιμο να ανέρχεται στα €1.260 εκατομμύρια, ενώ η συνολική αξία της επιχείρησης αποτιμάται περίπου σε 1.900 εκατομμύρια.
Η εξαγορά, θεωρείται ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της ελληνικής εταιρείας καθώς εκτός από την επέκτασή της στην αγορά των Βαλκανίων αποκτά ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (τόσο έργων σε λειτουργία όσο και έργων σε διαδικασία ωρίμανσης), και δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας που κατέχουν κορυφαία θέση στην αγορά.
Τι αφορά η εξαγορά
Με τη συμφωνία εξαγοράς η ΔΕΗ αποκτά το σύνολο των συμμετοχών της ιταλικής Enel στη Ρουμανία και συγκεκριμένα:
Δίκτυο
Τις τρεις από τις συνολικά οκτώ εταιρείες διανομής της χώρας
-E-Distribute Muntenia Sud, που ηλεκτροδοτεί την περιοχή Muntenia συμπεριλαμβανομένου και του Βουκουρεστίου,
-Distribute Banat με δίκτυα διανομής στην ομώνυμη περιοχή όπου βρίσκεται η βιομηχανική ζώνη της χώρας,
-E- Distribute Dobrogea, διανέμει ρεύμα στην ομώνυμη τουριστική περιοχή.
Συνολικά αποκτά τη διαχείριση ενός δικτύου διανομής πάνω από 130.000 χλμ που διανέμει περίπου 16 TWh.
ΑΠΕ
Σημαντικά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συγκεκριμένα:
-534MW ΑΠΕ εν λειτουργία: 8 αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 499MW και 4 φωτοβολταϊκά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 36 MW,
-5,4GW έργα σε ανάπτυξη: αποκτά και μια δεξαμενή έργων περίπου 5,4 GW σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, εκ των οποίων 2,3 GW αφορούν σε αιολικά και 3,1 GW σε φωτοβολταϊκά.
Εμπορία- Προμήθεια
-Τις δύο εταιρείες προμήθειας Enel Energie Muntenia και Enel Energie, με 3,2 εκατ. πελάτες και πωλήσεις 11 TWh.
-Την Enel-X, εταιρεία υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, όπως η ανάπτυξη δικτύου ηλεκτροκίνησης, υπηρεσίες συντήρησης και επισκευών και ενεργειακές λύσεις, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.