Συγκρατημένο εμφανίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε σχέση με το ενδεχόμενο επιβολής δασμών από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει και κυβερνητική σύσκεψη όπου θα τεθούν όλα τα επιμέρους ζητήματα στο τραπέζι, καθώς ήδη ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε την εφαρμογή τέτοιων μέτρων, όπως είχε εξαγγείλει. «Θα στοιχηθούμε πίσω από τα μέτρα που θα λάβει (σ.σ. εάν χρειαστεί) η Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε  αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, επεξηγώντας ότι η Ελλάδα (όπως και κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα) δε μπορεί να ενεργήσει από μόνη της και να καθορίσει την εμπορική της πολιτική, καθότι δεσμεύεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Σε πρώτη φάση, η ελληνική κυβέρνηση δεν εμφανίζεται ιδιαιτέρως ανήσυχη για τους δασμούς, υπό την έννοια ότι «εξαγωγές της χώρα μας προς τις ΗΠΑ ξεπερνούν κατά τι τα 2 δισ. ευρώ, ήτοι λίγο πάνω από 1% του ελληνικού ΑΕΠ», σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα της κυβέρνησης. Συνεπώς, το συγκεκριμένο μέγεθος δε θεωρείται τέτοιο που θα μπορέσει να δημιουργήσει πολύ μεγάλους κλυδωνισμούς στην ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά.

Τι ισχύει στην Ευρώπη

«Άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από την Ελλάδα» τονίζει το ίδιο στέλεχος. Είναι γεγονός πως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία έχουν να χάσουν τα περισσότερα από μια σκληρή εμπορική πολιτική δασμών από τις ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, αφού αυτές οι χώρες διατηρούν τα μεγαλύτερα εμπορικά πλεονάσματα απέναντι στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Για το 2023 η Γερμανία εξήγαγε στην Αμερική προϊόντα με αξία 85,7 δις ευρώ μεγαλύτερη από όσα εισήγαγε από τις ΗΠΑ. Η Ιταλία είχε εμπορικό πλεόνασμα σχεδόν 42 δις ευρώ από πωλήσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, είδη μόδας και αξεσουάρ, χημικά, φαρμακευτικά, αγροτικά προϊόντα και ποτά. Η Ιρλανδία είχε εμπορικό πλεόνασμα 29,4 δις ευρώ κυρίως από εξαγωγές προς τις ΗΠΑ σε φαρμακευτικά προϊόντα, χημικά, ιατρικό εξοπλισμό, μηχανήματα, αρώματα και καλλυντικά. Η Ελλάδα είχε εμπορικό πλεόνασμα 610,5 εκατ ευρώ που είναι κυρίως τρόφιμα.

Ανησυχία για τις δευτερογενείς συνέπειες

«Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι οι δευτερογενείς συνέπειες από ένα τέτοιο ενδεχόμενο», επισημαίνοντας τα θέματα του τουρισμού για παράδειγμα, εφόσον πολλές χώρες της ΕΕ επηρεαστούν από ένα γενικευμένο εμπορικό πόλεμο. Η σύνδεση είναι απλή: Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες χάσουν «εισόδημα» λόγω των δασμών, τότε κάτι τέτοιο ενδέχεται να επηρεάσει τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος περιμένει πάρα πολλά -κάθε χρόνο- από τους Ευρωπαίους πολίτες.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό. Η ήδη ανακοινωθείσα επιβολή δασμών στην Κίνα ενέχει τον κίνδυνο να στρέψει το βλέμμα τους σε άλλες αγορές, στις οποίες απευθύνονται και ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πλήξει τα βιομηχανικά μας προϊόντα σε ένα βαθμό» αναφέρει στον ΟΤ άνθρωπος που γνωρίζει τον τρόπο δράσης της ελληνικής κυβέρνησης σε επίπεδο εξαγωγικής πολιτικής της χώρας μας.

Το ερώτημα λοιπόν είναι το πώς θα αντιμετωπιστούν οι δευτερογενείς αυτές συνέπειες. Σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείο της κυβέρνησης, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να πράττει όσα κάνει μέχρι σήμερα: Μείωση του επενδυτικού κενού, αύξηση της παραγωγικότητας και άνοδος του ανταγωνισμού. «Χρειάζεσαι επενδύσεις, αλλαγή σύνθεσης της παραγωγικής βάσης, βελτίωση του εργατικού δυναμικού και μεγαλύτερη σύνδεση των αποταμιεύσεων με επενδυτικά προϊόντα», σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το οποίο προσθέτει πως θα πρέπει να υπάρξει «μετακίνηση της οικονομικής ατζέντας», επισημαίνοντας την ανάγκη να αυξηθούν τα τεχνολογικά προϊόντα και να γίνει η Ελλάδα ένας ακόμη μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη: