Μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων στο μέτωπο της διαχείρισης του κόστους κινδύνου (COR) βρέθηκαν οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τον οίκο Morningstar DBRS, ο οποίος αναμένει ότι θα παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερός, υποστηριζόμενος από περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων της νομισματικής πολιτικής και σταδιακή οικονομική ανάκαμψη.
Όπως διαπιστώνει ο οίκος, οι ευρωπαϊκές τράπεζες βελτίωσαν το κόστος κινδύνου (COR) το 2024 σε επίπεδο που θεωρείται ιστορικά χαμηλό.
Ο οίκος θεωρεί επίσης ότι τα επίπεδα του COR θα υποστηριχθούν επίσης από τη συνεχιζόμενη μείωση των επικαλύψεων διαχείρισης των τραπεζών, οι οποίες άρχισαν να μειώνονται το 2024. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ήδη επιτύχει το στόχο COR κατά τη διάρκεια του κύκλου και, ως εκ τούτου, έχουν μικρό περιθώριο για περαιτέρω βελτιώσεις.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Sveriges Riksbank εφάρμοσαν όλες μειώσεις επιτοκίων το 2024, οι οποίες θα συνεχιστούν και τα επόμενα τρίμηνα. Καθώς τα επιτόκια μειώνονται, δεν αναμένεται ότι η ποιότητα του ενεργητικού θα επιδεινωθεί σημαντικά.
Σε αυτό το σημείο μάλιστα, η Morningstar DBRS υπενθυμίζει ότι δεν υπήρξε σημαντική επιδείνωση στην ποιότητα του ενεργητικού όταν τα επιτόκια αυξήθηκαν γρήγορα, κάτι που θεωρεί ότι αντικατοπτρίζει τις ανθεκτικές θέσεις του ισολογισμού των δανειοληπτών. Αυτό θα υποστηρίξει τα χαμηλά επίπεδα COR στις ευρωπαϊκές τράπεζες το 2025.
Τα επίπεδα COR των ευρωπαϊκών τραπεζών θα παραμείνουν σταθερά
Τα μέσα επίπεδα COR των ευρωπαϊκών τραπεζών βελτιώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε 31 μονάδες βάσης (bps) από 36 bps το πρώτο εξάμηνο του 2023 και από 40 bps το 2023. Αυτή η τάση συνεχίστηκε και στο 9μηνο του 2024.
Ωστόσο, ορισμένες τράπεζες εμφάνισαν μια ελαφρά επιδείνωση του COR, η οποία εξηγείται γενικά από τα ήδη χαμηλά επίπεδα του δείκτη το 2023. Σε σύγκριση με το 2022, μόνο οι ισπανικές και γερμανικές τράπεζες ανέφεραν, κατά μέσο όρο, τα επίπεδα του CoR σημαντικά υψηλότερα το πρώτο εξάμηνο του 2024, με αυτή την τάση να συνεχίζεται το εννεάμηνο του 2024.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία πέτυχαν τη μεγαλύτερη μείωση του COR από το 2023. Τη μεγαλύτερη μείωση της COR πέτυχε η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ η Alpha Bank ήταν η μόνη ελληνική τράπεζα που ανέφερε αύξηση του δείκτη από το 2023, κυρίως λόγω των επιπτώσεων της πώλησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE).
Στο εννεάμηνο του 2024, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν περαιτέρω τα επίπεδα COR σε 85 bps από 92 bps το πρώτο εξάμηνο του 2024, υποστηριζόμενες σε μεγάλο βαθμό από περαιτέρω μείωση του COR στην Alpha Bank.
Την ίδια ώρα, όλες οι τράπεζες στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα COR το πρώτο εξάμηνο του 2024. Στην Πορτογαλία, η Caixa Geral de Depósitos (CGD) είχε σημαντικές απελευθερώσεις προβλέψεων, ενώ η Banco Montepio παρουσίασε τη μεγαλύτερη βελτίωση στον COR, με μείωση σε 10 bps.
Κατά μέσο όρο, οι τράπεζες στην Ιταλία συνέχισαν να βελτιώνουν τα επίπεδα COR τους το εννεάμηνο του 2024, τόσο σε ετήσια βάση όσο και σε σύγκριση με το 2023 και το 2022. Είχαν μέσο COR 34 bps το πρώτο εξάμηνο του 2024, από 41 bps το 2023 και σε σύγκριση με 51 bps το 2022.
Αντίθετα, οι τράπεζες στη Γερμανία, οι περισσότερες από τις οποίες δεν αναφέρουν τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, παρουσίασαν ελαφρά αύξηση των επιπέδων COR κατά μέσο όρο το πρώτο εξάμηνο του 2024, συνεχίζοντας την τάση από το 2023. Το 2023, οι γερμανικές τράπεζες ανέφεραν μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα επίπεδα COR, κυρίως λόγω των προβλέψεων για κινδύνους εμπορικών ακινήτων (CRE).