Η Coca-Cola Τρία Έψιλον αποτελεί μια από τις πλέον καινοτόμες εταιρείες, γεγονός που καταδεικνύεται και από την αντίληψή της για ανάπτυξη με βιώσιμο πρόσημο.

Οι καινοτόμες δράσεις της έχουν γνώμονα το όφελος των πελατών, των καταναλωτών, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας.

Οι τεχνολογίες αιχμής που εφαρμόζει, οδηγούν τον κλάδο της στη νέα εποχή ενώ ταυτόχρονα μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αυξάνουν την παραγωγικότητα των εγκαταστάσεων και διατηρούν υψηλή την ποιότητα των προϊόντων της.

Παράλληλα, τα νέα, προηγμένα εργαλεία ενδυναμώνουν τους ανθρώπους της Coca-Cola Τρία Έψιλον με νέες δεξιότητες, βελτιώνουν την εξυπηρέτηση των πελατών και εμπλουτίζουν την καταναλωτική εμπειρία.

Καινοτόμες εφαρμογές και τεχνολογικές λύσεις

Στην Coca-Cola Τρία Έψιλον, ο Ψηφιακός και Τεχνολογικός Μετασχηματισμός αποτελεί το όχημα για να αυξηθεί  η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητά της εταιρείας. Σήμερα, η  Coca-Cola Τρία Έψιλον θέτει τις βάσεις για ένα μέλλον που είναι πιο «έξυπνο», «συνδεδεμένο» και βιώσιμο, υιοθετώντας καινοτόμες λύσεις και σύγχρονα εργαλεία τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα:

  • Επίκεντρο του επενδυτικού της πλάνου είναι το Σχηματάρι Mega-Plant, το οποίο αποτελεί πιλότο και κέντρο αριστείας για τον Όμιλό.
  • Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών ξεκινά από τη συγκεκριμένη εγκατάσταση και κατόπιν η τεχνογνωσία εξάγεται σε άλλα εργοστάσια του Ομίλου.
  • Οι επενδύσεις της ενισχύουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά και αποτελούν το όχημά για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, καθώς αξιοποιούν ψηφιακές λύσεις, «έξυπνα» και «συνδεδεμένα» συστήματα παραγωγής, όπως τα Manufacturing Platform, Connected Worker, Vision Picking και 5G Network.
  • Τα συστήματα αυτά είναι σχεδιασμένα για να αντιλαμβάνονται, να προβλέπουν και να αλληλοεπιδρούν με τον φυσικό κόσμο, ώστε οι άνθρωποί της Coca-Cola Τρία Έψιλον να λαμβάνουν αποφάσεις που υποστηρίζουν την παραγωγή σε πραγματικό χρόνο.
  • Η αξιοποίησή τους επιδρά θετικά όχι μόνο στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη βελτιστοποίηση των διεργασιών, αλλά και στην ενεργειακή απόδοση και τη βιωσιμότητα.
  • Ήδη από το 2023, η εταιρεία έχει ξεκινήσει την εφαρμογή ενός προγράμματος εκπαίδευσης για την αναβάθμιση και ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ποια καινοτόμα εργαλεία εφαρμόζει η Coca-Cola Τρία Έψιλον:

  • Η Ψηφιακή Πλατφόρμα Παραγωγής (Digital Manufacturing Platform), διευκολύνει την παρακολούθηση των γραμμών παραγωγής, την κατανάλωση ενέργειας και κάνει προτάσεις για προληπτική συντήρηση.
  • Η εφαρμογή Connected Worker επιτρέπει σε όλους τους εργαζομένους στην παραγωγή να έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε όλο το απαραίτητο υλικό για την παραγωγική διαδικασία, το πλάνο παραγωγής, οδηγίες για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην εργασία τους, καθώς και για την εκπαίδευσή τους και την ανάπτυξη των απαιτούμενων δεξιοτήτων. Η εφαρμογή ενσωματώνει την τεχνολογία της Επαυξημένης Πραγματικότητας.
  • Η εφαρμογή Vision Picking ενσωματώνει την τεχνολογία της Επαυξημένης Πραγματικότητας στη διαδικασία επιλογής προϊόντων, χρησιμοποιώντας «έξυπνα γυαλιά». Ενδεικτικά, με τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας που φοράει ο χειριστής στις γραμμές παραγωγής στην Ελλάδα, ο κατασκευαστής της γραμμής μπορεί να δει και να καθοδηγήσει τον χειριστή για όποιες ενέργειες χρειάζεται να εκτελέσει.
  • Η συγκέντρωση και επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων από όλες τις παραγωγικές διεργασίες, έχει ως στόχο τη δημιουργία αναφορών που επιτρέπουν την πρόβλεψη και προσαρμογή στις μελλοντικές ανάγκες και τάσεις, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα των γραμμών, την ασφάλεια των εργαζομένων και την ποιότητα των προϊόντων της.
  • Η Coca-Cola Τρία Έψιλον δεν σταματάει να επενδύει και να αξιοποιεί τις αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Μηχανική Μάθηση, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων  και οι Τεχνολογίες Cloud.

Πώς η Coca-Cola Τρία Έψιλον συμβάλει  στην ανάπτυξη της χώρας

Κινητήρια δύναμη των προσπάθειών της Coca-Cola Τρία Έψιλον είναι να ανοίγει διαρκώς νέους ορίζοντες και να δημιουργεί νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της χώρας και την περαιτέρω πρόοδο με όραμα τη βιωσιμότητα, Αυτό αποτελεί τον ισχυρό δεσμό που ενώνει τον Όμιλό με την Ελλάδα, η οποία αποτελεί μία από τις πρώτες αγορές του Ομίλου:

  • Σήμερα, τα 4 εργοστάσια της εταιρείας παράγουν το 96% των προϊόντων της. Παράλληλα, έχουν δημιουργήσει μια ευρύτερη αλυσίδα αξίας που υποστηρίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά της χώρας.
  • Έχουν δημιουργήσει αξία που παραμένει στη χώρα, καθώς υιοθετούν ένα παραγωγικό και διανεμητικό μοντέλο που έχει επίκεντρο την Ελλάδα, με τα προϊόντα που παράγονται εδώ να εξάγονται κατόπιν σε 11 χώρες.
  • Ισχυρή απόδειξη της δυναμικής της παρουσίας, καθώς και των στρατηγικών και επενδυτικών στόχων του Ομίλου, αποτελεί το Σχηματάρι Mega-Plant.
  • Από εδώ, η Coca-Cola Τρία Έψιλον αναπτύσσεται στην Ελλάδα, επενδύει στην καινοτομία, την τεχνολογία και τους ανθρώπους, στηρίζει τους πελάτες της, και προσφέρει υψηλής ποιότητας προϊόντα στους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της και εξελίσσεται διαρκώς δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης.

Μέσα από τη δραστηριότητά της ανταποκρίνεται με ευελιξία και ανθεκτικότητα στις παγκόσμιες προκλήσεις και αναλαμβάνει ισχυρές δεσμεύσεις που αναδεικνύουν το όραμά της, καθώς και την κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα βάσει της οποίας σχεδιάζεται το μέλλον της εταιρείας στην χώρα.

Λίγα λόγια για το Σχηματάρι Mega-Plant

Εδώ θα συναντήσει κάποιος την εφαρμογή στην πράξη όλων των νέων τεχνολογιών, η οποία ξεκινά από τη συγκεκριμένη εγκατάσταση που αποτελεί το επίκεντρο της παραγωγικής δραστηριότητας   της Coca-Cola Τρία Έψιλον από το 1989.

  • Στην εγκατάσταση αυτή απασχολούνται περισσότεροι από 600 εργαζόμενοι και υπάρχουν 17 γραμμές παραγωγής που δεν σταματούν ποτέ.
  • Εδώ παράγεται  το 100% των χυμών και το 96% των αναψυκτικών της Coca-Cola Τρία Έψιλον.
  • Από εδώ διακινείται το 75% του όγκου των εγχώριων πωλήσεων, διανέμοντας περισσότερα από 540 διαφορετικά προϊόντα κάθε ημέρα.
  • Το Σχηματάρι Mega-Plant αναγνωρίζεται για τις υψηλές επιδόσεις λειτουργίας ως προς την Υγεία & Ασφάλεια των εργαζομένων, την Ποιότητα και την Περιβαλλοντική Διαχείριση.
  • Επίσης, διαθέτει 4 εξειδικευμένα εργαστήρια ελέγχου ποιότητας και αποτελεί το Νο1 μικροβιολογικό εργαστήριο σε όλο τον Όμιλο Coca Cola HBC.