Η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» αποκάλυψε πως την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Άμυνας, στρατηγός Μάρκ Μίλεϊ, επισκέφθηκε ένα άγνωστο αεροδρόμιο κοντά στα ουκρανικά σύνορα, που έχει γίνει κόμβος αποστολής όπλων, για την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας απέναντι στα ρωσικά στρατεύματα που εισέβαλαν στη χώρα.

Η τοποθεσία του αεροδρομίου παραμένει επτασφράγιστο μυστικό για την προστασία της αποστολής όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων για τη θωράκιση της Ουκρανίας.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ έχουν στείλει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία 17.000 αντιαρματικούς πυραύλους και 2.000 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN.

Για την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, η αποστολή σοβιετικού τύπου αεροσκαφών, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29, στην Ουκρανία, εγείρει «προκλήσεις», λέγοντας ότι υπάρχουν υλικοτεχνικά προβλήματα σε αυτήν την κίνηση.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ (EUCOM) χρησιμοποιεί το δίκτυο σύνδεσής της με συμμάχους και εταίρους, με στόχο να συντονιστεί για την αποστολή υλικού στην Ουκρανία, όπως αναφέρει άλλος αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας.

Στην Ουκρανία έφτασαν περίπου 240 εκατ. ευρώ από τις ΗΠΑ

Το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των ΗΠΑ για τη βοήθεια και την ασφάλεια, ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μόλις μία εβδομάδα αφότου εγκρίθηκε επίσημα από τον Λευκό Οίκο.

Περίπου 240 εκατομμύρια δολάρια του πακέτου έχουν φτάσει στην Ουκρανία και τα υπόλοιπα θα φτάσουν εντός ημερών ίσως και εβδομάδων, «αλλά όχι περισσότερο», δήλωσε ο αξιωματούχος την Παρασκευή.

Μόλις παρέλαβαν τα όπλα της Δύσης, οι Ουκρανοί τα χρησιμοποίησαν για να επιβραδύνουν και να σταματήσουν τις ρωσικές επιθέσεις σε διάφορα μέρη της χώρας. «Πιστεύω ότι όλοι μας εντυπωσιαστήκαμε τρομερά από το πόσο αποτελεσματικά οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό που τους παρέχουμε», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Τα όπλα που αποστέλλονται, τόνισε, είναι εξοπλισμός στον οποίο οι Ουκρανοί έχουν ήδη εκπαιδευτεί.