Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να ακολουθούν την καθοδική τάση των ξένων αγορών, ως απόρροια των ανησυχιών για μια επιθετικότερη αύξηση των επιτοκίων. Οι τράπεζες δέχθηκαν (για ακόμη μία φορά) το μεγαλύτερο «χτύπημα», με τον βασικό δείκτη ωστόσο να βρίσκει «σωσίβιο» στα εταιρικά αποτελέσματα.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη πτώση κατά 0,95% και υποχώρησε στις 884,18 μονάδες, χάνοντας 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (892,68 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες (από 882,74 έως 891,80 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 66 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος τέθηκε στο επίκεντρο των πωλήσεων, καθώς οι ρευστοποιήσεις έφθασαν στο -2,21%, με αποτέλεσμα ο δείκτης να περιοριστεί στις 631,81 μονάδες. Το ενδιαφέρον εστίασε κυρίως στη μετοχή της Εurobank, η οποία διολίσθησε στο -3,1% και βρέθηκε στο ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς ακολούθησε στο -2,1% και το 1,37 ευρώ, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αποτιμήσουν το νέο business plan της περιόδου 2022 – 2025. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank έχασε 1,9% και οπισθοχώρησε στο 1,1 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μειώθηκε κατά 1,5% και τερμάτισε στα 3,4 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank –1,87% 1,10 ευρώ

Eurobank -3,07% 1,01 ευρώ

Εθνική Τράπεζα -1,54% 3,456 ευρώ

Πειραιώς -2,07% 1,375 ευρώ

Σε κλοιό ανησυχιών η αγορά

Η ελληνική αγορά υποχώρησε σήμερα κάτω από τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200), επηρεασμένος αρνητικά από το κύμα ρευστοποιήσεων στο εξωτερικό, το οποίο προκλήθηκε από τη νέα «βουτιά» στις τιμές των ομολόγων και την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Οι αναλυτές φοβούνται τον κίνδυνο μιας επιθετικότερης σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, η οποία αναμένεται να προβεί σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (σήμερα βρίσκονται στο 0,25%) είτε τον Μάιο είτε τον Ιούνιο, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού.

Ερωτηματικό αποτελεί και η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δέχεται πιέσεις να αυξήσει τα μηδενικά επιτόκια, δεδομένου ότι οι τιμές καταναλωτή καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, περιορίζοντας το εισόδημα των νοικοκυριών και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο ενδέχεται να πλήξει την πορεία του ΑΕΠ, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται στην αγορά των κρατικών ομολόγων. Σε συνδυασμό δε, με τη ρωσο-ουκρανική κρίση αλλά και τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά και μέταλλα, το πλήγμα για την οικονομία μπορεί να αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερο.

Η πτώση στην Αθήνα, πάντως, απέφυγε να φθάσει τις τιμές των διεθνών αγορών, χάρη στα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία εξακολουθούν να προσφέρουν μεμονωμένες αγοραστικές ευκαιρίες. Έτσι, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΔΕΗ, οι οποίες δεν σκόρπισαν ενθουσιασμό, σήμερα ακολουθούν οι δημοσιεύσεις των Lamda Development και Quest Συμμετοχών. Δύο μετοχές, οι οποίες τέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής προσοχής.

Στο «κόκκινο» οι διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί αισθητά στο -2% και τις 453 μονάδες, ενόσω οι δείκτες σε Φρανκφούρτη (-2,4%), Παρίσι (-2,7%) και Μιλάνο (-2,8%) εμφανίζουν απώλειες άνω του 2%. Στο -0,9% ακολουθεί ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα συμβόλαια του Dow Jones χάνουν 250 μονάδες, με τον τεχνολογικό Nasdaq να διολισθαίνει κατά 2,1%.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές καταγράφουν μικρή πτώση, καθώς τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -0,6% και τα 101,3 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent κυμαίνονται στο -0,7% και τα 105,8 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διαπραγματεύεται στο +0,1% και τα 1.930 δολάρια ανά ουγγιά.