Στο ψυχολογικό όριο των 910 μονάδων επέστρεψε (για πρώτη φορά μετά τις 25 Φεβρουαρίου) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο είχε ως βασικό σύμμαχο τις μετοχές των Τιτάνα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo και Εθνικής Τράπεζας. Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν και τα αισθητά κέρδη των ευρωπαϊκών αγορών, τα οποία έδωσαν μια έξτρα αγοραστική ώθηση, βελτιώνοντας το πρόσημο της εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε σημαντική άνοδο κατά 1,73% και ενισχύθηκε στις 906,26 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 15,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (890,85 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 14 μονάδες (από 894,63 έως 908,35 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών ωστόσο να παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας μετά βίας τα 76 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος, αν και ενδοσυνεδριακά «φλέρταρε» με το +4%, τελικά περιόρισε την ανοδική ορμή και τερμάτισε στο +1,39% και τις 644,35 μονάδες, μην καταφέρνοντας να σβήσει πλήρως τις εβδομαδιαίες απώλειες (-1%). Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία βρέθηκε στο +3,7% και τα 3,58 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank αυξήθηκε στο +1,4% και το 1,11 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ακολούθησε στο +0,6% και το 1,37 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank, τέλος, έκλεισε αμετάβλητη στο 1,03 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank +1,36% 1,115 ευρώ
  • Eurobank 0% 1,03 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +3,68% 3,58 ευρώ
  • Πειραιώς +0,66% 1,379 ευρώ

Κλείνει η ψαλίδα

Η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε (επιτέλους) να διασπάσει τις αντιστάσεις των 900 μονάδων, ένα ορόσημο το οποίο είχε να καταγραφεί από τις 25 Φεβρουαρίου, μία ημέρα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία (το προ-πολέμου επίπεδο είναι οι 950 μονάδες). Το ανοδικό ξέσπασμα επιλεγμένων μετοχών αποτέλεσε τον βασικό σύμμαχο της αγοράς, η οποία αποχαιρέτησε την εβδομάδα από υψηλότερα επίπεδα (+1,7%), σβήνοντας τη μεταβλητότητα του προηγούμενου τετραημέρου.

Την ίδια ώρα, η υπέρβαση των 900 μονάδων, η οποία στηρίχθηκε κι από το θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ουσιαστικά έδωσε την ευκαιρία στον Γενικό Δείκτη να «χτίσει» μια απόσταση ασφαλείας από τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200), ο οποίος βρίσκεται στις 895 μονάδες. Κάτι ιδιαίτερα ευχάριστο για την ψυχολογία των επενδυτών.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αιτίες της πολυήμερης στασιμότητας ακόμη δεν έχουν εκλείψει. Η έκβαση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου παραμένει αβέβαιη, ο υψηλός πληθωρισμός αναμένεται να «κρατήσει» για αρκετούς μήνες, οι κεντρικές τράπεζες εκτός απροόπτου θα αυξήσουν τα επιτόκια και ο κίνδυνος επιστροφής της ύφεσης εξακολουθεί να βρίσκεται επί τάπητος.

Όλα αυτά, άλλωστε, αποτυπώνονται καθημερινά στον τζίρο των συναλλαγών, ο οποίος εδώ και αρκετές ημέρες παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, απέχοντας παρασάγγας από τις υψηλές επιδόσεις του Ιανουαρίου και των πρώτων ημερών του Φεβρουαρίου, όταν κυμαινόταν σταθερά άνω των 80 – 90 εκατομμυρίων ευρώ.

Κέρδη περίπου 1% στο εξωτερικό

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται αισθητά στο +0,8% και τις 458 μονάδες, καθώς οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο εμφανίζουν κέρδη πέριξ του 1%. Κατά 1,5% αυξάνεται και ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα συμβόλαια του Dow Jones είναι σχεδόν αμετάβλητο, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να χάνει 1%.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παρουσιάζουν μικρές μεταβολές, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται στο +0,2% και τα 96,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent υποχωρούν στο -0,1% και τα 100,5 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού αυξάνεται στο +0,3% και τα 1.943 δολάρια ανά ουγγιά.