Σε 71.418 ελέγχους προχώρησαν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές την Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου, και κατέγραψαν 1.628 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 523.800€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε 2 επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων πραγματοποιώντας 59.258 ελέγχους

Κυριότερες παραβάσεις:

  1. Μη χρήση μάσκας
  2. Μη νόμιμη μετακίνηση
  3. Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

  1. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 15 συλλήψεις για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
  2. Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο ύψους 1.000€ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας σε 1 κατάστημα για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς ραντεβού, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
  3. Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο ύψους 11.000€ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας σε 1 κομμωτήριο για υπεράριθμους πελάτες εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Αττικής.
  4. Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο ύψους 5.000€ σε 1 φυσικό πρόσωπο που βρέθηκε να έχει παραβιάσει την υποχρεωτική καραντίνα μετά την επιστροφή του από Μεγάλη Βρετανία, στην Περιφέρεια Αττικής.
  5. Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. πρόστιμο ύψους 5.000€ σε 1 κατάστημα λιανικού εμπορίου που δεν εφάρμοζε τους κανόνες για παράδοση εκτός (Click Away), στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  6. Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. πρόστιμο ύψους 3.000€ σε 1 κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για παράβαση της αναστολής λειτουργίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
  7. Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. πρόστιμο ύψους 5.000€ σε 1 ιδιοκτήτη καταστήματος NET CAFE για παράβαση της αναστολής λειτουργίας, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
  8. Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. πρόστιμο ύψους 3.000€ σε 1 διοργανωτή πάρτι σε οικία, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
  9. Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. πρόστιμο ύψους 3.000€ σε 1 διοργανωτή εκδήλωσης τυχερών παιγνίων στην οικία του, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους συμμετέχοντες επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 3.900€ για παραβίαση περιορισμού κυκλοφορίας.
  10. Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. πρόστιμο ύψους 1.000€ σε 1 κομμωτήριο για μη τήρηση ραντεβού, στην Περιφέρεια Ηπείρου.
  11. Επιβλήθηκαν από τη ΔΙ.Μ.Ε.Α. πρόστιμα συνολικού ύψους 3.000€ σε 3 κλινικές για μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων όσον αναφορά στη χρήση ανελκυστήρων, στην Περιφέρεια Αττικής.
  12. Επιβλήθηκαν από το Λιμενικό πρόστιμα συνολικού ύψους 5.100€ για παραβάσεις που αφορούσαν στη μη τήρηση των μέτρων διασποράς του κορονοϊού.
  13. Επιβλήθηκαν από τη Δημοτική Αστυνομία Αθηνών πρόστιμα συνολικού ύψους 2.100€ για παραβάσεις που αφορούσαν στη μη τήρηση των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού.
  14. Επιβλήθηκαν από την Ε.Α.Δ. 3 πρόστιμα (3x300€=900€) σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας, στην Περιφέρεια Κρήτης.

 Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε 3.393 κλήσεις, που αφορούσαν σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και σε καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Οι αρμόδιοι φορείς εντατικοποιούν τους ελέγχους τους, επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά τους στις περιοχές που καταγράφουν το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και σε εστίες υψηλής διακινδύνευσης.

Στο σχεδιασμό των ελέγχων προτεραιοποιείται, η επιτήρηση της ορθής εφαρμογής των κανόνων λειτουργίας του «click away», καθώς και ο έλεγχος των μετακινήσεων των πολιτών στο πλαίσιο όσων ισχύουν ενόψει του εορτασμού των Χριστουγέννων.