Εντονη κινητικότητα εμφανίζουν οι συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων με ελληνικό… άρωμα στην αγορά της Ρουμανίας. Μετά την ολοκλήρωση του deal μεταξύ των ΔΕΗ και Enel Romania σειρά πήρε ο τραπεζικός κλάδος με σημαντικές συμφωνίες όπως η ανακοίνωση εξαγοράς της Alpha Bank Romania από τον Ιταλικό όμιλο Unicredit και του Ομίλου Super Markets Profi και της Τράπεζας First Bank.

Αναλυτικότερα, για τις δύο τελευταίες εξαγορές το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι αναφέρει ότι:

  1. Όμιλος Super Markets Profi, μητρική εταιρεία ο όμιλος ιδιωτικών κεφαλαίων MidEuropa/έδρα Λονδίνο. Ανακοίνωσε την πώληση του ομίλου Super Markets Profi, στον βελγικών συμφερόντων όμιλο Ahold Delhaize έναντι αξίας περίπου 1,3 δισ. Ευρώ (σ.σ. υψηλότερο τίμημα από αυτό που κατεβλήθη για την εξαγορά της Enel από την ΔΕΗ). Σημειώνεται ότι ο όμιλος Profi δραστηριοποιείται στην Ρουμανία με 1.650 φυσικά καταστήματα και πραγματοποίησε έσοδα άνω των 2,5 δισ. ευρώ κατά το δωδεκάμηνο που έληξε τον Ιούνιο του 2023. Επιπλέον σημειώνεται ότι η MidEuropa εξαγόρασε την Profi το 2017, ενώ όσον αφορά στην Delhaize δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην ρουμανική αγορά μέσω της αλυσίδας S/M Mega Image (και στην Ελλάδα μέσω της ΑΒ Βασιλόπουλος).
  1. Τράπεζα First Bank, ανήκει από το 2018 στον αμερικανικών συμφερόντων όμιλο JC Flowers, ο οποίος το 2018 εξαγόρασε την ελληνική Τράπεζα Πειραιώς και την μετονόμασε σε First Bank. Εχθές ανακοινώθηκε η πώληση της First Bank στον ιταλικό όμιλο Intesa San Paolo Bank Group έναντι 200 εκ.Ευρώ, ο οποίος -αν και με μικρό ποσοστό της τάξης του 1,4%- έχει ήδη παρουσία στην ρουμανική αγορά.

Σημειώνεται επίσης, ότι με την εξαγορά της Alpha Bank από τον ιταλικό όμιλο της Unicredit, τα μερίδια (σύνολο ενεργητικού) των ιταλικών τραπεζών στη ρουμανική τραπεζική αγορά, αυξάνονται με την απορρόφηση της Alpha, για την Unicredit από το 7,6% στο 12,5% και γίνεται η 3η μεγαλύτερη ρουμανική τράπεζα, ενώ με την απορρόφηση της First Bank από την Intesa, το μερίδιο της Intesa αυξάνεται από το 1,4% στο 3,9%.

Διαβάστε ακόμη: