Με κατεβασμένα τα ρολά για το κοινό παραμένει για πρώτη φορά από τη λειτουργία του το 2005, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το μεγαλύτερο εμπορικό και επιχειρηματικό τετράγωνο της Αθήνας, το City Link.
Με εξαιρέσεις εμπορικών καταστημάτων, που λειτουργούν όμως με τη μέθοδο του click away, καθώς και τους χώρους γραφείων που και αυτοί όμως λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Picar, διαχειρίστριας εταιρείας του City Link, παρά το lockdown και τα πολύ διαφορετικά Χριστούγεννα που μας επιφύλασσε η πανδημία, το κέντρο συνάντησης του αθηναϊκού κέντρου, το City Link, φόρεσε και φέτος τα γιορτινά του για ακόμη μια χρονιά, χαρίζοντας φως και αισιοδοξία σε όλους.
Ο ανώτερος γενικός διευθυντής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Picar, θυγατρικής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Γεώργιος Κορμάς σε δηλώσεις του αναφέρει ότι ο χριστουγεννιάτικος στολισμός του City Link, έχει φέτος μια ακόμα μεγαλύτερη συμβολική αξία, δίνοντας μας αισιοδοξία για ένα πιο ευοίωνο μέλλον. Τον σχεδιασμό του φωτισμού υπογράφει για τρίτη χρονιά η σχεδιάστρια Ελευθερία Ντεκώ, ενώ η κατασκευή «Πανσέδες» που κοσμεί την Στοά Σπυρομήλιου είναι των σχεδιαστών Πάρη Μέξη και Νικολέτας Γαβαλά.
Το City Link μετά από εργασίες πλήρους ανάπλασης των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων του εγκαινιάσθηκε τον Μάιο του 2015 από τον τότε πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα.
Ποια όμως είναι η ιστορική διαδρομή του Μεγάρου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, που σήμερα λειτουργεί το κέντρο του City Link;
Στιγμές από την ιστορική πορεία του μεταφέρει παλαιός Αθηναίος, με τη ζωντάνια προσωπικών αναμνήσεων, στο βιβλίο του δημοσιογράφου Αλέκου Λιδωρίκη «Αθήνα-Περιηγήσεις και Ίχνη» (Εκδόσεις Παρουσία).
Η διήγησή του έχει τη ζωντάνια όχι μόνον των προσωπικών του αναμνήσεων, αλλά και εκείνων που προέρχονται από παλαιότερες γενιές και φτάνουν ως τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα, δίνοντας ένα πανόραμα του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου στον οποίο βρίσκεται, το κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ).
Αναφέρει μεταξύ άλλων στον Αλέκο Λιδωρίκη:«Περίπου 10 χρόνια οι Αθηναίοι παρακολουθούσαν το χτίσιμο του κτιρίου του ΜΤΣ. Ανεγέρθηκε σταδιακά στην τρίτη δεκαετία του περασμένου αιώνα, εκεί που ήταν οι βασιλικοί στάβλοι στις παρυφές της πλατείας Συντάγματος.
Μελέτες επί μελετών, διάφορες προτάσεις, διαφωνίες πολεοδόμων, και οι σκαλωσιές παρέμεναν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ο πατέρας μου, μου διηγήθηκε ότι τα εγκαίνια του κινηματοθεάτρου “Παλλάς” το 1932 είχαν μείνει αλησμόνητα στην αθηναϊκή κοινωνία της εποχής, με την παράσταση της οπερέτας του Γιόχαν Στράους “Η νυχτερίδα”.
Το ΜΤΣ και η στοά του γινόταν με τα χρόνια το επίκεντρο της κοσμικής, αλλά και πνευματικής ζωής της πρωτεύουσας. Προσωπικά θυμάμαι τα χρόνια της νεότητας στο “Ζωναρά”, στο “Φλόκα”, όπου ήταν το περίφημο τραπεζάκι του Χατζιδάκι και του Γκάτσου και στο “Μπραζίλιαν”, όπου καθημερινά περνούσαν να πάρουν τον εσπρέσο τους ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Νάνος Βαλαωρίτης, ο Ελύτης, ο Ταχτσής, που μας άφησε και τη “Συμφωνία του Μπραζίλιαν”, αλλά και τόσοι άλλοι, πολιτικοί και δημοσιογράφοι».
Μιλάει επίσης για το ιστορικό μπακάλικο-ουζερί του «Ορφανίδη» κοντά στη στοά, όπως και για το μεζεδοπωλείο του Απότσου, αρχικά στην οδό Σταδίου και μετέπειτα στην Πανεπιστημίου. Για τα θέατρα «Βρετάνια», «Αθηνών» και «Αλίκη», όπου διέπρεψαν σπουδαίοι ηθοποιοί μας. Θυμάται ότι στο ΜΤΣ στεγάστηκε για χρόνια ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, τις ουρές στα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών για ένα εισιτήριο στις παραστάσεις του.
Από το ωραίο λεύκωμα της ιστορίας του ΜΤΣ του Βασίλη Κολώνα, που εκδόθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, «δανειζόμαστε» επίσης ορισμένες ημερομηνίες και γεγονότα: το Δεκέμβριο του 1937 ανοίγει τις πύλες του το «Μαξίμ», κοσμικό κέντρο ψυχαγωγίας της εποχής, με την ορχήστρα του περίφημου Eduardo Bianco, του βασιλιά του τανγκό. Λίγα χρόνια αργότερα, όταν είχαν αρχίσει να εμφανίζονται τα «σύννεφα» του πολέμου, εγκαινιάζεται το Zonar’s, τον Αύγουστο του 1940.
Το City Link σήμερα – Περισσότερα από 2.000 άτομα εργάζονται στις εγκαταστάσεις του
Σήμερα στο City Link, μετά την πλήρη αναγέννηση του από την Picar, θυγατρική του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς που έχει αναλάβει και τη διαχείριση και εκμετάλλευση του Μεγάρου συνολικού εμβαδού 65.000 τ.µ., εργάζονται περισσότερο από 2.000 άτομα.
Στο CityLink φιλοξενούνται σήμερα τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς, τα Αττικά πολυκαταστήματα, τα θέατρα «Παλλάς», «Αλίκη» και «Μικρό Παλλάς», γυμναστήριο και σπα, χώροι εστίασης και εµπορικά καταστήματα γνωστών διεθνών οίκων. Συνολικά δραστηριοποιούνται πολυκατάστημα συνολικής επιφάνειας 24.517 τ.μ., γραφεία, 13.442 τ.μ., κέντρα εστίασης και ψυχαγωγίας 14.237 τ.μ. και εμπορικά καταστήματα 3.098 τ.μ.