Τον φετινό κύκλο εκθέσεων του εγκαινίασε το φημισμένο μουσείο Louisiana Museum of Modern Art στην Κοπεγχάγη παρουσιάζοντας τις ζωγραφικές του Sir Peter Cook, ιδρυτή της νεο-φουτουριστικής ομάδας αρχιτεκτόνων Archigram. «Θα ήθελα να με θυμούνται σαν κάποιον που ευθύμησε την αρχιτεκτονική» έχει πει ο πρωτοποριακός αρχιτέκτονας και η έκθεση δείχνει το πώς ο Cook, με τη ζωγραφική ως το πιο σημαντικό εργαλείο του, επί έξι δεκαετίες επηρέασε και ενέπνευσε την αρχιτεκτονική με τις οραματικές ιδέες του για νέες πόλεις και μορφές ζωής.

Η έκθεση «City Landscapes» είναι διαρθρωμένη χρονολογικά. Αυτή η διάρθρωση διακόπτεται μόνον από το θέμα «Πύργοι», τυπολογία στην οποία ο αρχιτέκτονας επέστρεφε τακτικά, με προτάσεις ανακατασκευής ήδη υπαρχόντων πύργων ή περισσότερο ουτοπικών πύργων οι οποίοι φέρουν τα ονόματα κτηρίων στα οποία διέμεινε για πιο μεγάλες περιόδους – Oslo Towers, Santa Monica Hotel και São Paulo Tower. Οι πιο πρόσφατες σχετικές ζωγραφικές του από την περίοδο 2010-21 οδηγούν την προσέγγιση του Βρετανού αρχιτέκτονα έως το σήμερα.

Σύμφωνα με τον Cook, τις ζωγραφικές που εκτίθενται μπορεί ο επισκέπτης να τις δει ως σημειώσεις σε σημαντικά για τον ίδιο αρχιτεκτονικά θέματα. Κάθε ένα είναι ένα κολάζ ιδεών και μεθόδων· προσπάθειες να μιλήσει μέσω ζωγραφικής για την αρχιτεκτονική. Η τεχνική με την οποία ζωγραφίζει πάντα προέρχεται από τη συνολική ιδέα του πρότζεκτ. Όλες οι ζωγραφικές που παρουσιάζονται στην έκθεση ανήκουν στην προσωπική συλλογή του και ο ίδιος έγραψε τα κείμενα που τις περιγράφουν.

Τόσο ο ίδιος όσο και τα άλλα μέλη της ομάδας Archigram επινόησαν νέους και ρηξικέλευθους τρόπους οραματισμού της πόλης του μέλλοντος. Η ομάδα Archigram εισήγαγε νέες έννοιες όπως «plug-in-city», «walking city» και «instant city» και έσπειρε σπόρους που αναπτύχθηκαν σε εξαιρετικά κτήρια. Η έκθεση στο Louisiana Museum of Modern Art ολοκληρώνεται στις 8 Μαΐου.