Σε σαφές μήνυμα αυστηροποίησης του πλαισίου για την οδική ασφάλεια αλλά και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προαναγγέλλοντας πλήρη απαγόρευση χρήσης ηλεκτρικών πατινιών από ανηλίκους, αλλά και συνολική επανεξέταση της κυκλοφορίας των λεγόμενων «γουρουνών» στα ελληνικά νησιά.

Μιλώντας στην ΕΡΤNews, ο υπουργός παρουσίασε τον βασικό άξονα του νέου πλαισίου για τα ηλεκτρικά πατίνια, κάνοντας λόγο για υποχρεωτική ασφάλιση, ειδική σήμανση, αριθμό αναγνώρισης και περιορισμούς κυκλοφορίας.

«Πρέπει όλα τα πατίνια να έχουν κόφτη, να μην κυκλοφορούν σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και να διαθέτουν υποχρεωτική ασφάλιση», σημείωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι για τους ανηλίκους θα υπάρξει «πλήρης απαγόρευση».

Ο ίδιος τόνισε πως οι δήμοι θα μπορούν να καθορίζουν ανώτατο αριθμό πατινιών ανά περιοχή, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στους κινδύνους που δημιουργούνται καθημερινά τόσο για τους χρήστες όσο και για τους πεζούς.

«Δεν μπορούμε να είμαστε καθημερινά μάρτυρες τραυματισμών παιδιών», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η ανεξέλεγκτη χρήση πατινιών έχει εξελιχθεί σε σοβαρό ζήτημα δημόσιας ασφάλειας.

«Πρέπει να καταργηθούν οι γουρούνες»

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του υπουργού για τις γνωστές τετράτροχες «γουρούνες» που χρησιμοποιούνται κυρίως σε τουριστικούς προορισμούς και νησιά.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της πλήρους κατάργησής τους, χαρακτηρίζοντάς τες «πολύ επικίνδυνα οχήματα».

«Χρειάζεται πλήρης απαγόρευση αυτού του είδους οχήματος από τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά, συνδέοντας το ζήτημα με τα πολυάριθμα τροχαία ατυχήματα που καταγράφονται κάθε καλοκαίρι σε νησιωτικές περιοχές.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα μηδενικής ανοχής για τη μη χρήση κράνους, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να νοικιάζει κάποιος μηχανάκι χωρίς κράνος και χωρίς δίπλωμα».

Τι είπε για τα πανεπιστήμια και τα επεισόδια

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών, χαρακτηρίζοντάς τα «μεμονωμένα», αλλά ξεκαθαρίζοντας ότι τέτοιες εικόνες «πρέπει να τελειώνουν».

Όπως είπε, τα περιστατικά προήλθαν από συγκρούσεις μεταξύ φοιτητικών παρατάξεων, ενώ επανέλαβε την ανάγκη για ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια και ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας.

«Δεν χρειάζεται πανεπιστημιακή αστυνομία. Χρειάζεται ασφάλεια στα πανεπιστήμια», υπογράμμισε, επιμένοντας ότι πλέον τα ιδρύματα λειτουργούν σε πολύ καλύτερες συνθήκες.

Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κάμερες και σύγχρονες υποδομές που επιτρέπουν σε φοιτητές και διδάσκοντες να εργάζονται με ασφάλεια.

Σχέδιο «Κόμβος» για το κυκλοφοριακό στην Αθήνα

Ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε επίσης το σχέδιο «Κόμβος» για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην Αθήνα, το οποίο προβλέπει τη συμμετοχή περίπου 150 αστυνομικών, χρήση drones και ζωντανή διαχείριση της κυκλοφορίας μέσω πληροφοριακών συστημάτων.

Στόχος, όπως είπε, είναι η αποσυμφόρηση βασικών οδικών αξόνων και η επιτάχυνση της κυκλοφορίας, παραδεχόμενος πάντως ότι ο Κηφισός παραμένει «ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στο παράνομο παρκάρισμα στο κέντρο της Αθήνας, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες εικόνες» που προκαλούν καθημερινή ταλαιπωρία σε χιλιάδες πολίτες.

«Δεν θα επιτρέψουμε θύλακες εγκληματικότητας»

Αναφερόμενος στην εγκληματικότητα και ειδικά στα πρόσφατα επεισόδια σε οικισμούς Ρομά, ο υπουργός μίλησε για «μεγάλο και σύνθετο πρόβλημα», αποκαλύπτοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη καθημερινές επιχειρήσεις για όπλα, ναρκωτικά και ρευματοκλοπές.

«Δεν στοχοποιούμε κανέναν, αλλά η εγκληματικότητα είναι ξεχωριστό ζήτημα», ανέφερε, τονίζοντας πως υπάρχουν ήδη μόνιμες αστυνομικές δυνάμεις σε αρκετές περιοχές.

«Έχω βάλει στόχο οι περιοχές αυτές να λειτουργούν όπως κάθε γειτονιά της χώρας. Δεν θα επιτρέψουμε να παραμείνουν θύλακες εγκληματικότητας», δήλωσε, προαναγγέλλοντας παράλληλα αυστηρότερη αντιμετώπιση για όσους υποτροπιάζουν σε κακουργηματικές πράξεις.

Διαβάστε ακόμη: