Στη Νορμανδία βρίσκονται παγκόσμιοι ηγέτες ώστε να παραστούν στις εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο από την Απόβαση στη Νορμανδία. Η νίκη των Συμμάχων είχε καθοριστική σημασία για την τελική επικράτησή τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρουσία σχεδόν είκοσι αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, περίπου 4.500 καλεσμένων, αλλά και με τιμώμενα πρόσωπα τους περίπου 200 βετεράνους πολεμιστές που έλαβαν μέρος στη στρατιωτική επιχείρηση, ξεκίνησαν το πρωί οι εορταστικές εκδηλώσεις οι οποίες κορυφώνονται σήμερα το απόγευμα στην παραλία Όμαχα.

Παρόντες μεταξύ άλλων, είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος νωρίτερα το πρωί επισκέφτηκε το ναυπηγείο του ομίλου Naval, στη Λοριάν, όπου κατασκευάζονται οι τρεις ελληνικές φρεγάτες Belharra.

Στις εκδηλώσεις παρευρίσκονται επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι -ο οποίος καταχειροκροτήθηκε μπαίνοντας στον χώρο-, η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας Πετρ Πάβελ, ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας, ο μέγας δούκας Ερρίκος του Λουξεμβούργου, ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό, ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος της Ολλανδίας, ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου, ο βασιλιάς της Δανίας Φρειδερίκος, ο γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας Ντέιβιντ Χέρλι, ενώ ο βασιλιάς της Νορβηγίας έστειλε τον διάδοχο πρίγκιπα Χάακον.

Τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα είναι δρακόντεια με τον οικοδεσπότη των εκδηλώσεων, Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να υποδέχεται χαμογελαστός τους επίσημους προσκεκλημένους.

Δείτε live τις εκδηλώσεις:

Δείτε τον οικοδεσπότη των εκδηλώσεων, Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να υποδέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους:

Η τρίτη θεματική εκδήλωση είναι μια ιστορική αναδρομή πάνω στην οικοδόμηση της ειρήνης και της Ευρώπης. Μία ώρα αργότερα θα πέσει η αυλαία του διεθνούς εορτασμού, με μία ομιλία του Γάλλου προέδρου και την αεροπορική επίδειξη όλων των τύπων αεροσκαφών της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.

 
justin-tridau
O Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό
dday-zelensky
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με την σύζυγό του Ολένα Ζελένσκα
dday-biden-macron
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με την σύζυγό του, Μπριζίτ
vasilias-karolos
Ο βασιλιάς Κάρολος με την σύζυγό του Καμίλα
biden
Από αριστερά: Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ
dday-frederiksen
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν
vasilias-velgiou
Ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου και η βασίλισσα Ματθίλδη

Στο πλαίσιο των εορτασμών, έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 200 εκδηλώσεις μέχρι την Κυριακή 9 Ιουνίου, με παρέλαση στρατιωτικών οχημάτων εποχής, συνέδρια, συναυλίες, εκθέσεις κ.λπ. Επιπλέον, έχουν στηθεί κατά μήκος των ιστορικών ακτών στρατόπεδα αναπαράστασης των διαφόρων στρατιωτικών δυνάμεων της εποχής.

Μπάιντεν: Η δημοκρατία δεν είναι ποτέ εγγυημένη, κάθε γενιά θα πρέπει να την προστατεύει και να μάχεται γι΄ αυτήν

Την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας, στην οποία όπως είπε «εισέβαλε ένας τύραννος», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε σήμερα στη Νορμανδία της Γαλλίας με αφορμή την 80ή επέτειο από την απόβαση των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων.

«Ο απομονωτισμός δεν ήταν η απάντηση πριν από 80 χρόνια και δεν είναι η απάντηση σήμερα», είπε ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ταυτόχρονα τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ. «Οι σκοτεινές δυνάμεις δεν σβήνουν ποτέ» και «η επιθυμία για κυριαρχία, έλεγχο, αλλαγή συνόρων με τη βία» συνεχίζεται σήμερα, σημείωσε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε μπροστά στους δικτάτορες, είναι αδιανόητο». «Το να στρέψουμε το βλέμμα μας από την Ουκρανία θα ήταν σαν να ξεχάσαμε τι συνέβη εδώ», είπε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «η δημοκρατία δεν είναι ποτέ εγγυημένη και ότι κάθε γενιά θα πρέπει να την προστατεύει και να μάχεται για αυτήν».

Το «παρών» έδωσε και ο πρίγκιπας Ούλιαμ

Μετά τις εθνικές εκδηλώσεις μνήμης του Ηνωμένου Βασιλείου στην κωμόπολη Vers sur Mer, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Ουίλιαμ, παραβρέθηκε σε τελετή προς τιμήν των Καναδών στρατιωτών που χάθηκαν την ημέρα της απόβασης στη Νορμανδία.

william2
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ

Ο πρωτότοκος γιος του βασιλιά Καρόλου «χαιρέτισε τις πράξεις γενναιότητας και θυσίας των Καναδών στρατιωτών», όπως μεταδίδει το γαλλικό δίκτυο BFMTV. «Σήμερα … είναι δύσκολο να κατανοήσουμε το θάρρος που χρειάστηκε για να αντιμετωπίσουν οι στρατιώτες τις πολεμικές επιχειρήσεις εκείνη την ημέρα», πρόσθεσε.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ παρέστη σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην παραλία Juno Beach Centre, σχολιάζει το γαλλικό δημοσίευμα. Στην παραλία αυτή έχασαν τη ζωή τους 1.000 Καναδοί, μετά την έφοδο 21.000 στρατιωτών στις ακτές. Ο μελλοντικός διάδοχος του βρετανικού θρόνου συνοδευόταν από τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό.