Με εντυπωσιακή επίδοση σε επίπεδο τζίρου που προσέγγισε τα 231 εκατ. ευρώ έκλεισε τη χρήση του 2023 η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία κατά την περσινή χρήση πέτυχε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 230,95 εκατ. ευρώ, έναντι 122,21 εκατ. ευρώ, το 2022, υπερδιπλασιάζοντας σχεδόν τα έσοδά της. Ωστόσο, η κερδοφορία της ήταν μειωμένη, με τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων να διαμορφώνονται σε 46,5 εκατ. ευρώ, έναντι 71,26 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης και τα καθαρά (μετά φόρων) κέρδη σε 36,22 εκατ. ευρώ έναντι 69,01 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω διαφόρων συμφωνιών και άλλων εξελίξεων τα αποτελέσματα από συγγενείς κοινοπραξίας ήταν το 2023 μειωμένα σε 5,85 εκατ. ευρώ, έναντι 33,45 εκατ. ευρώ το 2022.
Η οικονομική κατάσταση της εταιρείας και του ομίλου κατά την 31/12/2023 κρίνεται ικανοποιητική, καθώς τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ανέρχονταν σε 192,02 εκατ. έναντι 85,84 εκατ. της προηγούμενης χρήσης. Αντίστοιχα, τα ίδια κεφάλαια του ομίλου ανέρχονταν σε 244,1 εκατ. έναντι 140,17 εκατ. ενώ τα αποτελέσματα εις νέον δείχνουν κέρδη 63,8 εκατ. ευρώ.
Το εκτόπισμα και τα έργα
Η Damco Energy, με επικεφαλής τον Χρήστο Κοπελούζο, κατέχει σημαντική θέση στον τομέα της συντήρησης Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ), με κινητήρες είτε εσωτερικής καύσεως είτε αεροστροβίλους, έχοντας εξασφαλίσει σχετικά συμβόλαια με την ΔΕΗ. Κατέχει επίσης σημαντική θέση στον τομέα της ενοικίασης Η/Ζ για την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών κατά τις θερινές περιόδους σε διάφορα νησιά. Ακόμη διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή έργων ΑΠΕ, με έμφαση τα αιολικά καθώς και στην κατασκευή υποσταθμών.
Στο πλαίσιο αυτό έχει αναλάβει το έργο της Σαντορίνης αξίας περίπου 12,9 εκατ. το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2024. Η εταιρεία από τον Δεκέμβριο του 2022 έχει αναλάβει κατά ποσοστό 25% το έργο κατασκευής αγωγού Φυσικού Αερίου στην Δυτική Μακεδονία, με το τίμημα μαζί με τα εξωσυμβατικά και τις αναθεωρήσεις τιμών όσον αναφορά την Damco μέχρι και σήμερα να ανέρχεται σε περίπου 20 εκατ. Ο συμβατικός χρόνος παράδοσής του προσδιορίζεται για τον Δεκέμβριο του 2025.
Ακόμη, έχει αναλάβει την κατασκευή του νέου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού, ισχύος 840 MW της «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης». Πρόκειται για μια σύμβαση ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, και το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται από τον Φεβρουάριο του 2023 με χρόνο ολοκλήρωσης τους 32 μήνες, δηλαδή περί τα τέλη του 2025.
Άλλη μια σημαντική εργολαβία που έχει αναλάβει η εταιρεία από τη ΔΕΗ είναι η κατασκευή τριών αεροστροβίλων για την ενεργειακή αυτονομία της Σαντορίνης και Χίου. Το έργο έχει προϋπολογισμό περίπου 150 εκατ. για την Damco και αναμένεται να ολοκληρωθεί κανονικά μέχρι το τέλος του έτους.
Ο «πυλώνας» της Redex
Όσον αφορά τις θυγατρικές εταιρείες, κατά τη διοίκηση, η Redex A.E. «συνεχίζει μια πολύ καλή πορεία στον τομέα της κατασκευής, ανακατασκευής και συντήρησης κτιρίων. Παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις σε οικοδομικές, ηλεκτρομηχανολογικές εφαρμογές, στον τομέα της Διαχείρισης Εγκαταστάσεων (Facility Management) και σε εγκατάσταση ενεργειακών συστημάτων, φωτοβολταϊκών πάρκων κ.α.».
Η Redex δραστηριοποιείται κυρίως σε projects για μεγάλα ξενοδοχειακά και βιομηχανικά κτίρια, καταστήματα, χώρους γραφείων, αεροδρόμια κτλ. Συγκεκριμένα στον τομέα της κατασκευής το 2023 προχώρησε σε σύναψη νέων συμβάσεων στους παραπάνω τομείς ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο αυτών μέχρι 31.12.2023 ανερχόταν σε 31εκατ. ευρώ.
Κατά την περσινή χρήση ολοκλήρωσε μια σειρά από μεγάλα έργα όπως το υπερπολυτελές ξενοδοχείο της Ikos Odiseia στην Κέρκυρα, την αναδιαμόρφωση κτιρίου του Διεθνές Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, τη διαχείριση κατασκευής του ξενοδοχείου Santo Maris στην Σαντορίνη κ.α.
Επίσης συνεχίζει να επενδύει στην ανάπτυξή νέων αγορών όπως στον τομέα της ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό είχε έντονη παρουσία σε έργα βελτίωσης ποιότητας ηλεκτρικής ισχύος (PQOs) και εγκατάστασης LED σε λιμάνια, αεροδρόμια αλλά και σε μεγάλες εταιρίες.
Παράλληλα, δραστηριοποιείται έντονα πλέον και σε έργα ηλιακής ενέργειας με την προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε τρίτους. Ήδη παραδόθηκαν πάρκα μεγάλης ισχύος στις Elbisco, ΕΔΑΔΥΜ, ΔΕΣΦΑ, Πλαστικά Ελλάδος, κ.α.
Η θυγατρική, όπως σημειώνεται, εκπονεί μελέτες και αναλαμβάνει έργα που αφορούν στην ασφάλεια υποδομών, κατασκευή ισοδύναμων συνδέσεων τύπου HD384 κατά το πρότυπο του ΕΛΟΤ, συστήματα αντικεραυνικής προστασίας κ.α.
Σε κάθε περίπτωση, από πέρυσι ο Όμιλος Κοπελούζου βρίσκεται σε μια φάση αναδιάταξης του χαρτοφυλακίου του, παραχωρώντας assets, όπως το ποσοστό 20% που είχε διατηρήσει μέσω της Damco Energy, στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης, αλλά και σειρά εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη έργων ΑΠΕ προς τη ΔΕΗ, ρίχνοντας το βάρος του σε άλλες επενδυτικές δραστηριότητες, όπως το mega project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Ελλάδας.
Διαβάστε ακόμη:
- AKTOR: Μπόνους 1 εκατ. ευρώ για όσους εργάστηκαν στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης
- Μυστικό ραντεβού στο Λονδίνο, στο περιθώριο του road show, δύο κορυφαίων επιχειρηματιών
- Βαγγέλης Μαρινάκης: Επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να αγοράσει ομάδα της Βραζιλίας
- Τι κρύβεται πίσω από τη δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη ότι θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός το 2027