Το τίμημα ρεκόρ των 2,1 δις. ευρώ που προσέφερε η αυστραλιανή Macquarie για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ χωρίς το μάνατζμεντ, το μεγαλύτερο των τελευταίων χρόνων για ελληνικό asset, πέραν των προφανών υπεραξιών για την ΔΕΗ αποτελεί μια προσωπική δικαίωση των επιλογών του Γ. Στάσση που μαζί με τον Χάρη Ηλιάδη της Goldman Sachs και την στήριξη της κυβέρνησης, έφεραν σε πέρας μια σπουδαία ιδιωτικοποίηση, όπου το Κράτος διά μέσω της ΔΕΗ κρατάει απολύτως τον έλεγχο!

Και το τίμημα αυτό, που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση και την εθνική οικονομία, συνιστά το επιστέγασμα των προσπαθειών Στάσση ο οποίος ανέλαβε πριν δύο χρόνια μια ΔΕΗ απαξιωμένη, έτοιμη προς κατακερματισμό, με τα αρπακτικά του χώρου να είναι έτοιμα για να υφαρπάξουν τα πολύτιμα περιουσιακά της στοιχεία αντί πινακίου φακής!

Και την ώρα τούτη η ΔΕΗ, υπό την καθοδήγηση Στάσση, θεωρείται και είναι η κυρίαρχη δύναμη στο χώρο της ενέργειας, που ήδη εισπράττει τεράστιες υπεραξίες από το ιλιγγιώδες τίμημα για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ!

Σε απλά λόγια η ΔΕΗ θα βάλει στα ταμεία της καθαρά 1,3 δις. ευρώ, ενώ ο δανεισμός της έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό καθώς κατά τον διαχωρισμό πέρασε στον ΔΕΔΔΗΕ δάνεια ύψους 1,5 δις.!

Από τα οποία τα 800 εκατ. ευρώ θα πληρωθούν από το τίμημα των 2,1 δις. ευρώ!

Ταυτοχρόνως η ΔΕΗ βλέπει να καρπούται συντόμως τις υπεραξίες του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς με βάση το τίμημα που υπέβαλε η Macquarie, η αποτίμηση του συνόλου του ΔΕΔΔΗΕ διαμορφώνεται τουλάχιστον σε 4,2 δις., όταν η ΔΕΗ που ελέγχει το 51% του ΔΕΔΔΗΕ έχει την ώρα τούτη χρηματιστηριακή αξία 2,2 δις. ευρώ!!!