Στη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων εμβολίων για την COVID-19 σχεδιάζουν να προχωρήσουν Βρετανία και Γερμανία από τον Σεπτέμβριο (τρίτη δόση εμβολίου).

Στη Βρετανία, οι υγειονομικές αρχές εξετάζουν τη χορήγηση στην τρίτη δόση εμβολίου σε 32 εκατομμύρια ανθρώπους από τις αρχές του Σεπτεμβρίου,  με περίπου 2.000 φαρμακεία να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph.

Το σχέδιο της Γερμανίας για την τρίτη δόση εμβολίου

Η Γερμανία σκοπεύει να προτείνει τη χορήγηση, από την 1η Σεπτεμβρίου, μιας τρίτης, «αναμνηστικής» δόσης του εμβολίου για την Covid-19 στους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς πολίτες, σύμφωνα με προσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Το προσχέδιο αυτό, ένα αντίγραφο του οποίου έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο, συνιστά επίσης τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας από 12 έως 17 ετών.

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και οι υπουργοί Υγείας των 16 ομόσπονδων κρατιδίων θα οριστικοποιήσουν αυτό το σχέδιο στην αυριανή συνεδρίασή τους.

Κινητές ομάδες εμβολιασμού θα σταλούν σε ιδρύματα και οίκους ευγηρίας για να χορηγήσουν στους ηλικιωμένους ενοίκους την αναμνηστική δόση. Θα χρησιμοποιηθούν εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna, ανεξαρτήτως του εμβολίου που είχε χορηγηθεί στους ανθρώπους αυτούς στην πρώτη φάση της ανοσοποίησης.

Οι γιατροί θα μπορούν επίσης να χορηγούν μια τρίτη δόση στους ηλικιωμένους ασθενείς ή σε εκείνους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μειώνεται η ανοσία

Το έγγραφο επικαλείται πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι η ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν και πάλι οι ευπαθείς άνθρωποι.

Τα κρούσματα της Covid-19 έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Γερμανία, κυρίως λόγω της εξάπλωσης της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα. Η επιβράδυνση της ανοσοποίησης προκαλεί επίσης ανησυχίες, αφού μόνο το 52% των Γερμανών έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Κορωνοϊός: Το Ισραήλ ξεκινά τρίτη δόση εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών