Οι δύο αμερικανικές εταιρείες σχεδιάζουν την πλήρη απόσυρσή τους από τη Ρωσία, ενώ επιταχύνεται συνολικά, ο ρυθμός αποχώρησης δυτικών εταιρειών από τη χώρα.

Ο όμιλος κατασκευής εξοπλισμού για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών της Cisco, ειδικότερα, θα διακόψει τις δραστηριότητές του στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του.

Η δε NIKE, ο διάσημος όμιλος αθλητικών ειδών ένδυσης και υπόδυσης, πραγματοποιεί πλήρη έξοδο από τη Ρωσία, τρεις μήνες μετά την αναστολή των δραστηριοτήτων της.

Όσες επιχειρήσεις του εξωτερικού επιδιώκουν να απομακρυνθούν από τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αντιμετωπίζουν την προοπτική νέας νομοθεσίας, η οποία αναμένεται να ψηφισθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Βάσει αυτής, θα δίδεται η δυνατότητα στη Μόσχα να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία και να επιβάλλει ποινικές κυρώσεις, γεγονός που παρακίνησε ορισμένες επιχειρήσεις να επιταχύνουν την αποχώρησή τους.

«Αυτό που ήταν μία σταγόνα, μετετράπη σε χείμαρρο», τόνισε ο Πολ Μιούζγκρεϊβ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, σχολιάζοντας το τελευταίο «κύμα» εταιρειών που ανακοίνωσαν ότι θα αποχωρήσουν.

Τον Μάρτιο, η Cisco ανέστειλε τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων και των υπηρεσιών.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η ανταγωνίστριά της, International Business Machines Corp (ΙΒΜ), άρχισε να αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και η Microsoft δήλωσε ότι έκανε ουσιαστικές περικοπές στη λειτουργία της, εκεί.

Φυσικά, όπως γίνεται αντιληπτό, η απόσυρση από τη Ρωσία κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας, όπως η Cisco, η IBM και η Microsoft, περιορίζει την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας εξοπλισμό τόσο για τις τοπικές επιχειρήσεις όσο για τους ιδιώτες και τα νοικοκυριά.

Όπερ σημαίνει πως ίσως υποχρεωθούν να στραφούν σε παλαιότερο εξοπλισμό και εναλλακτικές λύσεις εντός οικίας. Από πλευράς του, ο όμιλος Cisco έδωσε τη δυνατότητα στους εκατοντάδες υπαλλήλους του στη Ρωσία και στη Λευκορωσία να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες, αν και δεν αποκάλυψε για ποιες ακριβώς πρόκειται.