Στο κλίμα ευφορίας που επικρατεί στον επενδυτικό κόσμο της χώρας μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου αναφέρεται σε δημοσίευμά του το CNBC.
Το αμερικανικό δίκτυο σημειώνει ότι, στη συνολική άνοδο 40% που έχει καταγραφεί στο χρηματιστήριο Αθηνών, προστέθηκε η μεγάλη άνοδος (σχεδόν 7%) που σημειώθηκε τη Δευτέρα, στον απόηχο της εκλογικής αναμέτρησης.
«Καθώς το αποτέλεσμα έγινε σαφές στην αρχή της εβδομάδας, οι μετοχές που μετρήθηκαν στον Γενικό Σύνθετο Δείκτη Αθηνών εκτινάχθηκαν σχεδόν 7% και αυξήθηκαν ελαφρώς την Τρίτη, παρά την απαισιοδοξία στις παγκόσμιες αγορές μετοχών», σημειώνεται.
Μιλώντας στο CNBC ο Γιώργος Λαγαρίας, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars Wealth Management, σημείωσε ότι η ισχυρή ημερήσια κίνηση οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η ελληνική αγορά είναι «μικρή και ρηχή» και οι traders είχαν τιμολογήσει το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού τριών ή τεσσάρων κομμάτων που θα μπορούσε να δημιουργήσει αστάθεια.
Όπως σημειώνει ο κ. Λαγαρίας, το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης κινείται κοντά στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από περίπου 10 χρόνια «λέει περισσότερα για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και την οικονομία της» από ό,τι τα βραχυπρόθεσμα στοιχήματα.
«Η εν ενεργεία κυβέρνηση θεωρείται φιλική προς τις επιχειρήσεις», είπε, και οι επενδυτές αναμένουν τώρα το είδος της σταθερότητας που είναι πιθανό να προέλθει από μια άνετη πλειοψηφία.
Τα βήματα των τελευταίων ετών
Το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου συνεχίζει: «Υπάρχουν αρκετοί βασικοί τρόποι με τους οποίους εξασφάλισε αυτή την εικόνα κατά τη διάρκεια της θητείας της στην κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από το 2019, δήλωσαν οικονομολόγοι και αναλυτές στο CNBC. Ο πρώτος ήταν ότι έκανε σημαντικά βήματα προς τη βελτίωση των απαρχαιωμένων γραφειοκρατικών συστημάτων της Ελλάδας σε τομείς όπως η φορολογία, επιταχύνοντας και εκσυγχρονίζοντας τα συστήματα για ιδιώτες και επιχειρήσεις.
»Αρκετές οικονομικές επιτυχίες έχουν επίσης προσελκύσει την προσοχή: η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο υψηλός αλλά μειούμενος λόγος χρέους προς ΑΕΠ, η συνεχής αύξηση της απασχόλησης και η αύξηση των καταθέσεων, της κατανάλωσης και των εταιρικών εσόδων.»
Η ελληνική οικονομία
«Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», συνεχίζει το CNBC, «ήταν 5,9% το 2022, πολύ πάνω από το 3,5% της ευρωζώνης, και προβλέπεται από την ελληνική κεντρική τράπεζα στο 2,2% το 2023, σύμφωνα με το Reuters. Από αυτή την εβδομάδα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας έφτασε σε χαμηλό 24 ετών έναντι της Ιταλίας, γεγονός που υποδηλώνει χαμηλότερο κίνδυνο.
»Η ελληνική κεντρική τράπεζα περιμένει επίσης με ανυπομονησία την προσδοκώμενη αναβάθμιση της οικονομίας της από junk σε investment grade, την οποία η Goldman Sachs αναφέρει ότι βρίσκεται “στο μεταίχμιο” να λάβει.
»Τις εξελίξεις αυτές επικαλέστηκε ο Κώστας Κοντάκης, επικεφαλής επενδύσεων της Piraeus Asset Management, ο οποίος δήλωσε ότι “η επιτυχής εφαρμογή της μακροοικονομικής πολιτικής με μια εντυπωσιακή στρατηγική δημοσιονομικής προσαρμογής” έχει προσελκύσει την προσοχή των διεθνών επενδυτών και έχει μειώσει την αντίληψη κινδύνου γύρω από τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Πρόσθεσε ότι ένα βασικό επίτευγμα της σημερινής κυβέρνησης ήταν η επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος μέσω της αύξησης της είσπραξης εσόδων, εκπληρώνοντας έναν μακροχρόνιο στόχο των προκατόχων της.»
Ο κ. Κοντάκης σημείωσε ότι, παράλληλα με τα ποσοστιαία κέρδη, ο μέσος ημερήσιος όγκος στο χρηματιστήριο αυξήθηκε κατά 38,7% σε ετήσια βάση, γεγονός που υποδηλώνει την επιστροφή των ξένων επενδυτών.
«Λάβετε υπόψη ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών εξακολουθούν να βρίσκονται σε έκπτωση 30% σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, με υψηλότερες προοπτικές ανάπτυξης και ένα υγιές σκηνικό κερδών και ελεύθερων ταμειακών ροών. Οι ελληνικές εταιρείες έχουν μάθει αρκετά μετά από μια δεκαετή κρίση», δήλωσε.
Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, το επόμενο βήμα, αν και ενδεχομένως όχι άμεσο, θα είναι η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από Αναδυόμενο σε Αναπτυγμένο, αν και κάτι τέτοιο χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων υψηλότερες ελεύθερες ροές για να προσελκύσει μεγαλύτερους όγκους και μεγαλύτερες εταιρείες.
Η εικόνα στο εξωτερικό
«Ο Γιώργος Λαγαριάς της Mazars δήλωσε επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να αλλάξει την αντίληψη για την Ελλάδα στο εξωτερικό, παρά τους αντίθετους ανέμους της πανδημίας και τα σοβαρά προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται με τη μορφή κρίσης κόστους ζωής, καθώς πολλοί άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας», συνεχίζει το αμερικανικό δίκτυο.
Όπως συνεχίζει το δημοσίευμα, «η Ελλάδα δεν είναι πλέον το προβληματικό παιδί της Ευρώπης, το αντίθετο μάλιστα. Έχουν καταφέρει να αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας από προβληματικό παιδί σε πρότυπο μεταρρυθμίσεων”, είπε.
»Εκτός από τη θέσπιση εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση αύξησε το γεωπολιτικό κύρος της Ελλάδας, δήλωσε ο Λαγαρίας. Αυτό περιελάμβανε την τοποθέτησή της ως πιστό μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ η γειτονική Τουρκία συγκρούστηκε με το μπλοκ για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
»Η ενίσχυση των διπλωματικών συμμαχιών μπορεί να έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο σε μια εποχή “friend-shoring”, που οι χώρες επιδιώκουν να μετατοπίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού προς τους συμμάχους τους, πρόσθεσε ο Λαγαρίας.»
Τα επόμενα βήματα
Το δημοσίευμα του CNBC καταλήγει: «Εάν εξασφαλίσει την επανεκλογή του, ο Μητσοτάκης πιθανότατα θα συνεχίσει μια παρόμοια ατζέντα, δήλωσε ο Paolo Pizzoli, ανώτερος οικονομολόγος της ING Bank, “εκμεταλλευόμενος το μακροχρόνιο φαινόμενο της επαναλειτουργίας που έχει ωθήσει την ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του 2022”. Η πολιτική σταθερότητα είναι επίσης πιθανό να αποτελέσει θετικό παράγοντα για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας, ιδίως καθώς τα πακέτα στήριξης για την πανδημία και την ενέργεια λήγουν.
»Ο τουρισμός θα λειτουργήσει ως βραχυπρόθεσμος μοχλός ανάπτυξης, αλλά ο αντίκτυπος του υψηλού πληθωρισμού στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα θα πλήξει την ιδιωτική κατανάλωση και τα υψηλότερα επιτόκια ενδέχεται να επηρεάσουν τον σχηματισμό πάγιου κεφαλαίου, προειδοποίησε ο Pizzoli. Οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και τα κέρδη του χρηματιστηρίου “θα αποδειχθούν βιώσιμα μόνο εάν η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν απογοητεύσει”, είπε.»