Κατάρριψη υψηλών 16 μηνών συνιστά το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 924,30 μονάδες και με κέρδη 1,20%. Με τον τζίρο στα 93 εκατ. ευρώ και βροχή από πακέτα κυρίως στη Eurobank, την Lamda, την Alpha, τον ΟΠΑΠ και την Μότορ Όιλ, οι καθαρές συναλλαγές διαμορφώθηκαν 20 εκατ. ευρώ χαμηλότερα. Σημειωτέον ότι το προηγούμενο υψηλό έχει σημειωθεί στις 29/1/2020, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει στις 931,21 μονάδες.

Η προσοχή της αγοράς ήταν εστιασμένη τόσο στη Φραγκφούρτη, όσο και στη Νέα Υόρκη. Η επικεφαλής της ΕΚΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι θα συνεχιστεί με ένταση η επαναγορά των ομολόγων, ενώ στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός 5% που ανακοινώθηκε ήταν ψηλότερος από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η άνοδος του πληθωρισμού πάντως, που είναι ο μεγαλύτερος από το 2008, δεν εμπόδισε τους επενδυτές στη Wall Street να στείλουν σε ιστορικά υψηλά τον S&P.

Την ίδια ώρα κέρδη πάνω από 3,2% σημείωσε η μετοχή της Lamda. Tόσο η εταιρεία, όσο και το Δημόσιο δεν αποκλείεται να επισπεύσουν τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ πριν από την ολοκλήρωση της υπόθεσης του καζίνο, η οποία θα χρειαστεί, όπως λέγεται ένα ακόμα τρίμηνο.

Ανοδικά έκλεισε ο Μυτιληναίος και η Jumbo

Κέρδη πάνω από 2% για την μετοχή της Πειραιώς, με το χαρτί να επιστρέφει σε κεφαλαιοποίηση πάνω από το 1 δις. ευρώ. H Πειραιώς Financial Holdings A.E. ενημέρωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ομολόγων κατηγορίας Additional Tier 1 ύψους €600 εκατ («τίτλοι AT1»). H έκδοση συνιστά την πρώτη έκδοση τίτλων ΑΤ1 της Τράπεζας Πειραιώς στις διεθνείς αγορές μετά την κρίση, σε συνέχεια των εκδόσεων τίτλων Tier 2 της Πειραιώς τον Ιούνιο 2019 και τον Φεβρουάριο 2020. Η συναλλαγή αποτελεί την πρώτη συναλλαγή έκδοσης τίτλων ΑΤ1 στην Ελλάδα από το 2009. Η έκδοση προσέλκυσε το ενδιαφέρον περίπου 200 θεσμικών επενδυτών από περισσότερες των 20 χωρών, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδικασία βιβλίου προσφορών, με τη συνολική ζήτηση να διαμορφώνεται σε €2,2 δισ. μέσα σε λίγες ώρες από το άνοιγμα του βιβλίου. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια επαφών που είχε η διοίκηση της Τράπεζας με περισσότερους από 60 διεθνείς επενδυτές και επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας προς την Πειραιώς και την επιτυχημένη υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου Sunrise, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οριακές οι διακυμάνσεις για την Alpha, που την οδήγησαν στο 1,19 ευρώ, στα 2,7 ευρώ ενισχύθηκε η Εθνική και οριακά ενισχύθηκε στα 0,84 ευρώ η μετοχή της Eurobank.

Ξεχώρισε η ΕΥΔΑΠ, στα 8,82 ευρώ, η ΕΧΑΕ που επέστρεψε πάνω από τα 4,30 ευρώ, ως αποτέλεσμα του μερίσματος και των μεγάλων όγκων συναλλαγών που πραγματοποιούνται τελευταία στο Χ.Α. Κέρδη πάνω από 2% για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, η οποία θα πραγματοποιήσει την ετήσια τακτική γ.σ. στις αρχές Ιουλίου, στα 9,18 ευρώ αντέδρασε η μετοχή της ΔΕΗ. Στα 12,01 ευρώ ενισχύθηκε η Τέρνα Ενεργειακή.

Από τα small caps, το Κρι – Κρι ξεχώρισε και σήμερα, στα 28,30 ευρώ σκαρφάλωσε ο ΟΛΘ. Ισχυρό γύρισμα για την Ιντρακάτ που από το 1,71 ευρώ έκλεισε στο 1,91 με περίπου 120 χιλιάδες κομμάτια. Η αγορά αναμένει λεπτομέρειες για το deal απορρόφησης της Γαία Άνεμος.