Η Ελλάδα στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας

Η απόφαση της Βρετανίας να μεταφέρει την Ελλάδα από την «πορτοκαλί» στην «πράσινη» λίστα θα διευκολύνει τη ροή των Βρετανών τουριστών προς την Ελλάδα, καθώς δεν θα υπάρχει η υποχρέωση της καραντίνας μετά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την εκτίμηση ότι η χώρα μας θα μεταβεί σύντομα στην «πράσινη» λίστα της Βρετανίας από την
«πορτοκαλί», στην οποία βρίσκεται σήμερα, εξέφρασε η Βρετανίδα πρέσβης Κέιτ Σμιθ μιλώντας σε τηλε-ημερίδα με θέμα «Τουρισμός και ασφάλεια». Η Κέιτ Σμιθ ανέφερε πως τα στοιχεία της πανδημίας αναθεωρούνται κάθε τρεις εβδομάδες και επομένως η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να θεωρηθεί ασφαλής τουριστικός προορισμός.

Την περασμένη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση διατήρησε τη χώρα μας στην «πορτοκαλί» λίστα παρά τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου πως θα δινόταν το «πράσινο φως» για τουλάχιστον πέντε νησιά που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Βρετανούς τουρίστες.

Μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων από τη Μ. Βρετανία

Κλυδωνισμούς είχε προκαλέσει στην ελληνική τουριστική και αεροπορική βιομηχανία η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να διατηρήσει στην «πορτοκαλί» λίστα των προορισμών την Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα της απόφασης αυτής, εκδηλώνεται μπαράζ ακυρώσεων των λίγων κρατήσεων που υπήρχαν για τον Ιούνιο προς την Ελλάδα. Δεν είναι λίγες οι αεροπορικές εταιρίες όπως η Jet2, η TUI UK κ.α. που ακύρωσαν τα πακέτα διακοπών από τη Βρετανία προς την Ελλάδα έως τα μέσα Ιουνίου λόγω της όλης αβεβαιότητας.

Η ελληνική κυβέρνηση, διά στόματος του παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου, εμφανίζεται να
μην αιφνιδιάζεται, γνωστοποιώντας πως το διάστημα από τα μέσα Μαΐου που άνοιξαν τα σύνορα έως και τα τέλη Ιουνίου είναι δοκιμαστικό.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει εξελίξει πολύ τη διαδικασία αναφοράς των επιδημιολογικών δεδομένων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ζητάει η Βρετανία, καθώς και άλλες χώρες, προκειμένου να επιταχύνει την ανακατάταξή της στην «πράσινη» λίστα. Η επόμενη ολοκληρωμένη αξιολόγηση των προορισμών έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου.

Υποχρεωτική καραντίνα 5-10 ημερών

Οι Βρετανοί μέχρι στιγμής επιτρέπεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό αλλά όταν επιστρέφουν από προορισμούς που δεν βρίσκονται στην «πράσινη» λίστα υποχρεούνται σε καραντίνα κατ’ ελάχιστον πέντε εως δέκα ημερών. Πράγμα που αυτονόητα ισοδυναμεί με απόλυτο σχεδόν απαγορευτικό για τα ταξίδια σε αυτούς τους προορισμούς.

Η Βρετανία αποτελεί πηγή εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό μετά τη Γερμανία, καθώς από εκεί η χώρα μας προσείλκυσε 3,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2019 και ένα εκατομμύριο πέρυσι, που έφεραν εισπράξεις 2,5 δισ. το 2019 και 749 εκατ. το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Να σημειωθεί πως στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον Απρίλιο και τον Μάιο σημειώθηκε μια αξιοπρόσεκτη αύξηση των διεθνών αφίξεων σε σχέση βέβαια με τους νεκρούς μήνες του 2020 για τα ταξίδια.

Οι ΗΠΑ χαλάρωσαν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για την Ελλάδα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τροποποίησε την ταξιδιωτική οδηγία για περίπου 50 χώρες, μεταξύ των οποίων
βρίσκεται και η Ελλάδα. Η νέα ταξιδιωτική οδηγία κατατάσσει αυτές τις χώρες στο «Επίπεδο 3»
(σύσταση για επανεξέταση του ταξιδιού λόγω της Covid-19), από το «Επίπεδο 4» (σύσταση για
αποφυγή του ταξιδιού λόγω της Covid-19).

Προηγήθηκε σχετική οδηγία και από τα αμερικανικά CDC, οι οποίες την Τρίτη μείωσαν 61 χώρες
στο «Επίπεδο 3», συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας, της Νότιας
Αφρικής, του Καναδά, του Μεξικού, της Ρωσίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Τα αμερικανικά Κέντρα υπογράμμισαν ότι οι αλλαγές στις κατατάξεις έρχονται έπειτα από την
αναθεώρηση των κριτηρίων τους για τις ταξιδιωτικές ειδοποιήσεις υγείας. Πρόσθεσαν ότι
αναθεώρησαν επίσης τη βαθμίδα των ΗΠΑ στο «Επίπεδο 3».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συστήνει την αποφυγή ταξιδιών προς τις χώρες που βρίσκονται στο «Επίπεδο 3» («πορτοκαλί»). Αντίθετα, στο «Επίπεδο 4» υπάρχει ισχυρή σύσταση για αποφυγή ταξιδιών.

Ελπίδες για πολλούς Αμερικανούς τουρίστες

Αυξημένη ζήτηση για το νησί της Σαντορίνης αλλά και για άλλους προορισμούς στη χώρα μας
καταγράφεται στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι η Αmerican Airlines τον Αύγουστο θα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό δρομολογίων από κάθε άλλη αεροπορική εταιρεία στην σύνδεση Αθήνας – ΗΠΑ.