Έντεκα χρόνια μετά την έκδοση της αρχικής ΑΕΠΟ, ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του έργου της εταιρείας «Αιολικό Πάρκο Κουκούλι Μ.Α.Ε» «στη θέση “Κουκούλι –Γρίβας” της Δημοτικής Ενότητας Σιάτιστας Κοζάνης. Η εταιρεία και ακόλουθα η σχετική άδεια περιλαμβανόταν στο πακέτο της συμφωνίας εξαγοράς χαρτοφυλακίου ΑΠΕ συνολικής ισχύος 112MW της Volterra, από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, τον Ιούνιο του 2022.
Το συγκεκριμένο έργο, ωστόσο, έχει μακρά… σταδιοδρομία. Η αρχική ΑΕΠΟ εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Αιολικό Πάρκο ισχύος 12MW της εταιρείας VOLTERRA A.E» στη θέση “Κουκούλι –Γρίβας” στη Δ.Ε Σιάτιστας του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Ακολούθησε τον Μάρτιο του 2016 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας περί τροποποίησης και επέκτασης όρων της ΑΕΠΟ λόγω αλλαγής του τύπου των ανεμογεννητριών και εγκατάστασης μόνιμου μετεωρολογικού ιστού ύψους 80 μέτρων.
Αρκετά χρόνια μετά, τον Μάρτιο του 2022, ήρθε νέα αλλαγή λόγω τροποποίησης του πολυγώνου εγκατάστασης του ΑΣΠΗΕ, μείωσης του αριθμού και αλλαγής του τύπου των ανεμογεννητριών, τροποποίησης στην επιφάνεια των πλατειών εγκατάστασης και στη χάραξη οδοποιίας, αλλαγής θέσης του Οικίσκου Ελέγχου, αλλά και τροποποίησης του Δικτύου Μέσης Τάσης από 20 KV σε 33KV.
Πρόσφατα, τον περασμένο Δεκέμβριο, ακολούθησε μια ακόμη τροποποίηση λόγω:
α) Αλλαγής του τύπου των ανεμογεννητριών [τρεις μεγαλύτερης ισχύος, ήτοι από 12 MW σε 13,5 MW και μικρότερης διαμέτρου ρότορα από (από 150μ. σε 145μ. και πύργου (από 105μ. σε 91μ.), με μέγιστη ισχύ παραγωγής να ανέρχεται σε 13,2 MW],
β) Μείωσης των ορίων των γηπέδων εγκατάστασης χωρίς αναχωροθέτηση των Α/Γ εντός αυτών,
γ) Μικρής αλλαγής των επιφανειών επέμβασης του έργου και των συνοδών του (οδοποιία και ηλεκτρική διασύνδεση),
δ) Προσθήκης εργοταξιακού χώρου,
ε) Χρήσης χώρων προσωρινής αποθήκευσης εξοπλισμού εκτός πολυγώνου εγκατάστασης και εκτός περιοχής Natura,
στ) Προσωρινής εγκατάσταση κινητού σπαστήρα και
ζ) Τροποποίησης του φορέα κατασκευής και λειτουργίας του έργου που είναι και το σημαντικότερο καθώς είχε μεσολαβήσει το πέρασμα στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Ακολούθησαν κάποιες ακόμη εγκρίσεις και τροποποιήσεις από δασικές υπηρεσίες για μελέτες βελτίωσης και φυτοτεχνικής αποκατάστασης της δασικής βλάστησης των μη λειτουργικών διαταραχθέντων χώρων της τροποποιημένης οδοποιίας, αλλά και πράξεις πληροφοριακού χαρακτήρα για την επέμβαση επί δασικών εκτάσεων.
Τελικά στις 11 Δεκεμβρίου 2023 υποβλήθηκε στο αρμόδιο Δασαρχείο Τσοτυλίου η αίτηση της ελεγχόμενης πλέον από τη ΔΕΗΑΝ εταιρείας «Αιολικό Πάρκο Κουκούλι Μ.Α.Ε.» περί χορήγησης της πράξης πληροφοριακού χαρακτήρα για την υλοποίηση και εγκατάσταση του έργου «Αιολικό Πάρκο ισχύος 13,5MW στη θέση “Κουκούλι –Γρίβας” .
Με χθεσινή απόφαση το Δασαρχείο ενημέρωσε την εταιρεία ότι καταργείται «κάθε προηγούμενη Πράξη Πληροφοριακού Χαρακτήρα και κάθε προηγούμενο Πρωτόκολλο Εγκατάστασης» και ότι δύναται να επέμβει σε δασικού χαρακτήρα έκταση, συνολικού εμβαδού 72.746,49 τ.μ., (68.834,17τ.μ. δασικές εκτάσεις και 3.912,32τ.μ. χορτολιβαδικές εκτάσεις) που εμπίπτει εντός περιοχής ευθύνης του. Ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την τελική φάση της κατασκευής του αιολικού πάρκου.
To «πράσινο» deal
Τον Ιούνιο του 2022 η ΔΕΗ και ο όμιλος Avax ανακοίνωσαν τη συμφωνία της Volterra, με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την πώληση της συμμετοχής της πρώτης σε χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 112MW. Η συμφωνία ήταν αξίας Enterprise Value 133 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγόρασε το 55% των μετοχών της Volterra K-R ΑΕ και της Volterra Λυκοβούνι Α.Ε., στις οποίες ήταν ήδη μέτοχος με 45% από το 2019. Η Volterra K-R ΑΕ και η Volterra Λυκοβούνι κατέχουν εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 69,7MW στην Αιτωλοακαρνανία και τη Βοιωτία.
Επίσης, εξαγόρασε το 100% της Ηλιοφάνεια Α.Ε., η οποία κατέχει ένα εν λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2,7 ΜW στη Βοιωτία, καθώς και τις εταιρείες Volterra Δούκας και Volterra Κουκούλι που είχαν στην κατοχή τους άδειες για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 39,5ΜW, των οποίων η κατασκευή επρόκειτο να ξεκινήσει άμεσα.