Zημιές ύψους 1,8 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η Citigroup για το τέταρτο τρίμηνο, καθώς επιβαρύνθηκε από τις χρεώσεις για την αναπλήρωση του κρατικού ταμείου ασφάλισης καταθέσεων και από την σαρωτική εσωτερική αναδιοργάνωση.

Επιπλέον η τράπεζα συσσωρεύει κεφάλαια για να καλύψει συναλλαγματικούς κινδύνους στην Αργεντινή και τη Ρωσία.

Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ βάσει ενεργητικού κατέγραψε ζημίες 1,16 δολαρίων ανά μετοχή για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, καθώς κατέγραψε δαπάνες 3,8 δισ. δολαρίων σε συνδυασμένες χρεώσεις και αποθεματικά. Τα έσοδα υποχώρησαν στα 17,4 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η ριζική αναδιοργάνωση

Είναι η πρώτη φορά που η Citigroup ξεχωρίζει τα κέρδη για τις πέντε δραστηριότητές της , υπηρεσίες, αγορές, τραπεζικές εργασίες, προσωπική τραπεζική στις ΗΠΑ και πλούτο, οι οποίες προηγουμένως ήταν ενταγμένες σε ευρύτερα τμήματα.

Σύμφωνα με τη νέα δομή, οι επικεφαλής των πέντε μεγάλων επιχειρήσεων της Citi θα αναφέρονται απευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο. Θα περικόψει επίσης τον περιφερειακό ηγετικό ρόλο εκτός της Βόρειας Αμερικής.

Η νέα δομή αποτελεί μέρος των προσπαθειών της διευθύνουσας συμβούλου Τζέιν Φρέιζερ να μειώσει τη γραφειοκρατία, να αυξήσει τα κέρδη και να ενισχύσει μια μετοχή που έχει μείνει πίσω σε σχέση με τις άλλες.

Η τράπεζα θα αποκαλύψει πόσο η αναμόρφωση θα επηρεάσει το προσωπικό και θα μειώσει τα έξοδα με τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου. Είχε 240.000 υπαλλήλους τον Σεπτέμβριο, δεύτερη μετά την πολύ πιο κερδοφόρα JPMorgan Chase Το βράδυ της Τετάρτης, η εταιρεία δήλωσε ότι κατέγραψε μεγαλύτερες δαπάνες στο τρίμηνο από ό,τι είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Επιπλέον  θα αποχωρήσει από τις δραστηριότητες διαπραγμάτευσης δημοτικών ομολόγων και προβληματικών χρεών στο πλαίσιο του εξορθολογισμού.

Η εικόνα στο ταμπλό

Τα έσοδα της Citi για το 2023 αυξήθηκαν σε 78,5 δισ. δολάρια από το προηγούμενο έτος. Παρόλα αυτά, τα καθαρά κέρδη της μειώθηκαν στα 9,2 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η μετοχή του δανειστή σημείωσε άνοδο 13,7% το 2023.Παρόλα αυτά, οι μετοχές της Citi υποαπέδωσαν τον δείκτη αναφοράς S&P 500 (.SPX), ο οποίος κέρδισε περίπου 24,2%.

Διαβάστε ακόμη: