Η ιταλική UniCredit φαίνεται ότι αιφνιδίασε τις γερμανικές αρχές με την πιθανή συγχώνευση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με την Commerzbank, μια κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βερολίνου.

Παρατηρητές της αγοράς δήλωσαν στο CNBC ότι το χτύπημα μπορεί να έχει προκαλέσει αίσθημα εθνικής αμηχανίας στη γερμανική κυβέρνηση, η οποία αντιτίθεται σθεναρά στην κίνηση αυτή, ενώ έχει υποστηριχθεί ότι η έκβαση της προσπάθειας εξαγοράς θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και το νόημα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Η UniCredit ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αύξησε τη συμμετοχή της στην Commerzbank σε περίπου 21% και υπέβαλε αίτημα για να αυξήσει τη συμμετοχή της αυτή έως και 29,9%. Η κίνηση αυτή ακολουθεί την κίνηση της UniCredit να αποκτήσει μερίδιο 9% στην Commerzbank νωρίτερα αυτό το μήνα.

Τι λένε οι αναλυτές

«Εάν η UniCredit μπορέσει να αναλάβει την Commerzbank και να την οδηγήσει στο δικό της επίπεδο αποτελεσματικότητας, υπάρχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα όσον αφορά την αύξηση της κερδοφορίας», δήλωσε ο Octavio Marenzi, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Opimas, στην εκπομπή “Squawk Box Europe” του CNBC την Τρίτη.

«Αλλά ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν είναι επενδυτής. Είναι πολιτικός και ανησυχεί πολύ για την πλευρά των θέσεων εργασίας. Και αν δείτε τι έχει κάνει η UniCredit όσον αφορά το αδυνάτισμα των πραγμάτων στις ιταλικές δραστηριότητές της ή ιδιαίτερα στις γερμανικές δραστηριότητές της, είναι αρκετά εντυπωσιακό», δήλωσε ο Marenzi.

Βαριές κουβέντες

Ο Scholz επέκρινε τη Δευτέρα την απόφαση της UniCredit να ανεβάσει τους τόνους στην Commerzbank, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως «μη φιλική» και «εχθρική» επίθεση, ανέφερε το Reuters.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Commerzbank, Uwe Tschaege, εν τω μεταξύ, φέρεται να εξέφρασε την Τρίτη την αντίθεσή του σε μια πιθανή εξαγορά από την UniCredit. Μιλώντας έξω από τα κεντρικά γραφεία του δανειστή στο κέντρο της Φρανκφούρτης, ο Tschaege δήλωσε ότι το μήνυμα ήταν απλό και σαφές: «Δεν το θέλουμε αυτό».

«Μου έρχεται να κάνω εμετό όταν ακούω τις υποσχέσεις του για εξοικονόμηση κόστους», φέρεται να πρόσθεσε ο Tschaege, αναφερόμενος στον διευθύνοντα σύμβουλο της UniCredit ‘Andrea Orcel.

Ξεχωριστά, ο Stefan Wittman, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Commerzbank, δήλωσε στο CNBC την Τρίτη ότι έως και τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας στην τράπεζα θα μπορούσαν να εξαφανιστούν εάν η UniCredit πραγματοποιήσει επιτυχώς μια εχθρική εξαγορά.

Ο  Scholz έχει πιέσει για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης. Σχεδιασμένο στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, το εκτελεστικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης με σκοπό τη βελτίωση της ρύθμισης και της εποπτείας των δανειστών σε ολόκληρη την περιοχή.

Διαβάστε ακόμη: