Τις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία υποβάθμισε η DBRS, με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης να αναμένει ανάπτυξη με ρυθμό 3,9% το 2022, από 4,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση και 3,2% το 2023, από 3,4% προηγουμένως.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, από τον Μάρτιο έως και σήμερα οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης έχουν επιδεινωθεί σχεδόν για όλες τις χώρες τις οποίες αξιολογεί η DBRS.

Υποβαθμίζει εκτιμήσεις για Ευρώπη, ΗΠΑ

Οι προβλέψεις για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη το 2022, ειδικότερα, έχουν μειωθεί λόγω του αντίκτυπου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, των επακόλουθων υψηλότερων πιέσεων στον πληθωρισμό και των πρόσθετων διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη των ΗΠΑ έχουν επίσης επιδεινωθεί, εν μέρει λόγω της αρνητικής συμβολής των καθαρών εξαγωγών το α’ τρίμηνο, αλλά και λόγω των αναμενόμενων επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισμού και των υψηλότερων επιτοκίων.  Σε μερικούς άλλους εισαγωγείς βασικών εμπορευμάτων, ιδίως στην Ινδία και την Ιαπωνία, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν επίσης υποχωρήσει, ενώ οι προβλέψεις για την ανάπτυξη των περισσότερων εξαγωγέων βασικών εμπορευμάτων (π.χ. Καναδάς και Βραζιλία) παραμένουν αμετάβλητες ή έχουν βελτιωθεί ελαφρώς.

Οι υψηλές τιμές των βασικών εμπορευμάτων φαίνεται ότι θα διατηρηθούν καθώς συνεχίζεται η σύγκρουση στην Ουκρανία και θα μπορούσαν να μειώσουν περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης και το 2023.

Στα θετικά για την παγκόσμια οικονομία το γεγονός ότι παρά τις χαμηλότερες προσδοκίες για την ανάπτυξη, τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν κοντά σε χαμηλά επίπεδα σε από τις χώρες που αξιολογεί η DBRS.

Έτσι υπάρχουν υποβαθμίσεις για το ποσοστό ανεργίας τόσο για αρκετές χώρες της Ευρώπης όσο και για τη Β. Αμερική. Όμως η ισχυρή αύξηση της απασχόλησης και οι αυξανόμενες μισθολογικές πιέσεις συμβάλλουν στον πληθωρισμό, ιδίως στη Βόρεια Αμερική.