Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαπραγματεύεται τη Δευτέρα με έντονες διακυμάνσεις, καθώς το κλίμα επιβαρύνεται από την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και ειδικά τις αεροπορικές επιδρομές μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Η διεθνής ανησυχία για τον αντίκτυπο αυτών των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία αποτυπώνεται και στην εγχώρια αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να εμφανίζει ήπια πτωτική τάση και συχνές εναλλαγές προσήμου.

Κινητικότητα του Γενικού Δείκτη και τεχνικά επίπεδα

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,17%, διαμορφούμενος στις 1.832,33 μονάδες. Το εύρος διακύμανσης της ημέρας παραμένει περιορισμένο, με υψηλό στις 1.838,10 μονάδες και χαμηλό στις 1.825,88 μονάδες. Το βασικό τεχνικό ζητούμενο είναι η διατήρηση των 1.800 μονάδων ως στήριξη, προκειμένου να διατηρηθεί η ανοδική δυναμική που παρατηρείται από τις αρχές του έτους. Παρά την υποχώρηση της περασμένης Παρασκευής στις 1.811,30 μονάδες, ο δείκτης κατάφερε να περιορίσει τις εβδομαδιαίες απώλειες στο -0,4%, ενώ εντός Ιουνίου εμφανίζει θετική απόδοση +0,23% και συνολικά για το 2024 +24,89%.

Οι βασικοί δείκτες ακολουθούν πτωτική πορεία για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Οι τράπεζες καταγράφουν απώλειες -0,18%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 υποχωρεί κατά -0,24% και ο Mid Cap σημειώνει πτώση -0,36%. Η σχέση μεταξύ ανοδικών και πτωτικών τίτλων είναι εμφανώς δυσμενής, με 60 μετοχές να κινούνται πτωτικά έναντι μόλις 27 που ενισχύονται, ενώ 11 τίτλοι παραμένουν αμετάβλητοι. Ο συνολικός τζίρος ανέρχεται στα 25,49 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 3,12 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Μικτές τάσεις στον τραπεζικό κλάδο

Οι συστημικές τράπεζες παρουσιάζουν μεικτή εικόνα. Η Alpha Bank υποχωρεί κατά -1,07% στα 2,676 ευρώ, η Πειραιώς κατά -0,15% στα 5,492 ευρώ, ενώ θετικά κινείται η Eurobank με +0,41% στα 2,707 ευρώ και η Εθνική με οριακή άνοδο +0,05% στα 10,755 ευρώ. Η Τράπεζα Κύπρου ξεχωρίζει με κέρδη +1,93% στα 6,34 ευρώ, ενώ η Attica Bank και η Optima Bank σημειώνουν απώλειες -0,75% και -0,83% αντίστοιχα.

Prodea: Σε διαπραγμάτευση χωρίς μέρισμα

Χωρίς το δικαίωμα στο συμπληρωματικό μέρισμα των 0,235 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα η Prodea Investments. Η εταιρεία έχει ήδη καταβάλει προσωρινό μέρισμα 0,47 ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό για τη χρήση 2024 στα 0,705 ευρώ καθαρά ανά μετοχή. Η καταβολή του συμπληρωματικού μερίσματος έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 20 Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμη: