Ο Τομ Μπρέιντι ανακοίνωσε, πριν από λίγες ημέρες, την απόσυρσή του από το αμερικανικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Ο 44χρονος quarterback εγκαταλείπει τον κόσμο του NFL μετά από 22 χρόνια καριέρας, τα οποία οδήγησαν σε συνολικά επτά Super Bowls: έξι με τους New England Patriots κι έναν – που χρονολογείται από τις 7 Φεβρουαρίου 2021 – με τους Tampa Bay Buccaneers, την τελευταία ομάδα στην οποία έπαιξε πριν σταματήσει.

Ο τρεις φορές MVP του NFL και πέντε φορές MVP του Super Bowl συνόδευσε την επιτυχία του στο γήπεδο και σε οικονομικό επίπεδο: στα 22 χρόνια του ως επαγγελματίας, ο Μπρέιντι έχει εισπράξει 293 εκατομμύρια δολάρια (253 εκατομμύρια ευρώ) από τα συμβόλαιά του ως παίκτης, σύμφωνα με το Spotrac.

Επιπλέον, το Forbes εκτιμά ότι έχει κερδίσει περισσότερα από 160 εκατομμύρια δολάρια (140 εκατομμύρια ευρώ) με τις εκτός γηπέδου δραστηριότητές του.

Συνολικά λοιπόν 453 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 393 εκατομμύρια ευρώ), ποσό που τον καθιστά τον πιο καλοπληρωμένο  αθλητή της Εθνικής Λίγκας. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το ποσό, ο Μπρέιντι ξεπερνά τον επί χρόνια αντίπαλό του Πέιτον Μάνινγκ, ο οποίος αποσύρθηκε το 2015 έχοντας κερδίσει περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια στην καριέρα του.

«Μου άρεσε η καριέρα μου στο NFL και τώρα είναι η ώρα να επικεντρώσω τον χρόνο και την ενέργειά μου σε άλλα πράγματα που χρειάζονται την προσοχή μου», έγραψε ο Μπρέιντι στο Instagram για να αποχαιρετήσει το NFL.

Με υψηλά αμειβόμενες συμφωνίες χορηγίας με εταιρείες όπως οι Fanatics, Hertz, Subway και Under Armour, καθώς και μια τεράστια συνεργασία που δημιούργησε με το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX τον Ιούνιο, ο Μπρέιντι επαναπροσδιόρισε  τον τρόπο με τον οποίο οι αθλητές του αμερικανικού φούτμπολ μπορούν να αξιοποιήσουν την επιρροή τους.

Εκτός από τις παραδοσιακές χορηγίες, ο Brady είναι επίσης συνιδρυτής της TB12, μιας εταιρείας που πουλά συμπληρώματα και άλλα προϊόντα γυμναστικής, όπως και της πλατφόρμας NFT Autograph, που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι και η οποία συγκέντρωσε 150 εκατομμύρια ευρώ σε έναν πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης.

Έχει επίσης τη δική του εταιρεία ΜΜΕ, την 199 Productions, και είναι το θέμα της σειράς ντοκιμαντέρ ESPN + «Man in the Arena». Επιπλέον, ο Μπρέιντι αποκάλυψε ότι θα λανσάρει μια ομώνυμη σειρά ρούχων τον Ιανουάριο.

Απίστευτα νούμερα, αλλά που δεν φτάνουν –αν κάνουμε τη σύγκριση- με τις απολαβές που έχουν καταγράψει άλλα αστέρια του αθλητισμού κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το Sportico, ο Κριστιάνο Ρονάλντο -μεταξύ των συμβολαίων του και των εσόδων από χορηγούς- έχει εισπράξει περίπου 1,68 δισ. δολάρια (1,5 δισ. ευρώ) κατά τη διάρκεια της καριέρας του, τοποθετώντας τον εαυτό του μπροστά από τον ιστορικό αντίπαλό του Λιονέλ Μέσι, που σταματά στο 1,54 δισ. δολάρια (1,35 δισ. ευρώ).

Επί του παρόντος, ο Πορτογάλος άσος έχει υπογράψει μια φαραωνική συμφωνία με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: διετές συμβόλαιο αξίας 29 εκατομμυρίων ευρώ (κάτω από τα καθαρά 31 εκατομμύρια που έλαβε σε κάθε μία από τις τρεις σεζόν στη Γιουβέντους).

Αντίθετα, ο Αργεντινός, που μετακόμισε στην Παρί Σεν Ζερμέν το καλοκαίρι, υπέγραψε συνολικό συμβόλαιο ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ καθαρά για τρία χρόνια.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί πώς οι δύο παγκόσμιοι σταρ του ποδοσφαίρου έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρώσει τρεις ή σχεδόν τρεις φορές στην καριέρα τους τα χρήματα του Μπρέιντι, παρά το γεγονός ότι ασχολούνται με διοργανώσεις των οποίων ο κύκλος εργασιών είναι σημαντικά χαμηλότερος από αυτό του NFL.

Για σύγκριση, από το 2023 το τουρνουά αμερικανικού ποδοσφαίρου θα εισπράττει 10 δισεκατομμύρια δολάρια (8,7 δισεκατομμύρια ευρώ) ανά σεζόν για την πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων, σε μια συμφωνία αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα δέκα ετών.

Πάνω από τρεις φορές δηλαδή -για να κάνουμε μια σύγκριση με τις διασυλλογικές διοργανώσεις στην Ευρώπη- από όσα εισέπραξε η UEFA από τα τηλεοπτικά δικαιώματα τη σεζόν 2019-20 και ήταν περίπου 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.